Obavijesti

News

Komentari 77

Tragedija u vojarni: Martina je uskoro trebala biti poručnica

Tragedija u vojarni: Martina je uskoro trebala biti poručnica
3

SMRT U VOJARNI: Martina Ćuk (22) bila je na trećoj godini studija na Vojnom učilištu. Svi iz odreda Martinu pamte kao dobru, mirnu i vrlo lijepu djevojku

VIDEO

Sljedeće godine kadetkinja iz Krašića Martina Ćuk (22) u ruke je trebala primiti diplomu s časničkim činom poručnika. No njezini snovi i blistava budućnost koja joj se smiješila u Oružanim snagama prekinuta je u subotu u 6.45 sati.

POGLEDAJTE VIDEO: Misteriozna smrt kadetkinje

Pokretanje videa...

24sata Video 00:46

Njezino beživotno tijelo pronađeno je na dvorištu u krugu vojarne Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski” na zagrebačkom Črnomercu. Kriminalisti vojne policije i dalje provode opsežnu istragu pokušavajući utvrditi je li riječ o nesretnom slučaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U rješavanju ove misteriozne smrti razgovaraju s brojnim ročnicima, kadetima, kao i sa svima nadležnima na Vojnom učilištu.

Dok su iz MORH-a tek kratko izvijestili o njezinoj smrti na svojim stranicama, a do okončanja istrage ne žele davati nikakve informacije, Krašićani su u nevjerici. Svi iz odreda Martinu pamte kao dobru, mirnu i vrlo lijepu djevojku. Većina njezinih prijatelja iz djetinjstva s njom je izgubila kontakt nakon što je otišla u Zagreb na školovanje.

- Često smo se zajedno igrale i puno vremena provodile zajedno. Iz tih dana pamtim je kao vrlo mirnu, tihu i povučenu. Baš dobra cura. Ne sjećam se da je u to vrijeme brijala na vojsku, mislim da je tek nakon završene srednje škole odlučila otići na Vojnu akademiju - kaže Mihaela, prijateljica iz djetinjstva. I sama ne zna na koji je Martina način stradala jer se u Krašiću priča da je pala kroz prozor s četvrtog kata te da je bila na rođendanskoj proslavi. No sve su to za sada neslužbene informacije.

Martina je Oružanim snagama pristupila 2012. godine i bila je 3. godina Kadetske bojne. Njezini roditelji su u dubokoj boli i s novinarima nisu mogli razgovarati. Utjehu im pružaju rodbina i susjedi koji dolaze izraziti sućut.

A Hrvatsko vojno učilište se prvi put sa smrću kadeta susrelo prije godinu dana. Kadet navedenog učilišta V. P. (22) bacio se sa zgrade na Trešnjevci gdje je živio s roditeljima. Do danas Vojna policija nije otkrila što je nesretnika nagnalo na očajnički čin. V. P. je pri primanju u Oružane snage, a poslije i u HVU, prošao sve psihofizičke testove i ništa nije upućivalo na sklonost suicidu.

Nesreće diljem hrvatskih vojarni događale su se i proteklih godina. U srpnju 2013. na vojnom poligonu Gašinci tijekom obuke poginuo je ročnik Marko Zalović (21) . Tenkom ga je usmrtio vojnik Danijel P. (25), koji je nedavno osuđen na godinu dana zatvora, uz nečastan otpust iz vojske. Sud je također utvrdio kako je bilo propusta u organizaciji jer pješadija nije smjela biti blizu ceste s tenkovima. Roditeljima nesretnog mladića koji se u vojsku prijavio kako bi si osigurao bolji život MORH je isplatio odštetu izvansudskom nagodbom.

Svega mjesec i pol dana ranije, prilikom čišćenja terena bivšeg vojnog skladišta u Pađenima kraj Knina, poginuo je skupnik Marko Odžak . I u listopadu 2012. na Vojnom poligonu Gašinci lakše su ozlijeđena dva pripadnika Gardijske oklopno mehanizirane brigade kopnene vojske. Kod jednog se sumnjalo na ozljedu slušnog bubnjića, a drugi je zadobio blaže ozljede po nogama.

A u ogulinskom vojarni “Sveti Petar” je 2000. godine ozlijeđen 21 ročnik , od kojih petorica teško, i to u eksploziji prilikom obuke. Tadašnji načelnik Glavnog stožera Petar Stipetić suspendirao je cijelu zapovjednu liniju od zapovjednika vojarne do neposrednog voditelja obuke, a Jozo Radoš, tadašnji ministar obrane, ponudio je ostavku koja nije prihvaćena. Optužnica je podignuta protiv jednog od ranjenih ročnika te pet časnika i dočasnika zbog “neosiguranja na vojnim vježbama i nepoduzimanja mjera za zaštitu vojne postrojbe”.

U rujnu 1998., prilikom izvođenja taktičke vježbe na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju, teško su ozlijeđena trojica, a lakše šestorica vojnika. Pamti se i pad helikoptera MI-8 MTV-1 u Vukovaru u kojem su poginula tri vojnika, a ozlijeđeno je osmero ljudi.

U eksploziji poginula četvorica

U eksploziji skladišta Banjšćina na Varaždin Bregu poginula su četiri vojnika, a vojnik i zapovjednik skladišta su ranjeni. Do nesreće je došlo tijekom redovite kontrole ubojitih sredstava. U slavonskobrodskoj tvornici Đuro Đaković u požaru i devet eksplozija poginuo je radnik, a ranjeno je 18 radnika i pripadnika MUP-a.

Pregazio ga tenk na vježbalištu

Marko Zalović bio je nezaposleni automehaničar. Tog kobnog dana, vojnik Danijel P. lijevom gusjenicom tenka prešao je preko njega dok je ležao na lijevoj vanjskoj strani kanala okrenut leđima. Preminuo je istog trena. Osuđeni Danijel P. izjavio je da je upropastio život i njemu i sebi.

Goran Jakuš/PIXSELL
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović