Obavijesti

News

Komentari 14

Zatvoreno za javnost: Počelo je suđenje Zlatku Svirčiću (56)

Zatvoreno za javnost: Počelo je suđenje Zlatku Svirčiću  (56)
4

Zlatko Svirčić (56) je u prosincu 2014. godine u Kijevskoj ulici u Zadru spremnik pištolja ispraznio pucajući u Marina Orlovića i dječaka (1). Orlovića je ubio

VIDEO

Zlatka Svirčića (56) pravosudni policajci uveli su u sudnicu Županijskoga suda u Zadru s lisičinama na rukama na prvo pojavljivanje pred Sudskim vijećem. No, novinari i ostala javnost nisu se dugo zadržali u sudnici. 

DORH i opunomoćenik oštećenih zatražili su da se suđenje ubojici Marina Orlovića (49) zatvori za javnost. Obrazložili su to zaštitom osobnoga života odraslih oštećenika te činjenicom da su žrtve Svirčićeva pohoda na Bilom Brigu u Zadru krajem prosinca 2014. godine bila i djeca. Sudsko vijeće je taj zahtjev prihvatilo pa će javnost biti uskraćena za pojedinosti tragičnoga događaja. Na to je posebno upozorila Svirčićeva odvjetnica Tanja Budimir koja je istaknula da su upravo mediji otpočetka o njezinom branjeniku napravili sliku okrutnoga ubojice. Ističe kako će tijekom postupka pokušati dokazati da se nije baš sve odigralo onako kako su to predstavili mediji. Podsjetila je i na činjenicu da je Svirčićeva bivša supruga Maja Musap Orlović netom nakon tragedije govorila za dio medija. 

- To je općepoznato i smatram da je tražila da se mediji uključe u sam slučaj. Stoga me čudi da se sada podnosi zahtjev za isključenjem javnosti - rekla je među ostalim odvjetnica Budimir. Dodala je kako su i počinitelj i oštećenici žrtve sustava. 

Zastupnik oštećenika, odvjetnik Andrej Korljan je pak rekao kako ne želi govoriti o tome što je bilo prije nego što je on preuzeo zastupanje oštećenika, ali da će itekako voditi računa o tome da se u postupku zaštite djeca i osobni život oštećenika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Osim što žrtve kaznenih djela imaju pravo tražiti isključenje javnosti, ovdje se radi i o zaštiti osobnih podataka. U ovom kaznenom postupku u više su navrata izlazila u javnost imena i prezimena djece kao žrtava. Od sada pa nadalje, ja ću kao njihov zastupnik na to paziti. Osim toga nazočnost javnosti na glavnoj raspravi doprinijela bi daljnjoj traumatizaciji djece, a ja to kao njihov opunomoćenik neću dopustiti - istaknuo je Korljan. 

U Orlovića ispalio 12 metaka

Zlatko Svirčić osim optužbe za teško ubojstvo, optužen je i za dva pokušaja teškog ubojstva. Tužiteljstvo ga tereti da je 23. prosinca prošle godine došao pred obiteljsku kuću Orlovićevih s ciljem da ubije svoju bivšu suprugu. U dvorištu je zatekao njezina muža Marina Orlovića koji je u naručju držao njihova tada desetomjesečnoga sina. Prema Orloviću je iz pištolja ispalio 12 hitaca, od kojih ga pogodilo šest. Od posljedica ranjavanja nakon pet dana je umro u Općoj bolnici Zadar. 

U pucnjavi je ranjena i beba, kojoj je metak završio u glavi. Samo brzom intervencijom zadarskih i zagrebačkih liječnika dijete je preživjelo. Bebu su u bolnicu prevezla dvojica zadarskih policajaca, kojima je to bila jedna od najtežih zadaća u karijeri. Svirčića je u daljnjem ubilačkom pohodu spriječio susjed, koji ga je uspio svladati. Proglasi li ga sud krivim prijeti mu dugotrajna kazna zatvora, a tijekom postupka bit će utvrđeno je li bio smanjeno ubrojiv.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag