Obavijesti

News

Komentari 117

Novi karijeristi o kojima će ovisiti budućnost Hrvatske

Novi karijeristi o kojima će ovisiti budućnost Hrvatske
1

Express otkriva stvarnu snagu političara koji su potresli koaliciju, ali i HDZ-ovce. Jedni su izbačeni, drugi su otišli, a bez njih teško će sami moći lijevi ili desni

VIDEO

Jedni su  izbačeni, drugi su otišli sami, a zajedničko im je da će bez njih teško sami moći lijevi ili desni. Oni su prebjezi koji sada stvaraju treću političku snagu u Hrvatskoj. Jednima analitičari predviđaju politički kraj, a drugima fine fotelje.

Od početka mandata ove Vlade počela su preslagivanja. Među prvima je otišla Mirela Holy i osnovala ORaH, koji će, ocjenjuje Žarko Puhovski, rasti.

- Ona živi od razočarenja. Razočarani SDP-om prelaze k njoj. Taj će broj rasti i postoje izgledi da do kraja godine preteknu SDP - smatra analitičar. - Nitko nema posebne šanse, osim ako se ne realizira konfederacija - Čačić, Bandić, Gabrić, Jakovčić i Vrkić. Ako se dogovore, mogli bi doći do dvoznamenkastog mandata. Njihova prednost, u odnosu prema ostalima je u tome što mogu koalirati s obje strane, i s desnicom, i s ljevicom, jer su svjetonazorski neutralni - primjećuje Puhovski. Fotelje je u toj konfederaciji zapravo željan jedino Radimir Čačić, koji će se, smatra analitičar, i s jednima i drugima dogovoriti.

- Drugi samo žele imati utjecaja na Vladu, ali ne i u njoj sjediti. Čačić će pristati na poziciju potpredsjednika vlade. Možda ne prvog, jer je oslabljen - kaže Puhovski.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako neki prognoziraju da će ta suradnja propasti prije nego i počne, jer je riječ o sudaru dvoje titana - Bandića i Čačića - zapravo je sve već spremna matematička računica. Razdijeliti izborne jedinice - Čačiću sjever i njegovi ljudi, a Bandiću četiri izborne jedinice koje obuhvaćaju rubne dijelove grada, gdje je Bandić i dosad bio jak. Isto tako, i u ostalim dijelovima Hrvatske planiraju surađivati s ljudima koji su ondje već jaki. Mirela Holy više je puta ponovila da sa Zoranom Milanovićem neće surađivati. SDP dolazi u obzir, ali ne s njim na čelu. Takva bi vjerojatno i bila nova vlada da je došlo do prijevremenih izbora, koje su HDZ-ovci mjesecima zazivali. U međuvremenu su, čini se, i sami shvatili da je za njih još prerano. Čak je i Savez za Hrvatsku od njih distanciran. No tu je Željka Markić, čija je građanska inicijativa “U ime obitelji” na referendumu o braku dobila podršku HDZ-a, koju bi sad vrijedilo vratiti. No nesumnjivo je da ambicije Željke Markić pucaju mnogo dalje od nekoga tko bi bio podčinjen Tomislavu Karamarku.

>>> Više pročitajte u Expressu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor