• Kolumna
  • Komentari 16
  • Share 1
  • Tweet1
Goran Azenić

ZOORDINACIJA

Goran Azenić

25.09.2012. Arhiva kolumni:

Naš pas sve ima, a ipak, prema nama je agresivan - što učiniti?

Agresivno ponašanje često je u pubertetu pasa, no nemojte ga tolerirati već mu doskočite čestim i zahtjevnim šetnjama, no nikako ga nemojte fizički kažnjavati


Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Može li pas dobiti crve?

Dobar dan,

Može li pas dobiti crve ako je pojeo meso koje su kontaminirale muhe? Dala sam mu hranu, a nisam vidjela da su u međuvremenu muhe sletjele na meso. Odmah sam mu dala tableticu protiv parazita.

Hvala,
Ljubica 
 

Pas crve može dobiti samo ako muha ličinke položi na ranu

Poštovana,

Ne trebate se brinuti zbog toga jer na takav način pas ne može biti invadiran ličinkama (crvima) muhe. Pas može imati probavne poremećaje npr. zbog pokvarenog mesa, ali ličinke će biti probavljene zajedno s ostalom hranom. Ličinke muhe mogu se razviti na psu kada muha npr. u ranu položi jajašca iz kojih se razviju ličinke ili muha polaže već razvijene ličinke (ovisno o vrsti muhe). 

Moj pas je agresivan i ne prestaje lajati

Poštovani,

Imam mješanku labradora staru šest mjeseci, a prije četiri i pol mjeseca sam je dovela kući. Moram napomenuti da sam je našla u šumi i još je bila na majčinom mlijeku. Prvi tjedan se odmah razboljela od parvo virusa i postojala je velika mogućnost da neće preživjeti no uz adekvatnu terapiju vratili smo je u život. Od tada nisam imala s njom zdravstvenih problema, redovno je cijepljena i primila je do sad sva cjepiva. No često laje po noći i rano ujutro, što nam je problem, ne samo zbog susjeda, već se i ja bojim da se nešto krije iza toga. 

Susjed mi je jednom rekao da mu se ponekad čini kao da plače, cvili te da to nije obično lajanje. Moram još napomenuti da ima svoj ograđeni prostor koji je dosta veliki i svoju kućicu, hranu dobiva redovito, a šećemo je jednom dnevno. Primijetila sam i da zna biti dosta agresivna, naročito prema meni, iako sam je ja zapravo najviše razmazila. Nikad je nisam htjela fizički kažnjavati, što su mi drugi često predlagali, jer to smatram okrutnim. No ona mene sada često napada. I to ponekad dok je mazim, posebno ako ona osjeti jači naboj energije te naročito ako uđem u njezin prostor (voćnjak ograđen samo radi nje). Zanima me moram li se brinuti i krije li se nešto dublje iza njenog lajanja u gluho doba noći?

Kriv je pubertet, a pomažu zahtjevne šetnje

Poštovana,

Vaša kujica je u pubertetu i njezin karakter je još u formiranju. Savjetovao bih Vam da je češće izvodite u šetnje te da te šetnje budu nešto fizički zahtjevnije. Također dominantno ponašanje koje pokazuje prema Vama nemojte tolerirati kako to ne bi postao njezin obrazac ponašanja. Nemojte je fizički kažnjavati jer to nije preporučljivo. 

Pokušajte podviknuti na nju, u tom trenutku prestati je maziti i izignorirati njezino ponašanje te joj na taj način dati do znanja da je njezino ponašanje neprihvatljivo. Ako imate mogućnost, poželjno bi bilo otići kod profesionalnog trenera kako bi se uz školu dodatno socijalizirala. Što se tiče lajanja i cviljenja treba istaknuti da su neke pasmine ili psi komunikativniji, tako da ćete to morati prihvati kao njezinu karakternu osobinu.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Tagovi: zoordinacija, kolumna, goran azenić

Izdvojeni komentari 16 komentara Pogledaj sve komentare
26.09.2012., 07:41

Zmajev zadah: Pišite o krpeljnoj Babeziji - Piroplazmozi koja se opet razbuktala (proljeće-jesen) i odnosi pseće živote, jer ljudi nemaju pojma da u roku od svega par dana uzrokuje smrt psa... tamna mokraća, krvava ili smeđkasta, bezvoljan pas, visoka temperatura, otežano hodanje zbog bolova, premorenost, a u krajnjoj fazi žuto-smeđe desni, žutica, dezorjentacija, nesvjestica.. U mom kraju je prava epidemija... valjda je svaki drugi krpelj zaražen. Frontline, Advantix i ta smeća ne pomažu ni malo jer ishlape za mjesec dana. Jedino što pomaže je SCALIBOR ogrlica bijele koje ima kod veterinara, košta oko 130 kn i pouzdano traje 6 mjeseci. Nadam se da sam nekom jadnom đukcu spasio život..... prikaži sve

25.09.2012., 12:46

Ljuta ptičica: Uh moj Njuf je luuud ko šiba. IMa sad godinu i mjesec dana i kad ga čopi ludilo možeš se ti na njega derati do imandana kad si on nekaj zacrta ide glavom kroz zid ako treba a brate trebaš ti njega i znat kontrolirat masu od 85 kila :-P

03.10.2012., 17:12

tratinčica maslačak: Jednostavno pas je ogledalo gazde ,kaj si ga naučil to zna ,kakav si autoritet njemu je jasno kad je pola sata s tobom, koliko truda si uložio u njega toliko češ i dobiti nazad.Stara izreka psi su ko mala djeca , tru dulaganje u njegovo znanje dođe ti isto ko s djetetom.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar