Obavijesti

News

Komentari 55

Ukinuli presudu za Kerestinec: 'To je bio međunarodni sukob'

Ukinuli presudu za Kerestinec: 'To je bio međunarodni sukob'
4

Županijski sud u presudi u predmetu Kerestinec utvrdio je kako su u Konačištu ratnih zločina u Kerestincu od kraja 1991. do 1992. čuvari počinili ratne zločine

VIDEO

Sudac Županijskog suda u Zagrebu Marijan Garac u presudi u predmetu Kerestinec utvrdio je kako su u Konačištu ratnih zločina u Kerestincu od kraja 1991. do 1992. čuvari počinili ratne zločine. Kaznio ih je s osam i pol godina zatvora no u presudi  je stajalo da su zločini počinjeni o unutanjem, a ne međunarodnom oružanom sukobu zbog čega mu je presuda pala na Vrhovnom sudu.

- Od 8. listopada 1991. RH ima međunarodnopravnu osobnost te se od tada oružani sukob na njenom teritoriju, u smislu primjene odredbi međunarodnog prava, smatra međunarodnim sukobom, a taj stav je prihvaćen i u ustaljenoj praksi sudova u Republici Hrvatskoj. Prema tome utvrđenje suda prvog stupnja da se u konkretnom slučaju radi o unutarnjem oružanom sukobu je pogrešno - presudio je Vrhovni sud u predmetu Kerestinec i vratio predmet na ponovno suđenje. S obzirom da je činjenično stanje pogrešno utvrđeno, navodi Vrhovni sud, nije se upuštao u ocjenu ostalih žalbi optuženika. 

Stjepanu Klariću i ostalima ponovno će suditi sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Renata Miličević. Pripremno ročište zakazano je za 16. prosinca. Stjepan Klarić je na prvom suđenju nepravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora. Viktor Ivančin na dvije godine, a Dražen Pavlović, Željko Živec i Goran Štrukelj na po godinu dana zatvora. 

Teretili su ih za najstrašnija psihička i fizička zlostavljanja pripadnika neprijateljske vojske, ali i srpskih civila uhićenih na području Zagreba i Siska 1991. Osim što su ih mlatili osuđenici su zarobljenike i seksualno zlostavljali. Tjerali su ih da se skidaju goli i plešu, da se samozadovoljavaju, a neke su tjerali da oralno zadovoljavaju druge zarobljenike. Tjerali su zarobljenike i da se međusobno tuku, a neke zarobljenice su bile silovane od neimenovanih pripadnika osiguranja. Jednoj trudnoj zarobljenici su prijetili nožem pa je od zastrašivanja pobacila. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović