Obavijesti

News

Komentari 10

Početak suđenja, žuta kuverta i tko je misteriozni Eugen Laxa

Početak suđenja, žuta kuverta i tko je misteriozni Eugen Laxa
10

Ivo Sanader je na prvo ročište došao u trenirci jer mislio da ide kod doktora, a ne na sud. Suđenje je odgođeno, a Ivo je otišao u bolnicu. Počelo je par dana kasnije

VIDEO

Ivo Sanader ušao je u sudnicu Županijskog suda u Zagrebu u listopadu prošle godine odjeven u donji dio plave trenirke, vestu, a u ruci je imao štaku. Odmah se ispričao sucu Ivanu Turudiću jer na prvo ročište nije došao u odijelu.

- Odavno imam kardiološke probleme i ispričavam se što sam došao ovako odjeven. Trebao sam, naime, jutros u bolnicu - rekao je onda Sanader. Turudić je popustio i odgodio početak suđenja. Sanadera su odmah nakon ročišta odvezli u KBC Zagreb na pregled. U bolnici je ostao nekoliko dana, a onda mu je, iz drugog pokušaja, suđenje za slučaj Hypo počeo 3. studenog 2011. 

Tada je na sud došao u odijelu.

Na prva ročišta je Ivo Sanader dolazio iz pritvora u Remetincu. U prosincu prošle godine su ga pustili te se otada brani sa slobode.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Spojili su optužnice

Ivi Sanaderu su prvo počeli suditi u tzv. slučaj Hypo u kojem ga tužitelji terete za ratno profiterstvo. Prema optužnici uzeo je 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska sredinom 90-ih dobila od austrijske Hypo banke. No ubrzo nakon početka suđenja izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je odlučilo spojiti dvije optužnice onu u slučaju Hypo i onu u slučaju INA-MOL. Prema toj optužnici Sanader je uzeo mito od 10 milijuna eura od Zsolta Hernádija u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i mađarskom MOL-u.  

Tko je Eugen Laxa?

Jedan od prvih svjedoka na suđenju Ivi Sanaderu bio je Drago Vidaković, dugogodišnji direktor tvrtke Hypo Leasing Kroatien. On je svjedočio kako je vidio da su se Ivo Sanader i Wolfgang Kulterer, bivši predsjednik Hypo banke sastali na parkiralištu ispred Hypo banke u Klagenfurtu. 

- Kulterer je onda Sanaderu dao žutu kuvertu koja je bila veličine formata A5. Sanader je s tom kuvertom ušao u crni džip u kojem je bila žena crne kose i korpulentnije građe - tvrdio je Vidaković i dodao kako se govorilo da će proviziju od kredita isplatiti Sanaderu. 

Vidakovićevu je izjavu pak demantirao sam Wolfgang Kulterer. On je rekao na sudu kako se nikada nije sastao sa Sanaderom u Klagenfurtu.

Rekao je i kako je proviziju za kredit kojim je Hrvatska 1995. trebala kupiti zgrade veleposlanstava isplatio osobi po imenu Eugen Laxa. 

Tužitelji pak tvrde da je Laxa fiktivno primio proviziju koja je zapravo otišla Ivi Sanaderu. Kao svjedoka pozvali su poduzetnika Roberta Tafru koji je tvrdio da je upoznao Sanadera i Laxu. 

-Sanaderu sam još u Splitu znao pričati o Laxi. Kasnije smo se slučajno sreli Sanader, Laxa i ja u Zagrebu. Sjeli smo i znam da su Sanader i Laxa razmijenili brojeve telefona - rekao je Tafra. Tafra je rekao i kako je Laxa živio u Brazilu, da je bio vrstan povjesničar te da je bio mason. 

Sanader je na suđenju tvrdio kako Laxu nikada nije upoznao, a njegova je obrana kao svjedoka pozvala bivšeg intendanta splitskog HNK Rade Perkovića koji je posvjedočio da mu Tafra nikada nije spominjao Eugena Laxu.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović