Obavijesti

Show

Komentari 7

'Svijet mi je dom, ali u srcu ću uvijek nositi svoju Hrvatsku'

'Svijet mi je dom, ali u srcu ću uvijek nositi svoju Hrvatsku'
3

Australska manekenka i glumica hrvatskih korijena Dinka Džubur na glumačkoj akademiji učila je od holivudske dive Cate Blanchett, a igrala je i u seriji “Okus krvi”

VIDEO

Otac mi je iz Hercegovine, a majka iz Slavonije. Rodila sam se u Slavonskom Brodu, ali kad je počeo rat, imala sam sedam godina, mama je spakirala kovčege i poslala me sestri u Njemačku. Poslije šest mjeseci pridružio mi se ostatak obitelji. Nije nam bilo lako, pogotovo jer nisam znala ni riječi njemačkog. Sjećam se da sam se strašno naljutila kad sam se prehladila i nisam znala objasniti liječniku što mi je. Sporazumijevali smo se pantomimom, ali čim sam došla kući, nabavila sam rječnik i naučila njemački u tri mjeseca, prisjeća se Dinka Džubur (28). Kad joj je bilo 12 godina, obitelj se preselila u Australiju. 

U djetinjstvu je promijenila čak desetak škola. Srednju je završila u Gold Coastu u Queenslandu na zapadnoj obali Australije, upisala je novinarstvo i usporedno išla na glumačku akademiju. Dinku su primili s devetero kandidata, a 10.000 ljudi izišlo je na prijemni ispit.

– Mama je uvijek govorila da sam pravi borac. Rodila sam se prijevremeno i bila u inkubatoru, kao djevojčica sam bila boležljiva, ali sve sam prebrodila. Gluma me uvijek zanimala. Priređivala sam predstave za obitelj, išla na gimnastiku i balet, a sa 17 godina ušla sam u svijet mode kad me starija sestra odvela u agenciju. Tad sam se zapravo osamostalila. Honorarima sam plaćala račune, a danas imam agente u Americi, Turskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Australiji i Hrvatskoj - kaže svestrana Dinka. Prve kazališne uloge dobila je već u srednjoj školi. Glumila je u “Romeu i Juliji”, a osim školovanja u Australiji, usavršavala se u Sarajevu i Parizu.

Na australskoj akademiji mentorica joj je bila Cate Blanchett (45), holivudska diva i zvijezda blockbustera “Neobična priča o Benjaminu Buttonu”, “Avijatičar”, “Elizabeta: Zlatno doba” i “Jasmine French”, za koji je ove godine osvojila prestižnu nagradu Oscar. Dinka za Cate ima samo riječi hvale.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

– Australci su opušteni i zato su toliko traženi u Hollywoodu. Nemaju velik ego poput Amerikanaca – kaže glumica. Dok je bila na Akademiji u BiH, upoznala je kolegicu Mariju Omaljev Grbić (31), a s njezinim suprugom Mirajem Grbićem (38) prije tri godine snimila je film “Male ruke”. Dinka je napisala scenarij za dramu australske produkcije, a ekipa ju je snimala u Mostaru. Gostovali su na filmskim festivalima u Puli i Cannesu. Čim je završila akademiju, ambiciozna Slavonka odlučila je pokrenuti vlastitu producentsku kuću i počela pisati uspješne filmske scenarije.

Kad je došla u Ameriku, trebala su joj samo dva tjedna da dobije ulogu u petoj sezoni hit serije “Okus krvi”. Glumila je vilu s čarobnim sposobnostima zbog čega se, kaže, osjećala kao ženski Robin Hood.

- Iako sam svjetsko dijete koje u svakom mjestu nađe nešto posebno i magično, u Americi nikad ne ostajem dulje od šest mjeseci. Njima je posao čista mašinerija, a novac je na prvome mjestu i to mi se ne sviđa. Uvijek čeznem za Hrvatskom i zato joj se vraćam - kaže glumica. U Hrvatskoj su joj nudili ulogu u televizijskoj seriji “Najbolje godine”, ali Dinka ju je morala odbiti jer je imala previše obveza. Zato je gostovala u “Larinu izboru”. Utjelovila je policajku, a scene je snimala na brodu u Rijeci. Iako zbog posla često putuje, stalno je u kontaktu s obitelji. Otac, inženjer i inovator, te starija sestra, njezin suprug i kći žive u Australiji, a stariji brat, također inženjer, često putuje zbog posla. Dinkina majka iznenada je na godišnjem odmoru umrla od srčanog udara prije dvije godine, ali glumica je i danas osjeća te nosi u srcu.

- Bilo je to teško razdoblje jer je doslovce otišla preko noći. Tad sam bila u Americi, ali odmah sam se spakirala, ostavila posao i otišla ocu. Osjećala sam da moram biti uz njega - kaže manekenka i glumica.

Brak njezinih roditelja je ono što si i sama želi u budućnosti.

Na crvenom tepihu u Cannesu natjecala se s Evom Longorijom

- Majka je bila ekonomistica. Prije nego što je upoznala oca, putovala je Italijom i bavila se modom, ali sve je žrtvovala zbog ljubavi i obitelji. Moja načela su ipak malo modernija pa vezu i brak ne doživljavam kao žrtvu nego kompromis - kaže Dinka.

Uvijek je zaljubljena, ali privatni život ne želi dijeliti s javnosti. Voli nježne, pažljive, školovane i načitane dečke koji su vidjeli i upoznali vanjski svijet, drže do obitelji i stoje iza svojih obećanja.

- Za desetak godina želim nekome biti uspješna prijateljica, supruga i majka. Ne patim za slavom i novcem. Vjerujem da je ključ sreće u jednostavnosti i humanosti. Nezdravo je biti fokusiran samo na sebe. Kad pomažeš drugima, sve ima više smisla - kaže Dinka. Tako je nedavno u Rajevu Selu u Slavoniji dijelila humanitarnu pomoć koju su u Los Angelesu skupili

Goran i Ivana Višnjić s drugim glumcima te Kino Croatia Floods Relief fondacija.

- Kad su Slavoniju zadesile poplave, bila sam u Francuskoj. Morala sam nekako skrenuti pozornost na nevine žrtve pa sam se na crvenom tepihu u Cannesu pojavila s transparentom ‘Pomozite Slavoniji’. Iste večeri na prestižnom filmskom festivalu natpis s apelom za pomoć bolesnoj djeci imala je i Eva Longoria iz serije ‘Kućanice’. Nismo ostale nezamijećene - kaže Dinka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?
13. PITANJE

Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?

Ivana Dakić se prije desetak godina natjecala u 'Potjeri', a sad se okušala i u kvizu 'Tko želi biti Milijunaš'