Obavijesti

News

Komentari 8

Povrijedili prava: 'Odgulio' je pet godina i sad mu opet sude

Povrijedili prava: 'Odgulio' je pet godina i sad mu opet sude
4

Mijo Horvatić iz Garešnice našao se ponovno na optuženičkoj klupi jer je Europski sud za ljudska prava utvrdio da mu je povrijeđeno pravo - na pravedno suđenje

VIDEO

Nakon što je 73-godišnji Mijo Horvatić iz Garešnice po presudi Županijskog suda u Bjelovaru "odgulio" petogodišnju zatvorsku kaznu, on se u srijedu ponovno našao na optuženičkoj klupi u ponovljenom postupku, po presudi Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga.  Naime, Horvatića je Županijski sud u Bjelovaru na jedinom ročištu u travnju 1996. godine proglasio krivim i osudio za pljačku banke koja je počinjena iste godine. Nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu Horvatić je iste godine počeo služiti kaznu zatvora iz kojeg je izašao 2001. godine. 

-Sve mi je namješteno, te sam uvjeren da ću u ponovljenom postupku uz pomoć svojih odvjetnika nakon 18 godina napokon uspjeti dokazati svoju nevinost – kazao je u srijedu Horvatić. 

Na prijašnjem suđenju Horvatić se žalio da su ga policajci prisiljavali na priznanje te zbog sumnje u manevriranje tragovima i izuzetim dokaznim materijalima tražio da se ispitaju policijski službenici i vještaci, no sud je to odbio zanemarujući čak i iskaz jedne od djelatnica banke koja je izjavila da ih je opljačkala mlađa osoba. Ključni dokaz bila je odjeća koju je na sebi imao pljačkaš, a koja je pronađena par sati nakon pljačke u jednom podrumu.  

Na osuđujuću presudu Horvatić se žalio prvo Vrhovnom sudu, koji mu je odbio žalbu i potvrdio prvostupanjsku presudu. Potom se žalio i Ustavnom sudu, koji je na njegovu žalbu negativno odgovorio, ali tek osam godina nakon što je Horvatić izašao iz zatvora.  Zamalo je zbog "brzine" Ustavnog suda izgubio rok za podnošenje žalbe Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. 

Europski sud je utvrdio da su mu hrvatski sudovi povrijedili jedno od temeljnih ljudskih prava - pravo na pravedno suđenje. Sud iz Strasbourga između ostalog navodi, upravo ono što je i Horvatić tražio na suđenju prije 18 godina, ali mu tada nije udovoljeno.   

-Kako su tragovi na odjeći bili jedini dokaz koji Horvatića povezuju s razbojništvom, a on osporava njihovu zakonitost, domaći sudovi morali su njegovoj obrani dati mogućnost da ih tijekom postupka provjeri - stoji uz ostalo u obrazloženju presude Europskog suda. Na suđenju u srijedu svjedočila su i četvorica policajaca koji su tada sudjelovali u kriminalističkoj obradi. No, oni su uglavnom govorili da se zbog proteka vremena malo toga sjećaju. 

Na sljedećem ročištu koje će se održati u siječnju bit će ispitani i drugi svjedoci. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca