Obavijesti

News

Komentari 18

'Ne trebaju nam spalionice otpada nego ozbiljna reciklaža'

'Ne trebaju nam spalionice otpada nego ozbiljna reciklaža'
1

Fizikalni kemičar Stanko Uršić otkriva zašto je protiv Milana Bandića: 'Zbog potpuno nepotrebnoga, opasnog ugrožavanja zdravlja i novčanika Zagrepčana'

VIDEO

Zagreb bi za četiri godine trebao imati spalionicu otpada. Ruke za nju digli su zastupnici zagrebačke Skupštine iz redova nezavisne liste Milana Bandića, HSLS, HSS i HSU unatoč upozorenjima znanstvenika te žestokog protivljenja stanovnika, ekoloških udruga, SDP-a, HDZ-a, HNS-a. O posljedicama realizacije tog plana razgovarali smo sa prof. dr. sc. Stankom Uršićem, fizikalnim kemičarom Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Express: Znanstvena zajednica kojoj pripadate protivi se gradnji spalionice u Zagrebu. Zašto?

Ne postoji niti jedan jedini razlog za gradnju spalionice. To je golemo zdravstveno, etičko, ekonomsko i ekološko pitanje. Spalionica je vrlo štetna, vrlo skupa, vrlo suvišna besmislica, generator goleme količine vrlo toksičnog kemijskog plinovitog i krutog smeća, pogon koji ugrožava zdravlje ljudi i bitno srozava kvalitetu života i okoliša. Suludo je, bez ikakve stvarne potrebe, baciti osam milijardi kuna u dim, uništavati vrijedne sirovine i potencijalna radna mjesta i još pritom trovati Zagrepčane.

Express: Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je njezinu gradnju u Resniku do kraja 2018. godine. Nadate li se da će od te ideje ipak odustati?

Nevažno je u ovoj stvari nagađanje o nečijim namjerama. Važno je pomoći da javnost čuje barem najelementarnije, što znanost, ima reći o problemu spalionice i ignoriranja ekologije i kakve posljedice treba očekivati. 


Express: Zašto smatrate da treba odustati od te ideje?

Zbog potpuno nepotrebnoga, opasnog ugrožavanja zdravlja i novčanika Zagrepčana.

>>> Cijeli intervju pročitajte u Expressu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"