Obavijesti

News

Komentari 2

Pred njenim su se objektivom skidale dame visokog društva

Pred njenim su se objektivom skidale dame visokog društva
1

U Klovićevim dvorima otvara se prva retrospektivna izložba Foto Tonka - Tajne ateljea društvene kroničarke. Antonija Kulčar bila je portretistica kraljevske obitelji

VIDEO

U Klovićevim dvorima otvara se u petak, 30. siječnja na Noć muzeja prva impozantna retrospektivna izložba Foto Tonka - Tajne ateljea društvene kroničarke, na kojoj će se prikazati najbolje i javnosti uglavnom nepoznate fotografije Antonije Kulčar, popularne “tete Tonke”, jedne od najvažnijih fotografkinja međuratnog Zagreba, koja je svojim objektivom nekoliko desetljeća bilježila sve najvažnije događaje društvenoga, političkoga i kulturnog života grada. 

Lovorka Magaš Bilandžić, autorica izložbe s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je uz pomoć kustosice Ive Sudec mjesecima istraživala njezinu raskošnu ostavštinu, kaže da je teta Tonka, kako su je nekoć zvali, odredila međuratno vrijeme u Zagrebu, ali mlađim generacijama je relativno nepoznata, tako da će ova retrospektiva imati i edukativnu ulogu jer će Zagrepčanima otkriti ovu vrsnu umjetnicu, portretisticu tadašnje elite i kraljevske obitelji Karađorđević u novom svjetlu.

Najveći dio nikad viđenih fotografija radova posuđen je s Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, suorganizatora izložbe, a manji iz obiteljske ostavštine Antonije Kulčar. 

Manjim dijelom od njezine kćeri Mihaele Imenšek Miše, koja živi u Rogaškoj Slatini, a većim od potomaka Tonkine sestre Marije, čija je unuka Maja Hudina, koja živi u Zagrebu, posudila fotografije za pripremu izložbe u Klovićevim dvorima. 

Antonija Vajda Kulčar Prut (1887. – 1971.), poznatija kao Tonka, rođena je u Varaždinu u obitelji podvornika i već je za vrijeme Ženske stručne škole pokazivala veliko zanimanje za umjetničko izražavanje.

>>>Više pročitajte u Expressu!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca