Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Pranje rublja na ekološki način uz prirodni domaći deterdžent

Pranje rublja na ekološki način uz prirodni domaći deterdžent
1

Od prirodnog sapuna, sode bikarbone i eteričnih ulja možete pripremiti neškodljivi deterdžent, a umjesto omekšivača može poslužiti malo alkoholnog octa

VIDEO

Za održavanje čistoće odjeće, rublja i posteljine često su dovoljni blagi deterdženti i prirodna sredstva poput octa i sode bikarbone. Oni su nježniji za kožu i ne zagađuju okoliš poput jakih kemijskih deterdženata. Da biste sami pripremili tekuće sredstvo za pranje rublja, potrebne su vam dvije šalice naribanoga prirodnog sapuna i ista količina sode za pranje (natrijev karbonat). U lonac stavite sapun i ulijte vode da ga prekrije. Miješajte sastojke na laganoj vatri dok se sapun potpuno ne rastopi. Dodajte osam litara vode, sodu i dvadesetak kapi eteričnog ulja lavande, grejpa, naranče  ili limuna.

Dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu tekućinu. Za pranje odjeće bit će dovoljna šalica ovoga tekućeg sredstva.  Umjesto omekšivača možete upotrijebiti ocat ili sodu bikarbonu. U postupku ispiranja dodajte 50 grama sode bikarbone ili ulijte šalicu octa s eteričnim uljima i vaša će odjeća ostati meka i mirisna.

Ocat možete iskoristiti i pri ručnom pranju odjeće. Druga metoda je korištenje teniskih loptica. Ubacite dvije, tri loptice u perilicu s ručnicima, odjećom ili posteljinom i imat će isti učinak kao omekšivač. Prašak za pecivo pomoći će vam u održavanju bjeline vašeg rublja. Stavite bijele stolnjake, majice ili posteljinu u perilicu, a u dozu deterdženta koju inače koristite istresite vrećicu praška za pecivo. Perite rublje na uobičajenom programu i ono će zablistati obnovljenom bjelinom.

Malo sode bikarbone dovoljno je protiv neugodnih mirisa

Odjeća i posteljina često nisu jako prljave nego ih samo treba osvježiti. Za uklanjanje znoja i mirisa s odjeće dodajte 30 grama sode bikarbone u perilicu za rublje i podesite je na ispiranje. Ako je odjeća prljavija, isprobajte prokušani savjet. Na košuljama su obično najprljaviji ovratnici i područja ispod pazuha. Prije stavljanja u perilicu te dijelove odjeće namažite šamponom ili istrljajte sodom bikarbonom.

Za osvježavanje je dovoljno malo sode

Moljce privlače vuneni predmeti, kao i mrlje od hrane i znoja. Prije pospremanja zimske odjeće u kutije provjerite je li čista. Najjednostavniji način uništavanja moljaca je izlaganje odjeće suncu i svježem zraku. Moljce ćete uništiti i ako u zadnju vodu pri pranju vunene odjeće dodate nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa i cedrovine.

Top savjeti za pranje rublja

  • Požutjelu čipku namočite u vodu kojoj ste dodali šaku soli. Ostavite da stoji pet sati pa operite.
  • Krep perite ručno u mlakoj vodi s blagim deterdžentom. Ocijedite ga zamotanog u ručnik.
  • Svilu nakon pranja stavite u vodu s malo soli ili octa. Neka stoji 20 minuta. To će joj vratiti sjaj.
  • Kako bi se boje očuvale, osobito crna i bijela, odjeću prije pranja preokrenite na unutarnju stranu. Odaberite što nižu temperaturu pranja.
  • Vunu nemojte dugo namakati. Iako postoje programi za pranje vune u perilici rublja, najbolje ju je prati ručno. Sušite je na ručniku.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'