Obavijesti

News

Komentari 71

Njemačka 'Holy': Europa je slobodna za robu, ne za ljude

Njemačka 'Holy': Europa je slobodna za robu, ne za ljude
1

Njemačka 'zelena' Ska Keller za Express govori o podršci ORaH-u i novom EU: "Zauzimamo se za ulaganje u obnovljive izvore energije i veća socijalna prava"

VIDEO

Sa samo 32 godine starosti, političarka njemačkih Zelenih Ska Keller već ima iza sebe pet godina staža u Europarlamentu. Ona je jedna od 58 parlamentarnih eurozastupnika frakcije Zelenih i regionalaca, pa ne čudi da odnedavno javno zastupa stav da Kataloniji treba dati pravo da sama odluči o svojoj neovisnosti. Europski zeleni ove su je godine izabrali za vodećeg kandidata i samim time kandidata za šefa Europske komisije, što je bio i razlog da je došla u Zagreb podržati predizbornu kampanju ORaH-a.

Express: Što očekujete od europarlamentarnih izbora?

Vjerujem da ćemo uspjeti oformiti snažnu zelenu skupinu u Europskom parlamentu. Kao i u Hrvatskoj, u još mnogim zemljama imamo stranke koje imaju izgleda prvi put ući u Europarlament. Primjerice u Irskoj i Češkoj. A računamo i na još veću zastupljenost zelenih iz Austrije, Velike Britanije i Švedske.

Express: Što mislite da je razlog novom uzletu političke ideje zelenih u Europi?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Riječ je o rezultatima zelenih stranaka koje su se godinama etablirale na nacionalnim razinama. U pravilu je riječ o dugotrajnim procesima. Ali, u posljednje vrijeme imamo primjere iz Hrvatske i Španjolske u kojima su stranke osnovane tek nedavno i gdje su se nametnule kao politička alternativa koja je prepoznala potrebe građana. U Hrvatskoj su se na vlasti stalno smjenjivale dvije vodeće stranke. Narodu je već dosta vođenja politike iza zatvorenih vrata, tajenja informacija od javnosti, ignoriranja raspoloženja javnosti. Mi, u ovom slučaju kao stranka ORaH, nudimo drukčiju politiku, novi način rada, razmišljanja, ideje, nove ljude koji će protresti političke strukture.

>>> Cijeli intervju pročitajte u Expressu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a