Obavijesti

News

Komentari 78

"Bruxelles uopće ne zanima dobrobit hrvatskog naroda"

"Bruxelles uopće ne zanima dobrobit hrvatskog naroda"
1

Ali ne tugujte, nije stvar u vama. Elita na vrhu EU brine se samo za svoju dobrobit i svoj profit. Uvjeren je u to Frederick William Engdahl, kontroverzan američki autor

VIDEO

Njegove se knjige čak i u Hrvatskoj prodaju u tisućama primjeraka. F. William Engdahl svijet je osvojio oštrim kritikama SAD-a i njihove vanjske politike. No njegovi su interesi vrlo široki, a s obzirom na to da već više od 20 godina živi u Njemačkoj u njegovu je fokusu Europska unija jednako kao i Sjedinjene Američke Države. Kako se bavi uglavnom globalnom problematikom i analizom svjetskih događaja, zanimalo nas je kako se snalazi s pitanjima o malenim državama.

- Naravno da Hrvatska može napraviti razliku u svijetu - odmah je rekao, potpuno uvjeren u to. Sve što nam treba je strategija i jasni stavovi. Kad bi to barem bilo tako lako. No Engdahl je odmah ponudio primjer Islanda, kako kaže, jedne od najmanjih zemalja na svijetu koja ima nešto više od 200.000 stanovnika, a koja se isto kao i svi dala zavesti bankarskim igrama s nekretninama i spekulacijama britanskih bankara i političara.

- I kad je nekretninski balon puknuo 2008. godine britanske banke i vlada tražile su da Islanđani plate praktički svojom krvlju kriminalne aktivnosti svojih bankara i nekih političara. Nakon intenzivne rasprave na Islandu su odlučili pristojno reći britanskim bankama: Idite k vragu. Zaključili su da su to su nelegitimni zajmovi kriminalaca bankara i da će imati legitimno suđenje na Islandu te su stavili bankare u zatvor. Nacionaliziranje banaka bilo je potrebno. Dakle, malene zemlje mogu promijeniti stvari, pozitivno ili negativno, a Hrvatska bi mogla napraviti mnogo promjena u svijetu danas, tako da se čuju vaši stvarni interesi i da se izražavaju jasno i glasno. No morate imati dobro razrađenu strategiju. Vaš se glas neće čuti preko Bruxellesa - uvjeren je Engdahl koji uvjerava kako “Bruxelles uopće ne zanima dobrobit hrvatskog naroda”.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović