Obavijesti

Sport

Komentari 26

Triler u Manili: Prošlo je već 40 godina od najvećeg meča ikad

Triler u Manili: Prošlo je već 40 godina od najvećeg meča ikad
3

Joe Frazier i Muhammad Ali borili su se u Manili 1. listopada 1975. godine. Meč je nazvan Triler u Manili, slavio je Ali nakon što je trener Fraziera prekinuo mučenje

VIDEO

Pogodio sam ga udarcima koji bi srušili zid, a on je ostao stajati. Bog mi je svjedok, on je najveći šampion ikad, rekao je pokojni Joe Frazier.

Na današnji dan prije točno 40 godina , 1. listopada 1975. godine, Joe Frazier i Muhammad Ali boksali su u, prema mnogima, najboljem meču u povijesti. Triler u Manili, tako su nazvali borbu Fraziera i Alija u glavnom gradu Filipina.

U jednom kutu Joe Frazier , bivši svjetski prvak u teškog kategoriji, u drugom kutu Muhammad Ali , aktualni prvak. Bio je to treći i posljednji meč između dva velika šampiona, meč koji je otišao na stranu Alija.

- Nisam mogao dopustiti da mi umre na rukama - rekao je nakon meča Frazierov trener Eddie Futch koji je prekinuo meč pri završetku 14. runde.

Obojica boksača bila su izubijana, jedan gotovo slijep i prebijen, drugi iscrpljen i razbijen. Iako su se godinama "gađali" izvan ringa, Ali je nakon ovog meča u Manili odao počast Frazieru .

- Ovo je najbliže što sam došao smrtonosnom iskustvu - rekao je veliki Muhammad Ali nakon Trilera u Manili i dodao:

- Neka više nikad ne čujem nešto protiv Joea Fraziera! To je pravi čovjek.

Ali je došao na Frazierov sprovod 2011. godine.

- Svijet je izgubio velikog šampiona - rekao je tada Muhammad Ali.

No dvojac se nikad nije pomirio. Ali je dobio čast zapaliti olimpijsku baklju u Atlanti, a Frazierov komentar je bio:

- Trebalo ga je gurnuti u plamen.

Kasnije, pred kraj svog života, Frazier je često govorio kako mu je žao Alija koji se i danas bori s teškom bolešću. Njihovo rivalstvo počelo je 70-ih godina. Ali se tada vratio u ring nakon zabrane boksanja jer je odbio ići u Vijetnam. Oduzeli su mu naslov, a u 43 mjeseca odsutnosti Joe Frazier je preuzeo tron teške kategorije.

Početkom 1971. dogovoren je prvi meč, u Madison Square Gardenu . Meč stoljeća, kako su ga tada zvali. Frazier je razbio Alija u ringu u 15 rundi i obranio naslov. Dvije godine kasnije izgubio ga je od Georgea Foremana u Kingstonu.

Drugi meč Alija i Fraziera bio je 1974. godine. Tada u igri nije bio naslov, a Ali je ponovno "nabrijavao" atmosferu uvredama na račun Fraziera. Muhammad Ali je pobijedio na bodove, a potom je stigao i njihov treći, vjerojatno i najbolji meč.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani