Obavijesti

News

Komentari 15

U aferi 'Kobilje mlijeko' svi optuženi tvrde: 'Nismo krivi'

U aferi 'Kobilje mlijeko' svi optuženi tvrde: 'Nismo krivi'
2

Šestoricu iz Fonda za razvoj i zapošljavanje, Hrvatske poštanske banke, Fonda za energetsku učinkovitost, po više točaka tereti se da su zlouporabili položaj i ovlasti

VIDEO

Nismo krivi - rekli su okrivljeni u predmetu "kobilje mlijeko" sutkinji Županijskog suda u Zagrebu Sanji Mazalin.

Prvookrivljeni Petar Tonković, bivši šef Fonda za razvoj i zapošljavanje, čelnici "Kamenskog" Antun Crlenjak, Davor Vlajčević i Damir Rihtarić, bivši direktor u Hrvatskoj poštanskoj banci Ivan Sabljo, tvrtka Eko Grad i Renata Pavlina, iz Fonda za energetsku učinkovitost, terete se za zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu i pomaganje u zloporabi.

Tonković je, tvrdi tužiteljstvo, na nagovor Crlenjaka i Vlajčevića 2008. odobrio isplatu 14 milijuna kuna njihovoj tvrtki Eko Gradu. Tu tvrtku osnovao je Vlajčević, direktor joj je bio Crljenjak, a obojica su tada bila u nadzornom odboru "Kamenskog".

Nekadašnjeg direktora za velika poduzeća i javni sektor u HPB-u Sablju tereti se da je znao da odluka o odobrenju kredita nije na snazi, ali je u dogovoru s Tonkovićem i uz njegovu pisanu suglasnost ipak isplatio zajam Eko Gradu. No, ta vukovarska tvrtka novac nije iskoristila kao obrtna sredstva za izgradnju zgrade za konje i kupnju kobila, već ih je potrošila nenamjenski.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tužiteljstvo smatra da je novac raznim fiktivnim ugovorima u konačnici doznačen tvrtki "Vilinske poljane" iz Donje Stubice, kojoj je direktor bio Vlajčević, a koja je s Eko Gradom imala ugovor o poslovnoj suradnji u realizaciji projekta farme. Vlajčevića se tereti da je sredstva nenamjenski trošio za plaćanje svojih obveza i davanja pozajmica trećim osobama, među ostalim i "Kamenskom" u kojemu je on tada bio član, a Crlenjak predsjednik nadzornog odbora. 

Bivši direktor "Kamenskog" Rihtarić optužen je, pak, da je u rujnu 2008. s ginekološkom ordinacijom Tonkovićeve majke sklopio ugovor o pružanju usluga sistematskih pregleda za radnice "Kamenskog", iako je znao da je ordinacija ovlaštena isključivo za pružanje ginekoloških usluga. 

Budući da "Kamensko" nije imalo 520 tisuća kuna za isplatu ugovorenog iznosa, Rihtarić je uzeo dva zajma od po 260 tisuća kuna od tvrtke "Ars Projekt" koju su osnovale "Vilinske poljane", a riječ je o novcu koji potječe od zajma Fonda za razvoj i zapošljavanje.

Drugom točkom optužnice Crlenjak i Vlajčević terete se da su potaknuli Pavlinu da Fond mimo uvjeta natječaja tvrtki Eko grad isplati 1,2 milijuna kuna za uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka na imanju Golubovec. Crlenjak i Vlajčević sebi su protuzakonito pribavili 1,180 milijuna kuna, a tvrtki Eko grad 20.000 kuna.

Tužiteljica je u uvodnim riječima rekla kako će dokumentacijom i svjedocima dokazati da je Tonković kao šef uprave Fonda za razvoj i zapošljavanje oštetio Fond za 14 milijuna kuna te kako je Pavlina kao zaposlenica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost omogućila Crlenjaku i Vlajčeviću da si pribave gotovo dva milijuna kuna.

Branitelji Tonkovića, Crlenjaka, Vlajčevića, Pavline i tvrtke Eko grad uvodne riječi dat će nakon što optužba izvede dokaze. Braniteljica Ivana Sablje, odvjetnica Višnja Drenški Lasan, rekla je da, iako je optužnica potvrđena, neće biti dokazana.

- Tako kako je postavljena u odnosu na mog klijenta ne odgovara pravnom opisu kaznenog djela. U konkretnoj situaciji Tonković je naložio Sablji da isplati novce. Nije se radilo o suglasnosti nego o nalogu - rekla je Drenški Lasan.

Odvjetnik Maro Mihočević, branitelj petookrivljenog Damira Rihtarića, u uvodnim riječima rekao je kako je njegov klijent ugovor s majkom prvookrivljenog sklopio iz poslovno-svrsishodnog razloga.

- Oko 90 posto zaposlenica Kamenskog bile su žene, a 35 posto ih je često bilo na bolovanju. Iz tog razloga, da provjeri zdravstveno stanje zaposlenica, Rihtarić je sklopio ugovor s dr. Milicom Tonković Lojović koja je bila ovlaštena i za preglede medicine rada. Kamensko nije bilo obveznik javne nabave i iako je Rihtarić samostalno i neovisno mogao sklopiti ugovor proveo je neformalni javni natječaj. Ponude je dalo više liječnika. Nije se radilo o fiktivnom ugovoru jer su dr. Tonković Lojović i Rihtarić aktivno pregovarali o angažmanu. Ugovor je sklopljen. Pregledi su obavljeni, a kod nekih radnica utvrđen je tumor u ranoj fazi i tako im je spašen život - rekao je Mihočević u uvodnoj riječi i zaključio:

- U postupanju petookrivljenog nema obilježja kaznenog djela jer je on postupio sukladno svojim obvezama kao savjestan gospodarstvenik. Suđenje se nastavlja u utorak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...