Obavijesti

News

Komentari 124

Stručnjake zbunila eksplozija: Čin terorizma ili huliganizma?

Stručnjake zbunila eksplozija: Čin terorizma ili huliganizma?
12

Policija je utvrdila da je eksploziju na željezničkoj pruzi u Podsusedu prouzročila nepoznata eksplozivna naprava, a o kakvoj je napravi riječ pokazat će istraga

VIDEO

Policija još uvijek istražuje što je u biti eksplodiralo na pruzi ispod teretnog vlaka kod postaje Podsused. 

Policija je očevidom  utvrdila da je eksploziju na željezničkoj pruzi u Podsusedu prouzročila nepoznata eksplozivna naprava, a o kakvoj je napravi riječ pokazat će daljnje kriminalističko istraživanje, doznaje se u PU zagrebačkoj. 

Kako je rekla Gordana Dušanić iz PU zagrebačke riječ je o izvanrednom događaju, no o mogućem terorističkom činu, preuranjeno je špekulirati, jer je za takav čin potreban motiv. Policija bi u četvrtak trebala reći nešto više.

No, detonacija u kojoj samo pukom srećom nije bilo ozlijeđenih još uvijek zbunjuje javnost, ali i stručnjake. Od samog pitanja što je zapravo eksplodiralo, pa sve do toga zašto i s kojim ciljem, te tko je počinitelj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

General Jeričević: Ovo je ozbiljno sigurnosno pitanje 

Na temelju neslužbenih informacija o učincima eksplozije i oštećenoj tračnici u dužini 30-ak centimetara te podatku da je riječ o nagaznoj eksplozivnoj napravi, umirovljeni general HV-a Antun Jeričević, stručnjak za eksplozive, za Večernji list rekao je da je vjerojatno riječ o brizantnom eksplozivu trotilu postavljenom uz tračnice ili ispod njih. 

Jeričević smatra da nije rabljena protutenkovska mina, jer bi ona 120 tona tešku lokomotivu izbacila iz tračnica, a same tračnice teško oštetila. 

- Vjerojatno nije riječ ni o slabijoj protupješačkoj mini. Mislim da je korišteno od 200 do 500 grama trotila ili znatno manje plastičnog eksploziva. Trotil, ako je o njemu riječ, s obzirom na to da nisu poznate činjenice o eksploziji, bio je trenutačno aktiviran, a postoje deseci načina za detoniranje - kaže Jeričević i  dodaje: Ne ulazim u motive i tko je to počinio, no ovo jest ozbiljno sigurnosno pitanje. Netko ima eksploziv, rabi ga i pitanje je hoće li možda idući put upotrijebiti 100 kilograma i postaviti ga na pogubnije mjesto.' 

Grgić: Prije huligan ili budala nego terorist 

S druge strane, stručnjaci bliski HV-u, smatraju da je ipak riječ o slabijoj eksplozivnoj napravi te da je korišteno do kilogram TNT-a. Drže kako je najvjerojatnije riječ o improviziranoj napravi koju je prije napravio huligan ili budala, nego terorist. 

- Eksplozija u Podsusedu definitivno nije teroristički napad. Postoje dva moguća scenarija: ili se radilo o tehničkom kvaru, konkretno eksploziji zraka u vlaku, ili je neki amater podmetnuo improviziranu eksplozivnu napravu koja je grunula - smatra Zoran Grgić, stručnjak za sigurnost. 

- Teroristi bi to mnogo malicioznije napravili, oni rade u ćelijama od oko pet osoba, stručnjaka za različita područja, a osim toga, bilo bi ljudskih žrtava jer teroristi pikiraju točke gdje se nalazi mnoštvo - rekao je Grgić za Večernji list

Ako je riječ o eksplozivnoj napravi, nju je, smatra Grgić, podmetnuo amater, nikako obučen čovjek. Također, tvrdi kako je riječ o manje jakoj eksploziji jer bi u suprotnom prozorska stakla pala u kuće, a ne prema van kao što se dogodilo u blizini eksplozije. 

- Puno je važnija boja dima. Ako je bio bijel, znači da se radi o napravi kućne radinosti, ako je dim bio crn, onda je vojna naprava - smatra Grgić. 

General Laušić: To je teroristički čin

No, s njim se ne slaže umirovljeni general Mate Laušić, još jedan stručnjak za sigurnost. Laušić je uvjeren kako je riječ o terorističkom činu. 

- Teroristički akt ne podrazumijeva uvijek ljudske žrtve, već je cilj uznemiriti ljude i izazvati strepnju, a ta je eksplozija to izazvala – rekao je Laušić za Večernji list

SOA istražuje motive bombaškog napada?

Bilo kako bilo, čini se kako su nadležne institucije ozbiljno shvatile ovaj incident.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, u istragu su se uključili i pripadnici SOA-e, sigurnosne- obavještajne agencije. Cilj njihove istrage, kako se doznaje, bit će utvrditi motive ovog bombaškog napada.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji