Obavijesti

News

Komentari 164

Suđenje Horvatinčiću: 'Ispred mene sjedi ubojica mojeg oca'

Suđenje Horvatinčiću: 'Ispred mene sjedi ubojica mojeg oca'
7

U Šibeniku je nastavljeno suđenje Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće. Na suđenju je bio i Federico Salpietro, sin poginulih talijanskih nautičara

VIDEO

Na Općinskom sudu u Šibeniku utorak je nastavljeno suđenje Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kolovozu 2011. godine kod Primoštena, kad je svojom 15-metarskom motornom jahtom s uključenim automatskim pilotom u punoj brzini naletio na 12-metarsku jedrilicu Santa Pacienca na kojoj je jedrilo dvoje talijanskih nautičara

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe na ročištu u utorak suprostavljalo je dva pomorska vještačenja, koja u malim, ali bitnim detaljima različito vide sudar dvaju brodova koji se dogodio 18. kolovoza 2011. godine u 11 sati 20 minuta i 14 sekundi ispred Primoštena. 

Odvjetnici:  Horvatinčić je u trenutku nesreće imao napadaj 

Odvjetnički tim Tomislava Horvatinčića, Veljko Miljević, Branko Baica i Velimir Došen inzistira da je u trenutku nesreće Horvatinčić imao napadaj, tzv vazivagalnu sinkopu, te tvrde da je riječ o nesretnom stjecaju okolnosti, 'nažalost nesmotrenosti reakcije stradalih nautičara koji su u trenutku kad je na 80 metara prema njima nailazio jureći brod poduzeli skretanje u desno i sjekli kurs gliseru'. Shodno tome, sudski vještak pomorskog prometa Ratko Marinović, koji je svjedočio na prijedlog obrane, iznio je zaključak, temeljen na VTS snimkama i simulaciji koju je napravio Pomorski fakultet u Rijeci, da do sudara ne bi došlo da jedrilica Santa Pacienca nije napravila neočekivani manevar u desno, već bi se brodovi mimoišli bez posljedica na udaljenosti od šest metara. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vještaci Ivo Makijanić i Mijo Radulović, međutim, tvrde da Marinovićevo vještvo i simulacija Pomorskog fakulteta nisu uzeli u obzir sve vrijednosti. Tvrde da bi, u slučaju da Talijani nisu mijenjali kurs, možda došlo do manjih posljedica, ali da bi do sraza svakako došlo, te da je Santa Pacienca poduzela taj manevar u skladu s pravilima o izbjegavanju sudara na moru. 

Naručeno još jedno vještačenje

Zbog ovih kontradiktornosti i nejasnoća sutkinja Maja Šupe naložila je treće, kontrolno nadvještvo, čijeg će autora naknadno odrediti. 

Sin poginulih nautičara: Ljut sam, ali očekujem ispravnu presudu

Federico Salpietro, sin poginulih nautičara Marielde Salpietro Patell i Francisca Salpietra, u izjavi novinarima nakon ročišta se požalio na dugotrajnost postupka.

- Sama činjenica da ovdje dolazim 14. puta dovoljno govori o tome koliko proces traje i koliko je mukotrpan. Pomalo sam i ljut zbog toga, ali unatoč tome vjerujem ovom sudu, poštujem sutkinju i očekujem da će ispravno odlučiti. Što se mene tiče, stvari su kristalno jasne: moj otac je bio iskusan nautičar kojeg sada nema, a ispred mene sjedi njegov ubojica - rekao je Salpietro.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje