• Članak
  • Komentari 86
  • Share 185
  • Tweet

Udruga Franak na sudu tvrdi: Opljačkali su nas kao lopovi!

U banku sam imala veliko povjerenje, a danas se pitam koja je razlika između lopova koji me pljačka s čarapom na glavi i banaka, rekla je svjedokinja na ročištu

Petak, 15. 3. 2013. u 16:38    Piše: Anela Kuburaš
Udruga Franak na sudu tvrdi: Opljačkali su nas kao lopovi! Borna Filić/Pixsell Udruga Franak tuži banke

U banku sam imala veliko povjerenje, a danas se pitam koja je razlika između lopova koji me opljačka s čarapom na glavi i banaka, svjedočila je u petak Nevenka Bjelajac (54) na Trgovačkom sudu u Zagreb, u parnici Potrošača u ime Udruge Franak protiv osam banaka. Podigla je kredit vezan valutnom klauzulom u švicarskim francima 2007. Samohrana majka, koja je tada vodila uspješan knjigovodstveni ured u Novskoj, sinu je željela osigurati sigurnu budućnost. 

- Upisao je Sportsku gimnaziju u Zagrebu, a školovanje je namjeravao nastaviti i na fakultetu. Iznajmljivati stan toliko godina u Zagrebu bilo je suludo. Ušteđevinu za koju sam radila cijeli život, oko 52.000 kuna, željela sam uložiti u nekretninu - prisjeća se. Ostatak novca za stan u Španskom osigurala je kreditom u Splitskoj banci, oko 90.000 CHF. Njezin život se doslovno preko noći promijenio. Posao je propao, anuitet rastao više od 1000 kuna i danas ne može redovito otplaćivati obvezu.

Banke su morale zaštiti sebe, ali i klijente, a ne nas utapati dok god imamo i malo zraka. Već su mi zaprijetili otkazom ugovora, a jedino to znam da moje ušteđevine nema. Danas sam i dalje dužna oko 80.000 CHF glavnice - kaže Nevenka. Zbog rasta kamatne stope i tečaja franka, diplomat Mirko Capjak (58) svaki mjesec, također Splitskoj banci otplaćuje gotovo 2000 kuna veći anuitet od početnog. U 2007. iznosio je oko 3000 kuna, da bi posljednjih dvije godine dosegao razinu od 4700 kuna.

Kamatna stopa porasla mi je 62 posto od prvog dana otplate, s 4, 3 posto na čak 6, 8 posto - objašnjava. Nedavno je od banke zatražio novi plan otplate kredita. Njegov dug je na prvom planu, s uključenom glavnicom i kamatama, iznosio 637.770 kuna, a danas nakon plaćenih 240.000 kuna duguje joj približno 750.000 kuna. (ukupni dug na novom planu otplate iznosi više od milijun kuna)

Svjestan sam da je kamatna stopa promjenjiva, to piše i u članku ugovora, ali nakon drastičnog porasta anuiteta zatražio sam detaljnije obrazloženje u banci. S moje strane bilo je i grubih riječi. Čovjek u takvim situacijama izgubi i takt i strpljenje. No, nikad ga nisam dobio. Jedini odgovor je da se odlukom banke sukladno mom ugovoru mogu mijenjati kamate. To i čine - rekao je. Protiv nekadašnje Volksbanke, danas Sberbanke, svjedočio je vozač, 80- postotni invalid Zlatko Knezović (41), otac petero djece, koji je zbog teške prometne nesreće morao biti i na bolovanju, to je dodatno otežalo njegovu otplatu kredita.  

Vezani članci:

Pročitajte više vijesti u specijalu Slučaj Franak: Presuda.

Tagovi: udruga franak, ročište, banke

Izdvojeni komentari 86 komentara Pogledaj sve komentare
15.03.2013., 17:33

dgasp: Ovo što je naprvljeno građanima ove države nije moguće napraviti građanima zemalja iz koje banke dolaze, Vlade tih zemlja štite svoje grđane, jer su birali njihovi građani, a kod nas je obrnuto.

15.03.2013., 18:19

F.Gump: Nisam pobornik teorija zavjere, ali mislim da su banke znale što i kako će se odigrati s frankom i da su zato davali početne akcijske kamate koje su čak nakon prvih 6. mjeseci prolongirali za dodatnih 6 mj. previše je tu slučajnosti i prevelika razlika u cijeni novca da bi za banke to i bila "slučajnost". znam da padaju cijene dionica i propadaju neke druge financijske institucije; ali ne i bankarski sektor. oni jednostavno ovise jedni od drugima i dobro se pokrivaju i dijele dobit. ljudi su "popušili" priču na stambenim socijalnim kreditima čija je vrijednost dosegla razmjere lihvarskih kredita i ja bih ih kao takve i tretirao. Država je u ovoj priči debelo pokrila banke i ostavila građane na cjedila bez mehanizama zaštite....nije normalno da ti rješavanje stambenog pitanja bez luksuza i stvaranje čvrste točke za obitelj postane omča oko vrata...... prikaži sve

15.03.2013., 17:15

dubi1953: Pa to nam i treba jer smo banke dali svjetskim hohštaplerima i lopovima, šta nam je falilo bez te je...e privatizacije?

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar