Obavijesti

News

Komentari 31

Prates: Đureković je htio biti kandidat za Nobelovu nagradu

Prates: Đureković je htio biti kandidat za Nobelovu nagradu
1

Prates je pred istim sudom već osuđen na doživotan zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića, djela za koje se terete i Perković i Mustač

VIDEO

Na suđenju  bivšim  dužnosnicima jugoslavenskih tajnih službi Josipu Perkoviću i  Zdravku MustačuMünchenu u srijedu je  svoje svjedočenje nastavio Krunoslav Prates, jedan od ključnih svjedoka optužbe. 

Prates je pred istim sudom već osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića, djela za koje se terete i Perković i Mustač. 

Nekadašnji Perkovićev suradnik Prates je izjavio kako mu je Đureković govorio da ga treba prijaviti u Stockholm za Nobelovu nagradu, što je nasmijalo suce i publiku. Na to je reagirao odvjetnik Gizele Đureković Siniša Pavlović. Pitao je Pratesa je li o tome izvijestio Perkovića, Prates je rekao da se ne sjeća, a Pavlović je inzistirao na tome, rekavši da je neobično što o tako dobrom detalju za propagandu nije izvijestio Perkovića. Prates je rekao i da nije mislio da je ta anegdota s Nobelovom nagradom važna, nego je riječ o anegdoti, pa ga je Pavlović pitao zar je došao na sud pričati anegdote, piše Večernji list.

Sudac Manfred Dauster intervenirao je, rekavši kako je svjedok odgovorio, da je Pavlović odvjetnik Gizele Đureković, a ne Stjepana i Damira, te da većina u sudnici misli da je zaista riječ o zabavnoj anegdoti. 

– Ne mogu se s vama složiti – rekao je Pavlović, ocijenivši da je zapravo u pitanju ponovna viktimizacija žrtve.

Sudac je spor oko Nobelove nagrade završio tako što je rekao da će on reagirati ako pomisli da je ugroženo posmrtno dostojanstvo žrtve. Prates je rekao i kako je Damir Đureković, sin ubijenoga Stjepana, bio nezainteresiran za politiku kao i za novine, da je bio malo čudan i da je snifao ljepilo. Pavlović ga je pitao kad je i gdje vidio Damira, koji je u ne sasvim jasnim okolnostima izgubio život četiri godine nakon oca u Kanadi, da snifa ljepilo. Prates kaže kako je to bilo u tiskari za vrijeme tiskanja Đurekovićevih knjiga.

Nešto manje razgovorljiv bio je Prates kad je govorio o svom prvom susretu u inozemstvu s Perkovićem. Rekao je da su se našli u Liègeu u Belgiji, ručali u nekom restoranu te da uopće nisu razgovarali o poslu. Na to je sudac Dauster, šaleći se, što često čini, rekao kako je baš vjerojatno da su obojica potegnula nekoliko stotina kilometara kako bi ručala u jeftinom restoranu. Prates se susreta ipak nešto bolje prisjetio kad mu je pročitan iskaz iz istrage 2005. kad je rekao da je Perković tražio da na taj sastanak dovede svoju ženu “kako ne bi pravio gluposti” te kako mu je tada Perković ostavio 2000 maraka u putovnici.

 Suđenje se nastavlja u ponedjeljak kada će Prates nastaviti davati svoj iskaz.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa