Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Rješenje za mali prostor: Bež tonovi povećat će vaš dom

Rješenje za mali prostor: Bež tonovi povećat će vaš dom
5

Tople nijanse: Puder, biserna, vanilija, šampanjac... Idealne su za nenametljive i skladne interijere, djeluju smirujuće i ostavljaju dojam čistoće i urednosti

VIDEO

Koliko ste puta razmišljali o tome kako je vrijeme da u svoj dom ubacite intenzivne žarke boje, ali biste na kraju opet završili na nekoj blagoj, nenametljivoj, neutralnoj bež boji za zidove? 

Ništa neobično jer zapravo većina ljudi najradije odabire neku od brojnih nijansi u paleti tonova koje nastaju miješanjem smeđe s bijelom. Ovisno o njihovu omjeru dobit ćemo različite bež nijanse koje dolaze u varijacijama od boje pudera, bisera, vanilije ili šampanjca pa do boje slonovače, bijele kave, lješnjaka ili pijeska. U neutralne tonove ubrajamo i sve nijanse sive i bijele, koja također dolazi u rasponu tonova od snježnobijele do prljavobijele. 

Thinkstock/Guliver

Siva se ranije nije baš mogla naći u domovima, ali je odnedavno vrlo popularna, posebice u interijerima čije je uređenje inspirirano industrijskim stilom, dok će topli, pastelni tonovi svijetlosive biti odlična podloga za romantične, ženstvene prostore. Neutralni tonovi unose harmoniju, sklad, eleganciju, udobnost, osjećaj mekoće, ali i prozračnosti u dom. Najčešći su izbor kod uređenja kupaonica, hodnika i spavaćih soba, ali je sve više onih kojima su glavni izbor i kod opremanja dnevnog boravka i kuhinje. Odlično pristaju prostorima opremljenim starinskim namještajem s puno ukrasnih detalja, poput umjetničkih slika, lampi, ogledala ili dekorativnih tkanina jer stvaraju odličnu nenametljivu podlogu uz koju će svi detalji doći do izražaja, a opet će sve izgledati skladno. S druge strane, u modernim, minimalističkim prostorima neutralne boje mogu izgledati dosadno i monotono pa ih izbjegavajte ili kombinirajte s intenzivnijim i toplim tonovima, poput kombinacije sive i narančaste ili bež i crvene. 

Thinkstock/Guliver

Neutralne boje često se koriste za uređenje malih stanova upravo zato što je riječ o svijetlim tonovima koji će malom stanu dati osjećaj prozračnosti, a ujedno će prostor djelovati urednije te će se izbjeći dojam prenatrpanosti i kaotičnosti. Isto tako, njima se može postići dojam elegancije i glamura odaberete li, primjerice, zidove u svilenkastoj boji šampanjca i draperije bogate teksture u kremastoj boji pudera. 

Nisu nimalo dosadne, već se kombiniraju

Glavni prigovor koji se može čuti na račun neutralnih tonova jest da su te boje dosadne. Dizajneri zato predlažu da ih kombinirate s intenzivnim bojama koje ćete naći među prirodnim začinima, poput boje ljute, crvene papričice ili boje šafrana.

Thinkstock/Guliver

Nijansa slonovače odlična je za uređenje manjih stanova i kuća

Iako su svi neutralni tonovi pomalo slične svijetle, pastelne nijanse, dobro je znati neke njihove specifičnosti. Boja slonove kosti je topla, meka, zagasita boja koja stvara osjećaj čistoće i vizualno povećava prostor pa je idealna za uređenje manjih stanova. Djeluje smirujuće, ali i elegantno. Po svojoj čistoći slična je bijeloj, ali je ipak toplija od nje. Dobro pristaje uz narančastu, ružičastu i crvenu. 

Boja pudera čini prostor većim i svjetlijim

Krem puderasta nijansa također čini prostor većim i svjetlijim te je za nijansu intenzivnija i toplija od boje slonovače, kao da u njoj ima zrnce toplog crvenkastog pigmenta. Zbog svoje mekoće i nježnosti odlično pristaje romantičnim, ženstvenim prostorima. Boja bijele kave također djeluje vrlo mekano pa je česti izbor za boju zidova u kuhinji, dok je boja pijeska najčešća bež nijansa u hodnicima. Boja vanilije asocira na sladoled i vanilij kiflice, u sebi nosi zagasiti, žućkasti ton, lijepo se kombinira uz drveni namještaj, uz druge neutralne boje poput bijele i sive, ali i uz zemljane tonove.

Thinkstock/Guliver

Pijesak nas asocira na ljeto i opuštanje

Boja šampanjca djeluje pomalo glamurozno jer, za razliku od ostalih neutralnih tonova koji su zagasiti, ova boja ima u sebi najviše sjaja. Možete je odabrati kao glavnu boju za uređenje dnevnog boravka ili spavaće sobe. Ovo je česta boja skupocjenog dekora koji se koristi u svečanim prilikama. Boja pijeska je najčešća bež nijansa koja nas asocira na beskrajne plaže i ljetno opuštanje. Djeluje vrlo mekano i toplo u domu, a ako vam je monotona i nezanimljiva, kombinirajte je s nježnim toplim nijansama, kao što su menta zelena, boja cigle ili marelice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru