Obavijesti

News

Komentari 66

Bivši dužnosnik SDS-a: Josip Perković treba biti u Hrvatskoj

Bivši dužnosnik SDS-a: Josip Perković treba biti u Hrvatskoj
1

Božidar Spasić bio je u Srbiji '80-ih ono što je Perković bio u Hrvatskoj, dužnosnik Udbe (SDS) zadužen za emigraciju. Spreman je svjedočiti u Perkovićevu korist

VIDEO

Express: Kad ste upoznali Josipa Perkovića?

Ne znam točno, ali bit će da je to bilo 1983. ili možda nešto prije. Znam da je on tada već bio postavljen za načelnika II. Sektora u SDB RSUP SR Hrvatske.

Express: Životni putovi potom su vam se razišli?

Negdje prije početak rata, mi smo naivno mislili - ‘evo odobreno je da se ustaški teroristi vrate u zemlju, pa će Perković biti u opasnosti.’ Moj kolega Predrag Đorđević i ja smo organizirali sastanak s Perkovićem u Ličkoj kući na autocesti i tu smo ga uvjeravali da, ako je u opasnosti, uvijek može doći u Beograd i neće mu se ništa dogoditi. On je na tom sastanku bio uplašen. No sve sam vrijeme imao dojam da on ima neki rezervni plan. Tako je i bilo. Uskoro se pojavio kao blizak Tuđmanov suradnik i ja sam shvatio da je on tada na tom sastanku već imao varijantu za opstanak u Hrvatskoj, bez ikakvih posljedica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Express: Perković tvrdi da je zapravo on kumovao osnivanju HDZ-a. On je dao putovnicu Tuđmanu, prije nego svim drugim oporbenjacima?

Kada je riječ o Tuđmanu, mislim da su to bajke. Pratio sam rad SDS-a Hrvatske tijekom raspada zemlje i uspostave neovisne Hrvatske. S nekog sastanka iz Prištine jednom smo se vraćali ja, Branko Traživuk i još neke kolege iz Slovenije. Na radiju je objavljeno da je HDZ pobijedio na izborima u Hrvatskoj. Branko Traživuk mi je tad rekao da su kontrolirali glasovanje, i da je iz javne sigurnosti RSUP Hrvatske 34 posto glasalo za HDZ (temeljna policija) ali iz SDB Hrvatske samo 4 posto (tajna služba). Poslije su svi spašavali glavu, a Franjo Tuđman je bio pametan i zadržao je Perkovića blizu sebe jer je bio sposoban.

Express: Perković ima zanimljiv arhiv...

Znam za priču iz Banskih dvora kada su tamo pozvani Perković i Mustač. Nakon sastanka, Tuđman je naredio da ostanu s njim samo njih dvojica. Tuđman ih je pitao: 'Je li Šeks bio agent?'. Nakon toga Mustača postavi za tajnika za zaštitu ustavnog poretka Hrvatske, a Perkovića za šefa svih tajnih policija u novoj Hrvatskoj. Tuđman je pridavao veliko značenje tome koji je od njegovih suradnka cinkao za SDB jer je bio i na robiji. Smatram da je zato i zadržao Perkovića i Mustača, kao neki arhiv podataka.

>>> Cijeli intervju pročitajte u novom Expressu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u