Obavijesti

News

Komentari 62

Roditelji, oprez: Ucjenjivao je djecu golišavim fotografijama

Sve počinje upoznavanjem na Internetu: Muškarci sklapaju prijateljstva s djecom i onda ih nagovaraju da im šalju svoje golišave fotografije, kojima ih potom ucjenjuju

VIDEO

Sve bi počelo upoznavanjem preko Facebooka. Jednom kad je dijete stvorilo povjerenje prema “internetskom prijatelju”, pristalo bi poslati i golišavu fotografiju. Virtualni prijatelji govorili bi da im to treba za potrebe manekenstva. A kad bi dijete shvatilo namjeru “prijatelja” i htjelo se povući, onda bi ih predatori ucjenjivali. Govorili bi da će fotografije javno objaviti.

Klasična je ovo priča iskorištavanja djece za pornografiju i njihovo mamljenje za zadovoljenje spolnih potreba muškaraca preko društvenih mreža. 

Varaždinska policija lani se bavila s tri ovakva slučaja. Žrtve su bile tri dječaka od 13 godina i 17-godišnjakinja. Roditelji su sve prijavili policiji. U stvarnosti je takvih slučajeva i puno više.

'Obično je riječ o djevojkama između 11 i 16 godina'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne ulazeći u konkretne slučajeve, mogu potvrditi da je obično riječ o djevojkama između 11 i 16 godina. One su obično iz obitelji u kojima su ih zanemarivali ili čak fizički zlostavljali. Tako istraumatizirane tražile su izlaz iz svojeg života. Sve detalje predatori bi saznali preko Facebooka - kaže dr. Gordana Buljan-Flander iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.

U Polikliniku za djecu svake se godine javlja sve više djece koja u početku nisu ni svjesna da su nečije žrtve. Muškarci bi čak navukli djevojčice da se zaljube.

- Pristajale bi i na susret. Nekad su bile silovane, a nekad bi pristale na seks. Pristale bi i na golo fotografiranje. Ako bi htjele prekinuti odnos, muškarci bi ih ucjenjivali da će im školu oblijepiti njihovim golišavim fotografijama i da će ih poslati roditeljima. Tako su ih prisiljavali da nastave odnos - kaže naša sugovornica.

Dodaje i da su u Poliklinici imali slučaj kad su muškarci tražili od djevojčica da pošalju i sliku svoje mlađe sestre u seksualnoj pozi.

- Tako djeca postanu suučesnici - kaže Buljan-Flander.

'Žrtve se često i samokažnjavaju zbog osjećaja krivnje'

Potvrđuje da se takve žrtve često i samokažnjavaju zbog osjećaja krivnje. Čak se i ozlijeđuju jer je fizička bol lakša od psihičke.

- Naše istraživanje je pokazalo da 68 posto djece otvara profile na Facebooku prije 13. godine. Oni zaista nisu svjesni u što srljaju i roditelji bi morali paziti što djeca rade na internetu. Više nego da ih kontroliraju, mogli bi poraditi na tome da zajedno kreiraju internetski sadržaj te da stvore povjerenje pa da im i samo dijete kaže što se na internetu događa - kaže Buljan-Flander.

Varaždinska policija provodi i projekt “Nasilje preko interneta - cyberbullyng” za djecu od petog do sedmog razreda. Na radionicama će upoznavati djecu i roditelje s opasnostima s interneta.

'Zlostavljana djeca su nesigurna, depresivna i gube povjerenje'

Iz ureda pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić kažu da se tako zlostavljana djeca obično osjećaju bespomoćno, da se povlače u sebe i da imaju lošu sliku o sebi. Djeca su nesigurna, depresivna i gube povjerenje prema sebi i drugima. Upozoravaju da takvo stanje može biti kobno za dijete ako ne vidi izlaz iz situacije. Zato apeliraju prije svega na odgojno-obrazovne ustanove da organiziraju savjetovanje i uputiti djecu kako potražiti pomoć

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a