• Članak
  • Komentari 106
  • Share 18
  • Tweet5

Ljubiša Samardžić: Spašavao sam sina i pobjegao od glume

Nisam htio da moj sin sudjeluje u ratu, pa sam osnovao producentsku kuću i tamo ga zaposlio. Krenulo nam je, pa nisam više imao vremena

Ponedjeljak, 26. 11. 2012. u 19:00    Piše: Maja Car
Ljubiša Samardžić: Spašavao sam sina i pobjegao od glume PIXSELL, 24sata Vesna Pusić i Ljubiša Samardžić

Pridjev legendarni srpski glumac, koliko god zvučao kao otrcana fraza, u slučaju Ljubiše Samardžića ima svoje puno značenje jer je u karijeri snimio više od 150 filmova, a svaki je bio hit. Kada ga danas pitate koja mu je uloga najdraža, Ljubiša kaže:

- Svaka je zanimljiva. Mikajlo iz ‘Prekobrojne’ Branka Bauera bio mi je ulaznica u svijet filma, Mali iz ‘Jutra’ Puriše Đorđevića donio mi je Zlatnog lava u Veneciji, Mačak iz ‘Hamleta u Mrduši Donjoj’ Krste Papića Zlatnu Arenu u Puli, a drag mi je i Crni Roko iz ‘Kuda idu divlje svinje? Ivana Hetricha...

No od 1990., kada je s cijelom obitelji osnovao filmsku kuću Cinema Design, više ne glumi. Gluma mu nije dosadila, ali su mu dramatične društvene okolnosti i obiteljska zbivanja odredili put prema režiji.

- Kao brižan otac nisam dopustio da mi vojni odsjek ‘91. odvede sina u rat protiv dojučerašnjih susjeda i prijatelja. A u tom nevremenu i blokadi osnovali smo obiteljsku produkcijsku kuću u kojoj je moj sin Dragan vodio produkciju, a ja sam stvarao uvjete za realizaciju filmskih i serijskih projekata – govori.

Upravo je taj dio njegova rada povod i ovom razgovoru. Naime, na Klasik TV-u ovaj je tjedan hrvatska publika premijerno počela pratiti raskošnu kostimiranu seriju “Jesen stiže, Dunjo moja”, koju Ljubiša redateljski potpisuje, a koja je proizvod njegove filmske kuće. U njoj igraju i naši glumci Ivo Gregurević, Nikša Kušelj i Goran Navojec.

- Tragajući za novim temama, krenuli smo niz Tisu, obišli salaše, sela niz rijeku i otkrili Banat, njegove prašnjave šorove, guske, pse koji danonoćno laju, Cigane koji raskalašeno sviraju uz vatru i naletjeli na priču da su se dva brata blizanca oženila jednom ženom! Žive u harmoniji i imaju devetero djece! Zanimljivih je priča bilo napretek i od njih smo satkali i tu privlačnu televizijsku storiju. Naravno, spomenuto vjenčanje ‘reprizirali’ smo i u seriji. Željeli smo da serija najviše miriše na stihove pjesnika Mike Antića, rođenog Banaćanina, koji je o ljubavi napisao: ‘...to je ono za čim može da se pati,... čemu možeš srce 
dati ... i gdje ti može život stati’ – govori Samardžić.

Osim te serije, hrvatski gledatelji pratili su i Ljubišinu uspješnu seriju “Miris kiše na Balkanu” koja se emitirala na HTV-u i koja je konkurirala za nagradu Emmy.

>>> Više pročitajte u 24ExpressuTagovi: sin, ljubiša samardžić, gluma

Izdvojeni komentari 106 komentara Pogledaj sve komentare
26.11.2012., 19:51

mighty_reds1892: Ljubiša Samardžić, Boris Dvornik, Bata Živojinović, Seka Sablić, Mustafa Nadarević...to su bila zlatna vremena naše kinematografije.

26.11.2012., 19:07

uvijek đesi: svaka čast,skidam kapu,nije lako imati pušku u rukama,ali to mnogima jasno nije...:(

26.11.2012., 19:09

gea55: A ja se već pripremila na nove jadikovke s istoka.., iako moram priznat Ljubiša mi djeluje presimpa da bi bio kreten.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar