Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Sir dulje traje uz kocku šećera, a kruh umotan u običnu krpu

Sir dulje traje uz kocku šećera, a kruh umotan u običnu krpu
1

Spuštanje roleta tijekom sunčanih dana spriječit će gubitak boje na zavjesama, kauč bolje izgleda uz redovito usisavanje, a za hranu postoje posebna pravila

VIDEO

Drveni namještaj redovito prebrišite suhom krpom kako biste skinuli prašinu i dvaput na godinu istrljajte ga lanenim uljem. 

To je samo jedan od trikova za produljivanje vijeka trajanja namještaja kojima su se služile naše bake. Ti pomalo zaboravljeni načini održavanja doma danas se zbog recesije vraćaju u modu, a pridružili su im se i neki novi. Naravno, najviše pozornosti treba posvetiti predmetima koje smo pri kupnji pomno birali ili skupo platili. 

Npr., ako želite da namještaj od bambusa ili ratana izgleda kao nov, operite ga u slanoj vodi i zatim mu vratite sjaj koristeći sredstvo za laštenje parketa. Predmete od pruća i šiblja (od kojih su često napravljene košare za bacanje prljavog rublja) dulje će trajati ako ih povremeno očistite krpicom namočenom u mlijeko i zatim istrljate lanenim uljem, ako je predmet lakiran. Spriječite da vam zavjese izbijele na suncu tako što ćete redovito tijekom jarkosunčanih dana spuštati roletne. 

Primjerice, prebacite preko kauča prekrivač koji će ga štititi od prašine i nečistoće. Ako vam se ta ideja ne sviđa, redovito usisavajte kauč i nemojte dopustiti kućnim ljubimcima da leže na njemu. Nakupljanje prašine s vremenom dovest će do toga da tkanina izgubi prvobitnu boju i doima se pomalo masnom. To možete spriječiti redovitim održavanjem. Tepisi mogu potrajati i do deset godina dulje ako se ukućani i gosti izuvaju tijekom ulaska u dom. Nečistoća koja ispada s cipela uvlači se u gusto tkanje tepiha pa s vremenom “troši” njegovu boju i vlakna poput brusnog papira. Tijekom kuhanja obvezno upalite napu jer u pari koja se širi ima i masnih čestica koje se “lijepe” za tepih i namještaj, a ta masnoća još više privlači prašinu.

Od svih uređaja bijele tehnike u kućanstvu najbrže se istroše perilice rublja. Kako biste usporili taj proces, nemojte ih pretrpavati rubljem pri pranju. Provjerite “sjedi” li mašina ravno na podu jer ako je nepravilno postavljena, brže će se pokvariti uslijed stalnog centrifugiranja. Pročistite perilicu sredstvima protiv kamenca dvaput na godinu. No bez obzira na to kako dobro pazili na perilicu, u njoj nemojte prati baš sve. Grudnjake perite na ruke jer se u perilici mogu pomaknut i žice pa će grudnjak izgubiti oblik.

Kišobran

Nemojte tresti i dirati dok je mokar da se ne izobliči. Uvijek ga sušite otvorenog. 

Baterije

Baterije na laptopu, telefonu i mobitelu slabe ako ih ostavljate da se prepune. Iskopčajte ih.

Ledena voda za svježinu povrća

Spustite li temperaturu u hladnjaku ispod pet Celzijevih stupnjeva možete produljiti vijek trajanja mliječnih proizvoda kao što su jogurt, vrhnje i sirevi za 25 posto jer će niža temperatura usporiti razvoj bakterija. 

Kad ih otvorite, a ne potrošite do kraja, držite proizvode u poklopljenim posudama. Tvrdi sir najbolje je čuvati pod staklenim zvonom ili zamotan u pamučnu ili lanenu krpu, a za meki sir najprikladnija je aluminijska folija. Da sir ne bi “napala“ plijesan, potrebno ga je čuvati s kockicom šećera. Unaprijed isplanirajte što ćete i kad pripremati za jelo kako vam namirnice u hladnjaku ne bi propale. Ono što ne stignete skuhati, smrznite na vrijeme. Hladnjak nemojte nikad pretrpavati jer neće dobro hladiti. Također, ne stavljajte u hladnjak zagrijana jela, čak ni mlaka, jer to stvara kondenzaciju koja nije dobra za njegov rad. Ako se povrće i voće malo smežura, nemojte ga odmah bacati. Ne mora značiti da u njemu više nema hranjivih tvari jer su vitamini tada samo jače koncentrirani. 

Ogulite smežuranu koru, ako vam se ne sviđa, i iskoristite ostatak voća. Uvenulu mrkvu i peršin ne bacajte nego ih potopite u ledeno hladnu vodu na jedan sat i to će ih malo osvježiti. Povrće ne perite odmah nakon što ste ga kupili nego neposredno prije korištenja jer voda pospješuje razvoj plijesni pa time i brže propadanje. 

U hladnjaku čuvajte i ulja dobivena od orašastih plodova poput sezamova, a maslinovo ulje dovoljno je čuvati na tamnom i suhome mjestu. Kruhu nije potrebno ni to - najdulje će  zadržati svježinu ako se čuva zamotan u pamučnu ili lanenu krpu u posebnoj drvenoj kutiji. 

Luk i češnjak 

Mogu trajati i do šest mjeseci ako ih čuvate u najlonkama. Svežite čvor iznad svakog luka i objesite ih na hladnom i suhom, dalje od drugih namirnica.

Banane što dalje

Ne držite banane i jabuke blizu drugog voća jer potiču brže truljenje. Povezane u svežanj banane se brže kvare. Razdvojite ih nakon kupnje i trajat će duplo dulje.

Bobičasto voće 

Kako se brzo kvari, odmah uklonite bobice koje su već malo trule. Ostale potopite u toplu vodu na 30-ak sekundi kako biste isprali spore plijesni sa zdravih bobica.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'