Obavijesti

News

Komentari 156

USKOK protiv Nade Čavlović Smiljanec podigao optužnicu

USKOK protiv Nade Čavlović Smiljanec podigao optužnicu
1

Optužnice su podignuli zbog kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe ovlasti i položaja te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem

VIDEO

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv bivše ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec te još dvoje ljudi.

Optužnice su podignuli zbog kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem. 

"Optužnicom se I. okr., kao ravnateljici Porezne uprave, i II. okr., kao pročelnici Porezne uprave, Područnog ureda Osijek, stavlja na teret da su, od srpnja 2012. do svibnja 2013. godine, na traženje III. okr, suvlasnika jednog trgovačkog društva, poduzele radnje u namjeri pogodovanja društvu III. okr. koji je, unatoč neispunjavanja zakonskih uvjeta, tražio da se njegovom društvu ishodi odobrenje za otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od 8.380.040,78 kuna i istovremeno onemogući provedba ovrhe poreznog duga u iznosu od 27.197.304,60 kuna. Naime, nakon što je 2. srpnja 2012. doneseno rješenje kojim se navedenom društvu odbija zahtjev za otpis poreznog duga s osnove kamata, II. okr. je podređenim poreznim službenicima nalagala postupanje u cilju realizacije traženja III. okr., a I. okr. je autoritetom ravnateljice Porezne uprave, nakon donošenja rješenja o ovrsi, od II. okr. zahtijevala da se rješenje ne dostavlja na provedbu iako je znala da se doneseno rješenje o ovrsi, nakon što je dostavljeno poreznom dužniku, mora bez odgode dostaviti Financijskoj agenciji na provedbu, te da se nastavi s obradom već odbačenog zahtjeva za otpis poreznog duga s osnove kamata. Postupajući sukladno traženjima III. okr. i zahtjevima I. okr., II. okr. je trgovačkom društvu III. okr. omogućila da sve do otvaranja predstečajne nagodbe u svibnju 2013. godine nastavi nesmetano obavljati financijske transakcije preko svojih računa. Na opisani je način onemogućena ovrha iznosa od 9.051.223,24 kuna koji je u navedenom razdoblju uplaćen na račune društva, čime je za navedeni iznos uvećan za kamate, odnosno za najmanje 9.498.176,10 kuna, oštećen proračun Republike Hrvatske", stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama USKOK-a.

Prijavili ju zbog trgovanja utjecajem pa dala ostavku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podsjetimo, USKOK je istragu protiv Nade Čavlović Smiljanec pokrenuo 23. travnja 2014. godine, nakon kaznene prijave zbog sumnje u kazneno djelo trgovanja utjecajem. 

Bivša šefica Porezne uprave prijavljena u proširenju istrage protiv bivše šefice porezne ispostave u Osijeku, Ružice Kovačević, ranije osumnjičene da je stopiranjem ovrhe nad tvrtkom osječkog poduzetnika Željka Biloša, proračun oštetila za najmanje 11,8 milijuna kuna.

Nada Čavlović Smiljanec ostavku je premijeru Zoranu Milanoviću podnijela krajem lanjskog travnja, a na konferenciji za novinare tada je kazala da su joj pojedinci iz Ministarstva financija ''podmetali i opstruirali rad''.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 156
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...