Obavijesti

News

Komentari 40

Vatra još nije pod nadzorom, ali je situacija bolja od jutros

Vatra još nije pod nadzorom, ali je situacija bolja od jutros
41

Požar kod Skradina se u ponedjeljak oko 10 sati razbuktao. Nisu ga još stavili pod kontrolu, no situacija je nešto bolja. Gori i u Mokošici, kod Komina i Kule Norinske

VIDEO

Požar na području Sonkovića, Gračaca i Bratiškovaca kraj Skradina koji je izbio u nedjelju oko 14 sati još nije ugašen. 

- Situacija je jutros neusporedivo bolja. Nema više nikakve opasnosti za ljude i imovinu. Air Tractori vodom zalijevaju vatrene džepove u dubini požarišta, posebice u kanjonima i drugim nepristupačnim mjestima, a na rubovima dežuraju zemaljske vatrogasne snage. Još uvijek tinjaju i dime debla, ali čini se da je situacija posve pod kontrolom. Samo da ponovno ne zapuše vjetar - rekao nam je jutros Nediljko Dujić, skradinski gradonačelnik i predsjednik gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

U požaru nitko nije ozlijeđen niti je vatra zahvatila građevinske objekte. Opožarena površina na području Skradina procjenjuje se na 420 hektara.

- Izgorjela je velika površina pod travom, niskim raslinjem i šumom, ali i vinogradi, maslinici i drugi nasadi. Opožarenu površinu i razmjere štete još uvijek nije moguće procijeniti - rekao je Dujić. 

Oko 10 sati jedan "krak" požara se opet razbuktao ka sjeveroistoku i krenuo prema zaseoku Kuzmanići kod Pamučara, u kojem su dvije nenaseljene kuće, i prema zaseoku Lemići kod Bratiškovaca, gdje ima 50-ak kuća i isto toliko stanovnika. Oni ne namjeravaju napustiti svoje domove. Nisu priključeni na vodovodnu mrežu ali imaju cisterne s kišnicom na koje su priključili motorne pumpe i čekaju zapovijed vatrogasaca. 

- Ne napuštamo svoje kuće, bez obzira što se bude događalo. Spremni smo na sve, ali vjerujemo da će sve dobro završiti - uvjeren je Mile Urukalo iz Lemića. 

Vatrogascima je nešto iza podneva pomogao i kratkotrajni pljusak koji je pao.

Vatra je došla i do Kuzmanića, ali, prema riječima ovdašnjih stanovnika, tamo i nije imalo što izgoriti, s obzirom da ovdje nitko ne živi već duže od 30 godina.

Oči žitelja ugroženih sela uprte su u nebo. Čekaju se ne samo vatrogasni zrakoplovi, nego i kiša. Oko 13.45 počela je sipiti, ali je nakon desetak minuta, na žalost, prestala. Srećom, prestao je puhati i vjetar, koji je čitavo jutro širio vatru mijenjajući smjer.

DUZS je izvijestio kako u gašenju požara koji je sad zahvatio i minski sumnjivo područje sudjeluju  županijske vatrogasne snage s oko 115 vatrogasaca i 42 vozila. Požar gasi i 42 vatrogasca iz Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Karlovačke županije. Požar iz zraka gase zračne snage. Na požarište je upućeno i 50 pripadnika hrvatske vojske. Navečer je air tractor, koji ej požar gasio iz zraka, napustio požarište.

Stanovnici najugroženijih zaselaka koji su u nedjelju navečer pred vatrom i dimom bili sklonjeni u Skradin već oko 23 sata su se vratili i noć su proveli u svojim domovima.

Požar kod Komina gasilo i 100 vojnika

Na požarištu na području Mokošice, u tijeku je sanacija požarišta. Požar se proširio na stranu Bosne i Hercegovine (400-500 metara), no riječ je o neprohodnom području. Na graničnom području dežuraju zemaljske vatrogasne snage. 

Požar otvorenog prostora na području Komina - Kule Norinske i dalje se gasi. Procjenjuje se da je opožareno oko 1000 ha trave, niskog raslinja i šume.  U gašenju sudjeluju županijske vatrogasne snage s oko 95 vatrogasaca. Požar gasi i 41 vatrogasac iz Varaždinske županije, Međimurske županije i Krapinsko-zagorske županije koji su tijekom noći upućeni na izvanrednu dislokaciju iz kontinentalnog dijela RH. Na požarište je također upućeno i oko 100 pripadnika hrvatske vojske. Oko 21 sat 50 pripadnika vojnika napustilo je požarište.

Zračne snage koje su tijekom dana gasile požare otvorenog prostora na području Dubrovačko – neretvanske županije, predvečer su napustile požarište. Procjenjuje se da je opožareno oko 1000 hektara trave, niskog raslinja i šume.

Gašenje požara na području Mokošice i dalje je u tijeku. Požar je aktivan još na zapadanom djelu požarišta prema Grabovici. 

Zatvorene su ceste

Zbog požara su za sav promet zatvorene D56 između Skradina i Bribira, D 62 Mali Prolog -Nova Sela, a na ŽC 6217 Rogotin-Kula Norinska vozila se propuštaju naizmjence, javlja HAK. 

Požar na otoku Sestrunju

Čim su oko 10 sati u ponedjeljak vatrogasci dobili poziv s otoka Sestrunja, poslali su vatrogasce brzim brodom na taj otok zadarkog arhipelaga, a priključili su im se i dragovoljni vatrogasci iz Preka. Kasnije je zapovjednik poslao još 17 vatrogasaca, a u zrak se digao Air Tractor.  Požar su uspjeli staviti pod kontrolu nakon što je opožareno devet hektara gustog raslinja i makije. Vatrogasni je zrakoplov opozvan čim je požar lokaliziran, a vatrogasci su u poslijepodnevnim satima još obilazili i dogašavali požarište. Iza 19 sati požar su u potpunosti ugasili.

Gorjelo i kod Crikvenice

U ponedjeljak predvečer izbio je požar na crikveničkom području, na brdu Kotor, iza rasadnika. Zbog požara su za promet zatvorili Kotorsku ulicu. Vatrogasci su na terenu. Gori borova šuma, a vatrogascima iz zraka pomaže i air tractor. Požar su lokalizirali u 20.15 sati. Opožareno je 5 hektara borove šume i niskog raslinja. U gašenju je sudjelovalo 66 vatrogasaca.

Pokraj Karlovca izgorjela kuća

U ponedjeljak se u poslijepodnevnim satima zapalila obiteljska kuća i garaža u prigradskom naselju Jelsa kod Karlovca. Požar su ugasili vatrogasci karlovačke JVP-e. Slijedi policijski očevid kojim će se utvrditi uzrok požara, kao i nastala šteta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u