Obavijesti

News

Komentari 31

Pazi, slijeće virus!: Od ebole nas dijeli tek jedna zračna luka

Pazi, slijeće virus!: Od ebole nas dijeli tek jedna zračna luka
1

Nijemci su izračunali vjerojatnost da ebola dođe do Zagreba. Vjerojatnost da će oboljeli sletjeti u Zagreb tri je puta veća od one da sleti na njujoršku La Guardiju

VIDEO

Naša je zemlja udaljena gotovo 5000 kilometara od epicentra najgore epidemije ebole u povijesti. A samo jedno presjedanje iz aviona u avion dijeli tri najveća hrvatska aerodroma od glavnih gradova Gvineje i Sierra Leonea u zapadnoj Africi. 

Mala vjerojatnost, ali ipak se može iskazati brojem

Vjerojatnost da će osoba zaražena ebolom doći do aerodroma Pleso u Zagrebu u ovom stadiju epidemije iznosi 0,0306 posto, što objektivno nije mnogo. Ipak, samo je tri puta veća vjerojatnost da će zaraženi putnik iz Conakryja avionom doći do Marakeša u Maroku, a upravo to se dogodilo s Liberijcem koji je u Maroku umro od ebole početkom kolovoza.

Riječ je o najnovijem istraživanju vjerojatnosti širenja ebole preko aerodroma povezanih međunarodnim letovima diljem svijeta. Istraživanje su proveli teorijski fizičar Dirk Brockmann s Universität Humboldt u Berlinu i njegov kolega Dirk Helbing sa sveučilišta ETH Zürich. Oni su u suradnji s Humboldtom i Institutom Robert Koch izradili mrežu od 1227 najvećih aerodroma u svijetu, usporedili njihovu međusobnu povezanost, broj putnika, učestalost letova i aktualno stanje s epidemijom ebole. 

Koristeći Brockmannovo iskustvo sa sličnim proračunima tijekom ranijih pandemija SARS-a i ptičje gripe, dobili su rezultate za svaki iole važniji aerodrom u svijetu. Za razliku od aerodroma u Ćilipima i na Resniku, Pleso se pokazao kao srednje ugrožen u svjetskom zračnom prometu, ako bi se ebola tim putem probila iz Cronakryja. S 3626 putnika koji njime u prosjeku prođu na dan, Pleso je tek 380. po veličini u svijetu. 

>>> Pročitajte više u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"