• Članak
  • Komentari 62
  • Share 24
  • Tweet4

Njonjo, Šeks i Hebrang su out: Novi čelnik HDZ-a radi čistke

Tomislav Karamarko je najavio da će biti opaka oporba, no za sada se bavi samo čistačkim poslovima i radi, kako mnogi primjećuju, novi ‘demokroatični’ HDZ

Subota, 15. 9. 2012. u 19:00    Piše: Anamarija Mlačak , Boris Rašeta
Njonjo, Šeks i Hebrang su out: Novi čelnik HDZ-a radi čistke Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Tomislav Karamarko miče Antu Zvonimira Golema! Tomislav Karamarko marginalizirao je Tomislava Ivića! Tomislav Karamarko eliminirao je Gordana Jandrokovića! Raspustio je županijske odbore u Varaždinu, Rijeci, Osijeku, Zagrebu...

Novi šef HDZ-a, očito, ne glavinja. Polazeći od stare političke premise, prema kojoj je kadrovska politika osnova svake politike, Karamarko je odlučio pomesti sve ljude u stranci koje ne smatra osobnim izborom i koje ne doživljava dovoljno lojalnima. Uz Karamarka se na javnoj sceni zasad pojavljuje samo Milijan Brkić zvani Vaso, konzervativni, čestiti policajac iz Ljubuškog, koji sjednice stranke otvara s “Hvaljen Isus i Marija”. Uz Karamarka se vrzma i jedno staro lice iz stranačkog kazališta lutaka, grand guignol Božidar Kalmeta, koji stoji podalje od medija, ali dovoljno blizu šefu, tako da se odmah vidi da nije marginaliziran, no pitanje je koliko će trajati ta idila. Sudeći po javnim nastupima, Karamarko se uzda još i u Zlatka Ževrnju, gospodarskog maga iz Dugopolja, koji bi trebao biti njegov Prvi potpredsjednik zadužen za gospodarstvo.

Karamarko se pojavljuje na crkvenim svetkovinama i na praznicima borbe protiv totalitarizma, oslanjajući se uglavnom na tvrdu domoljubnu ideologiju i crkvu. Ako govori o takozvanom “realnom sektoru”, predsjednik HDZ-a zadržava se na parolama. Linićeve porezne mjere ocijenio je kao “poreznu agresiju”; sporazum o razgraničenju s BiH, koji je njegova stranka zadnji put poduprla prije dvije godine, smatra izdajom nacionalnih interesa, a Vladu u cjelini “nenarodnom”. Retorika mu se gotovo u cijelosti poklapa s Crkvenom, pa možemo reći da je Hrvatska po prvi put u novijoj povijesti dobila veliku demokršćansku stranku.

Odnosno, kršćansku. Mali broj oponenata u HDZ-u, smješten po sve malobrojnijijm “džepovima otpora”, smatra da Karamarko ukida zadnje tragove demokracije u stranci...

Milan Kujundžić, Karamarkov najjači protivnik na unutarstranačkim izborima, nije se nakon konsolidacije novog šefa niti pokušao povinovati. Neko vrijeme razmišljao je o formiranju vlastite stranke, ali je od toga - barem privremeno - ipak odustao. Kujundžić je jedini čovjek u HDZ-u koji se ne boji Karamarka.

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu!

Tagovi: 24sataexpress

Izdvojeni komentari 62 komentara Pogledaj sve komentare
15.09.2012., 19:31

snaša s mudima: Demokršćanska stranka ? Ja , kao katolik te lopove iz HDZ-a ni u Crkvu ne bi pustio, a kamoli ih zvao kršćanima ! Krali su svoj narod ! Prema tome i Crkvu !

15.09.2012., 19:11

Univerzum: Novi demokratični HDZ ?! To je ono čega bi se građani trebali bojati, jer u njihovom riječniku, demokratičnost, nema isto značenje kao kod nas normalnih i poštenih. Zaklinjanje u državu i poštenje je već viđeno u kriminalnoj organizaciji HDZ-u a dem okracija je nešto što se još dugo dugo neće vidjeti niti provoditi.

15.09.2012., 20:52

fridan: Bivši ministar policije pred čijim se očima odvijao kriminal danas dijeli packe, što će kurva nego o poštenju.

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar