Obavijesti

Show

Komentari 77

Nakon tek šest godina braka ponovno su izmijenili zavjete

Nakon tek šest godina braka ponovno su izmijenili zavjete
6

Boško Balaban navodno je dugo nagovarao bivšu Kraljicu Hrvatske da s njim iziđe i kad je već umalo odustao, Iva Balaban uzela je stvari u svoje ruke - nazvala ga je

VIDEO

Ovo je naše vrijeme da svatko poradi na sebi, a tako i na našem odnosu. Vrijeme uvijek zna najbolje, odgovorila je prije tjedan dana Iva Balaban na pitanje je li njezin brak s Boškom Balabanom na prekretnici.

Nakon 12 godina zajedničkog života Boško Balaban vratio se ove godine u Zagreb iz Malezije, gdje je još do proljeća igrao za tamošnji klub, i gdje je, prema svemu sudeći, završio nogometnu karijeru. Privikavanje na obiteljske obaveze nove su okolnosti za ovog 35-godišnjaka i oboje su vjerojatno svjesni da će im za prilagodbu trebati podosta vremena.

Boško Balaban rođen je 15. listopada 1978. godine u Rijeci. Karijeru je započeo u rodnom gradu igrajući za NK Rijeku. Na Kantridi je proveo pet godina, a onda je u sezoni 1999./2000. postigao 15 pogodaka i proglašen je najboljim napadačem Hrvatske nogometne lige.

Bošku se sugrađanka Iva odmah svidjela

Put ga je odveo u Dinamo, a koliko se transfer isplatio zagrebačkom klubu, najbolje govori statistika. Boško je nastavio s fantastičnim nizom od 14 golova u 25 utakmica, pa je drugi put zaredom proglašen najboljim strijelcem lige, i maksimirski stadion bio mu je samo prolazna stanica za put u inozemstvo.

Tih godina za oko mu je zapela i odmah mu se svidjela njegova sugrađanka, godinu dana starija Riječanka Iva Radić. Ljepotica koja je slavu stekla 1995. godine kad je najprije pobijedila na izboru za Kraljicu Hrvatske, a zatim iste godine osvojila četvrto mjesto na izboru za Kraljicu svijeta. Ovu titulu iskoristila je da bi nastavila još uspješniju manekensku karijeru. Iva je već tad imala ugovor s modnom agencijom Suzy u vlasništvu Suzy Josipović. Radila je u Italiji, Njemačkoj i Britaniji, snimala spotove, nosila revije, ali su im se putevi ukrstili u Zagrebu.

Dugo ju je nagovarao da pristane izići s njim

Legenda kaže da je Boško svim silama pokušavao osvojiti Ivu, koja tad baš i nije previše marila za mladog i talentiranog nogometaša. Je li to bila ženska taktika ili je doista u njezinu životu postojao netko drugi, ostat će tajna. Jer Iva je za Boška bila neosvojiva tvrđava sve dok jednog dana nije saznala da je on na najboljem putu da potpiše svoj prvi ugovor u inozemstvu. Otipkala je njegov broj i upitala ga želi li još uvijek s njom popiti kavu. Od tada do danas prošlo je 12 godina i njih dvoje zajednički su prebrodili mnoga iskušenja na kojima bi se drugi brakovi vjerojatno već odavno slomili. Uglavnom, te 2001. godine Boško je iz Dinama prodan u Aston Villu, nogometni klub iz Birminghama koji će iduće godine proslaviti 140 godina postojanja. U jednom od najtrofejnijih engleskih klubova Balaban se nije najbolje snašao. Iako je birminghamski klub za njega iskeširao čak 5,8 milijuna funti, investicija se ubrzo pokazala promašenom. Nova ljubav, novi dom i novi klub bili su prevelika promjena za jednog 23-godišnjaka. Pod teretom velikih očekivanja zbog jednog od najskupljih transfera te godine Boško nije uspio pokazati ni djelić nogometnog talenta koji je posjedovao. U jednoj od najjačih europskih liga odigrao je jedva devet utakmica i nije zabio ni jedan gol. Već iduće sezone mladog Riječanina engleski je klub vratio tamo odakle je došao. Posudili su ga Dinamu.

Vjenčali su se 2002. godine u Dubrovniku

Bio je to jedan od najvećih Boškovih poraza u karijeri. No te 2002. godine pronašao je utjehu u privatnom životu. Iva Radić utješila je Boška tako da je na njegovo pitanje ‘bi li se udala za mene’, odgovorila ‘da’. Sve su organizirali u tajnosti. Raskošno vjenčanje bilo je u srpnju 2002. u luksuznom dubrovačkom hotelu Excelsior s kojeg se pruža predivan pogled na dubrovačke zidine.

Taj put vjenčali su se samo pred matičarem, a nisu imali vremena za puno odmora i uživanja jer su Boška uskoro čekale pripreme sa zagrebačkim klubom.

Sljedeću sezonu par je proveo u Hrvatskoj, a Boško se u domovini vratio u staru formu. Opet je blistao na terenu, a i privatni život dao mu je povoda za radovanjem. Te godine Iva je ostala u drugom stanju i 15. studenog 2003. godine rodila im djevojčicu. Roditelji su joj odabrali ime Tasha.

Ubrzo poslije rođenja kćeri Aston Villa raskinula je s njim ugovor i Boško je postao slobodan igrač, ali će zajedljivi otočki sportski novinari još mnogo godina nakon odlaska Boškovo ime spominjati na neslavnoj top-ljestvici najvećih investicijskih promašaja u povijesti engleskog nogometa.

- Predsjednik Aston Ville Doug Ellis nikad nije bio ‘lak na obaraču’ pa nas je sve začudilo kad je izbrojio šest milijuna funti za Hrvata Balabana. Postoje promašaji, a postoji i Balaban. Nije uspio započeti nijednu utakmicu u Premiershipu ili zabiti ijedan gol. Šok! - napisali su čak šest godina poslije novinari Daily Maila.

Iva je Bošku oprostila i bijeg iz karantene

Tih godina Iva i Boško živjeli su i dalje u Zagrebu mirnim ustaljenim obiteljskim životom. On je naporno trenirao, putovao na utakmice, odlazio na višetjedne pripreme i karantene uoči važnih mečeva, a Iva se posvetila kćerkici Tashi. U svemu joj je oslonac bila i majka Ljerka. A onda su u zimu 2004. godine sve troje spakirali kovčege i odletjeli u Belgiju. Balaban je te godine potpisao novi ugovor za tamošnji klub Brugge. Predivni glavni grad pokrajine Zapadna Flandrija postao je njihov novi dom. Sređeni obiteljski život u “sjevernoj Veneciji” kako neki nazivaju Brugge, odrazio se na Balabanovu igru. Ubrzo je postao najbolji strijelac, nezamjenjiv igrač i čovjek odluke belgijske lige.

No kad ga je 2006. godine Slaven Bilić pozvao na pripreme s reprezentacijom za kvalifikacijsku utakmicu protiv Rusije, Balabanu je popustila koncentracija. S još dvojicom prijatelja, Ivicom Olićem i Darijom Srnom, iskrao se usred noći iz nogometnog kampa i otišao u noćni život. Trojac se uputio u narodnjački klub Fontana, pa su zbog ovog izleta sva trojica za tu utakmicu izbačeni iz ekipe, a provod ih je koštao i po 30.000 kuna kazne. I dok je Mirela Forić, tadašnja djevojka Darija Srne, bila toliko ljutita na svog dečka da je s njim zbog toga čak i nakratko prekinula vezu, Iva Balaban je stala uz svog supruga. Oprostila mu je nepodopštinu i nastavila s njim živjeti u Belgiji još godinu dana.

Tri godine, koliko su proveli u inozemstvu, u Hrvatsku su se vraćali samo za ljetne praznike kako bi bar malo uživali na našoj obali. Sve do 2007. kad je Boško početkom kolovoza ponovno potpisao za zagrebački Dinamo. Supružnici su počeli živjeti u luksuznom stanu u novogradnji na Remetskom kamenjaku, a Iva je bila drugi put u visokoj trudnoći. Konačno, 7. studenog u bolnici Sestara milosrdnica rodio se i njihov sinčić Ivano. Na svijet je došao sedam dana prije termina, što je iznenadilo i njegovu stariju sestru Tashu, koja se veselila da će točno za 5. rođendan dobiti brata. Ovaj put Boško je bio uz svoju Ivu u rodilištu i propustio pripreme za nadolazeću utakmicu u europskoj ligi. No samo mjesec dana poslije Boško je doživio traumu koju će pamtiti do kraja života. Početkom prosinca iste godine u večernjim satima izašao je iz svog stana i na stubištu se susreo sa susjedima - televizijskom novinarkom Ivanom Šikić i njezinim tadašnjim dečkom Davorom Zečevićem.

Dvostruko slavlje - Ivanovo krštenje i vjenčanje

Ivana i Boško zapričali su se na parkiralištu čekajući da Zečević isparkira svoj Land Rover te odjednom začuli eksploziju i vidjeli bljesak koji im se činio poput eksplozije petarde. Nisu obraćali pozornost sve dok nisu shvatili da Zečević ne dolazi s autom, pa je Ivana krenula prema njemu. Zatekla ga je mrtvog pokraj terenca. Boškov izlazak je propao jer je ostao kao svjedok do dolaska policije. Osim toga, život u Hrvatskoj bio je malo smireniji i opušteniji. Tu i tamo Iva i malena Tasha doputovale bi u posjet njezinoj majci u rodnu Rijeku. A onda su, da bi potvrdili svoju ljubav, Boško i Iva odlučili obnoviti zavjet i u crkvi. U rano proljeće 2008. Iva je primila sakrament krštenja i krizme u franjevačkoj crkvi na Opatovini, a onda su oboje krenuli na zaručnički tečaj za buduće mladence u crkvi sv. Križa u Sigetu. Svaki dan od ponedjeljka do petka dva su tjedna pohađali večernji tečaj kako bi se 20. svibnja mogli vjenčali u crkvi sv. Franje.

Bilo je to dvostruko slavlje. Nakon šest godina građanskog braka primili su i treći crkveni sakrament, a isti dan su krstili i tada šestomjesečnog Ivana. Iva je, kao i obično, odskakala elegancijom u Lanvinovoj haljini, a Boško je odjenuo Bossovo odijelo. Ovaj put pjevala im je Marija Husar, a Ivina kolegica, bivša manekena i supruga nogometaša Darija, Kristina Smoje čitala je poslanicu. Slavlje su, uz mnoge poznate uzvanike, poput Nine Badrić i njezina tadašnjeg supruga Bernarda Krasića, Milanu i Gorana Vlaovića, Leonardu i Zvonimira Bobana te Branku Krstulović nastavili u zagrebačkom restoranu Okrugljak. Iva je svog supruga Boška iznenadila vjenčanim darom – nastupom Halida Bešlića.

No kad su konačno mislili da mogu odahnuti, Ivu i Boška čekali su novi izazovi. Ovaj put problem je opet bila njegova karijera. Nakon pompoznog povratka u plavi dres, uprava Dinama te se zime odrekla daljnjeg Boškova angažmana. Ovaj put nije želio otići bez solidne otpremnine. Neizvjesnost je trajala gotovo pola godine. Obiteljski život zasigurno je i ovaj put trpio, a Iva je po tko zna koji put strpljivo držala sve članove na okupu. Konačno, početkom lipnja saznali su svoje novo buduće odredište. Bila je to Atena i grčki klub Panionios. Kad je konačno mogla odahnuti, Iva se otputila u posjet majci Ljerki u Rijeku. Ivin izlazak s prijateljicom u Opatiju početkom rujna završit će u novinama. Tog dana Iva se vozila opatijskom Ulicom maršala Tita, ali se nije zaustavila na pješačkom prijelazu kako bi propustila pješake koji su već kročili na kolnik. Policijska patrola zaustavila je Ivu i njezinu prijateljicu koja je vozila odmah iza nje, no čekalo ih je neugodno iznenađenje. Ljutita Iva je sasula paljbu.

- Ja sam belgijska državljanka, ne poštujem hrvatske zakone - navodno je rekla Iva koja je poslije priznala da je razgovarala povišenim tonom, no tvrdila je da je bila pristojna, a da joj je policajac rekao da šuti.

- On mi je rekao da ne poštujem hrvatske zakone, na što sam mu odgovorila da ne poštujem onaj zakon koji meni ne dopušta da se branim. A što se tiče Belgije, rekla sam samo da me tamo policajci ne bi tretirali kao ovdje - tvrdila je Iva. Prema zapisniku, ni njezina prijateljica nije štedjela naše plavce, koji su objema napisali kazne zbog prekršaja i prijavu zbog vrijeđanja službene osobe. Incident je ubrzo zaboravila jer je morala razmišljati o putovanju u Grčku i svojoj djeci.

‘Život supruge nogometaša nije lagan jer pate i djeca’

- Odluku o preseljenju najteže je bilo objasniti Tashi, koja na jesen kreće u školu. Očekuju je novi prijatelji i novi jezik. Tasha je vrlo emotivna, stalno ispituje kako će, nakon što odemo u Grčku, odlaziti na rođendane prijateljicama - rekla je Iva. Prvi put je priznala da život supruge nogometaša nije nimalo jednostavan jer nerijetko zbog čestih selidbi pate i djeca.

- Boško je super tata. Djeca ga obožavaju i to toliko da sam ponekad i malo ljubomorna - ispričala je Iva. Podsjetila je kako oboje dolaze iz skromnih obitelji i da vrlo racionalno raspolažu novcem.

- Puno puta u životu sam osjećala da nešto nemam te da se za to moram izboriti. Boško i ja znamo od kuda smo krenuli i znamo cijeniti ono što imamo - rekla je Iva, koja u početku zajedničkog života uopće nije bila zainteresirana za nogomet.

- Mislila sam da me nogomet nikada neće zanimati, no uživam u tom sportu i već odavno o tom sportu znam sve - rekla je Iva. Sve to vrijeme iz sjene je pratila Boška, bila mu oslonac i, kako je rekla, zbog obitelji i supruga ni jednog trenutka joj nisu nedostajale modne piste i svjetla reflektora. A onda nakon tri godine čekala ih je sve još jedna promjena mjesta boravka. Bošku je istekao ugovor s grčkim klubom u kojem je opet bio jedan od najboljih strijelaca.

Ponovno su se skrasili u Zagrebu, a Iva je i treći put ostala u drugom stanju. Prinova - djevojčica Tessa došla je na svijet u ožujku prošle godine. I ovaj put Iva je rodila u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica, no na trećem porođaju uz nju više nije bilo Boška. On je već početkom godine imao u džepu novi ugovor, ovaj put s malezijskim prvoligašem Selangorom iz Shah Alama, udaljenog oko 30 kilometara od glavnog grada Kuala Lumpura. Iva je morala spakirati suprugove kovčege tek nekoliko tjedana prije porođaja.

- Da sam mogla birati, vjerujte mi da bih radije bila bucmasta mama koja ne treba misliti kamo će se seliti i u kojoj će zemlji završiti, te hoće li joj suprug stići na porođaj. Kad se rodila Tessa, tri dana prije odlaska u rodilište pozdravila sam se s Boškom, koji je otišao u Maleziju, i znala sam da tri mjeseca neće vidjeti dijete - ispričala je Iva.

Uza sve obiteljske obaveze, Iva se posljednjih godinu i pol vratila i poslu.

Ostaje tek vidjeti hoće li sve zamke preskočiti

Sa suprugom Darija Srne Mirelom Forić uređuje hrvatsko izdanje ruskog modnog portala, a postala je i zaštitno lice u posljednjoj velikoj kampanji za trgovački centar. Istodobno, Boško je bez obaveza, a kao i svaki profesionalni sportaš, tako i on vjerojatno odvajanje od terena i nogometne slave prilično teško podnosi. Ujedno, treba očito i njemu ‘prijelazni rok’ da pohvata konce sa svakodnevnim obavezama. Hoće li zamjena uloga biti još jedna bračna zamka koju će uspješno preskočiti, pokazat će vrijeme, baš kao što je to ovih dana rekla i sama Iva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Mario otkrio tužne vijesti: 'Uroš mora napustiti Survivor. Rizik je prevelik, sve smo pokušali...'
TEŠKO PALO NATJECATELJIMA

Mario otkrio tužne vijesti: 'Uroš mora napustiti Survivor. Rizik je prevelik, sve smo pokušali...'

Izgubio sam veliko prijateljstvo. Nastavit ćemo vani, ali bit će mi teško dok ne izađem, rekao je Vojislav kroz suze