Obavijesti

News

Komentari 25

Pokušao je zapaliti suprugu, dobio je osam godina zatvora

Pokušao je zapaliti suprugu, dobio je osam godina zatvora
3

Ponovljeno suđenje: Vrhovni sud je prvu presudu poništio jer Andreja Strahinića (12), ključnog svjedoka, nisu upozorili da će se njegov iskaz kasnije reproducirati

VIDEO

Davor Strahinić (43) iz Aljmaša, u ponedjeljak je na Županijskom sudu u Osijeku u ponovljenom suđenju dobio osam godina i dva mjeseca zatvora zbog pokušaja spaljivanja supruge Mirele (39) u rujnu 2013. 

Vrhovni sud je prošlogodišnju presudu poništio i suđenje vratio na početak zbog povrede kaznenog postupka jer Andrej Strahinić (12), ključni svjedok, nije bio upozoren da će se njegov iskaz kasnije reproducirati. Međutim, prije godinu dana u zakonu nije ni postojala odredba po kojoj ga se trebalo upozoriti. U ponovljenom suđenju dječak je ponovio isto što je rekao i na prvom suđenju. Potvrdio je da Davor držao mamu ispod pazuha i vukao ju prema vatri, a njemu je rekao da izađe.

Sudac je u obrazloženju naveo Davorovu "bešćutnost i odlučnost u kriminalnom postupanju" te da za njega nema potrebe za liječenjem, jer je utvrđeno da nema duševnih poremećaja. Prvo suđenje je trajalo samo dva sudska ročišta, a i ponovljeno suđenje za pokušaj teškog ubojstva nije trajalo ništa duže.

Zadobila teške opekline i hematome

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema optužnici, Davor je kobne noći u sobi u kojoj je spavao zapalio vatru, otišao u dnevnu sobu u kojoj je spavala njegova supruga, uhvatio je za leđa i bacio na pod te odvukao u plamteću sobu. Ona se opirala i pokušavala izaći te je pritom zadobila teške opekline i brojne hematome. Na kraju ih je, dok je ležala na podu i Davor na njoj, dim onesvijestio

Kad je već bilo izvjesno da će oboje okončati živote u dimu i vatri, kroz prozor je u kuću uskočio njihov susjed Juraj Petrijevčanin (26) i njihova gotovo beživotna tijela izvukao van. Juraj je za svoje herojsko djelo zaslužio nagradu Ponos Hrvatske.

Supruga svoj iskaz na sudu nije htjela davati u Davorovoj nazočnosti, jer ga se plaši. Davor se početkom rujna izjasnio da nije kriv.

Strahinić odbacio krivnju 

U optužnici je navedeno da njihov brak nije funkcionirao posljednjih godinu i pol. Davor je bio ljubomoran, a ona je tvrdila da ju je neprestano psihički maltretirao. Davor je naglasio da "nikada nije digao ruku na nju". Nakon jedne svađe prije više od godinu dana ona je napustila spavaću sobu i otišla spavati u dnevni boravak. Isto je napravio i Davor, koji je otišao spavati u treću sobu. 

Prema iskazu prve susjede, Davor Strahinić je bio "dobar i pristojan, a žena ga je tretirala kao slugu".

Inače, iz plamteće kuće, u kojoj je Davor fizički sprječavao suprugu da izađe, uspio je izaći njihov sin Andrej (12), koji je unezvjereno trčao lijevo-desno ispred kuće i vikao: "Vatra gori! U pomoć! Spasite mi tatu i mamu! Unutra su, unutra su!"

'Nisam ju htio usmrtiti niti sam planirao požar'

Na suđenju je Davor odbacio optužbu da je izazvao požar obiteljske kuće te pokušao usmrtiti svoju suprugu. Ustvrdio je da mu nije poznato kako je izbila vatra u kući, a odbacio je suprugine tvrdnje da ju je sprječavao u bijegu iz opožarenog i zadimljenog doma s namjerom da je usmrti.

- Nisam ni planirao ni organizirao paljenje kuće, kao što nisam zapalio vatru niti sam sprječavao suprugu da izađe iz kuće s namjerom da je usmrtim. Znam samo da me probudio kašalj i da je soba u kojoj sam spavao bila puna gustog dima. Otišao sam do sinove sobe, rekao mu da izađe van i pozove pomoć. Tada sam vidio da je i Mirela budna. Upitala me je što se događa i krenula na drugu stranu, a ja sam hodao kroz gusti dim kada sam u nešto udario. Možda sam se čak i s njom sudario. Pokušao sam doći do prostorije iz koje je krenuo požar, ali nisam mogao zbog visoke temperature i samo sam pao u nesvijest. K sebi sam došao tek u bolnici - rekao je Strahinić u svojoj obrani.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1