Obavijesti

Viral

Komentari 26

Bio je to najnevjerojatniji bijeg iz pustinje koji je svijet vidio

Bio je to najnevjerojatniji bijeg iz pustinje koji je svijet vidio
1

Priča o povratku Francuza Emila Leraya u civilizaciju nakon što mu se automobil pokvario usred nemilosredne pustinje i desetljećima kasnije inspirira ljude diljem planeta...

VIDEO

Neke priče jednostavno su predobre da bi bile istinite. Takva je i životna priča Emile Leraya, no s jednom razlikom - ona je zaista istinita. Godine 1993. ovaj je Francuz naime sam krenuo na put po sjevernoj Africi i to u posebno pripremljenom Citroenu 2CV

No, dotrajali je automobil u jednom trenutku stao i Leray je ubrzo shvatio da mu nema pomoći. Od najbližeg je naseljenog mjesta bio previše udaljen, a hrane je i vode imao za otprilike desetak dana. Leray je zbog toga odlučio rastaviti svoj automobil i konstruirati motocikl, iako sa sobom nije imao ništa osim osnovnih alata poput odvijača i jedne pile. 

No, krenimo od početka. Francuz je napustio marokanski grad Tan Tan i nekoliko sati kasnije došao do vojne kontrolne točke. Tamo, usred Sahare, vojska mu je zabranila da ide dalje zbog eskalacije sukoba između Maroka i Zapadne Sahare. No, on ih je odbio poslušati. Okrenuo se, i u jednom trenutku skrenuo s ceste s namjerom da zobiđe kontrolnu točku i nastavi svojim putem. 

Pitanje života i smrti

No, njegov automobil nije bio predviđen za takav teren i nakon snažnog udarca u kamen više nije bio u voznom stanju. Put do najbližeg naseljenog mjesta, smatrao je, bio je jednostavno previše udaljen u kombinaciji s klimatskim uvjetima pustinje. Nakon što je dobro promislio što i kako dalje, Leray je već sljedećeg jutra započeo rastavljati automobil i od dijelova konstrirati motocikl koji će ga izbaviti iz ralja Sahare. 

- Odlučio sam se na put Citroenom 2CV jer se radi o vrlo čvrstom automobilu. U Sahari je poznat pod imenom 'Željezna deva'. No, uvjet je da ga vozite nježno. Ja očito nisam bio takav vozač, prisjetio se godinama kasnije Francuz svoje posljednje vožnje. 

Dugotrajni popravak i povratak

S obzirom na nedostatak alata, Francuz je bio prisiljen improvizaciji i sirovoj snazi. Iako je mislio da će mu za to trebati tri dana, sve je potrajalo punih 12. Sa zadnjih pola litre vode sjeo je na motocikl koji je izgledao poput kakvog bizarnog vozila iz Mad Maxa i uputio se prema civilizaciji. Do nje je dan kasnije kasnije i stigao i to nakon što ga je zaustavila policija i naplatila mu kaznu jer je vozio neregistrirano vozilo. 

Iako je bio u središtu nevjerojatno zanimljive i inspirirajuće priče, Leray je rijetko izlazio u medije i pričao o svom nevjerojatnom poduhvatu. 

Njega je ponoviti pokušao dvojac iz Mythbustersa, a kako je to izgledalo, pogledajte ovdje. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Brinula se o malom ježu pa ga odnijela veterinaru. Šokirao je odgovor: 'Ovo nije živo biće...'
BIZARAN SLUČAJ

Brinula se o malom ježu pa ga odnijela veterinaru. Šokirao je odgovor: 'Ovo nije živo biće...'

Britanka je mislila kako je pored ceste pronašla malog ježa. Stavila ga je u kutiju, dala mu je i jesti...

FOTO Konačno našli krivca za prometni krkljanac u Solinu! Ali kvako da se čovjek na njih ljuti?
'IMAJU PREDNOST'

FOTO Konačno našli krivca za prometni krkljanac u Solinu! Ali kvako da se čovjek na njih ljuti?

Uobičajene gužve u Solinu: Gužve u svim smjerovima, stoji u opisu fotografije na Facebook stranici Prometne zgode i nezgode
VIDEO Hidrant usred staze u Koprivnici. Izvođač radova za 24sata: Pratili smo projekt!
'PREMJESTIT ĆEMO GA'

VIDEO Hidrant usred staze u Koprivnici. Izvođač radova za 24sata: Pratili smo projekt!

Iz turske firme Cengiz koja je glavni izvođač radova kažu kako su pratili glavnu projektnu dokumentaciju i zakonske građevinske dozvole. Ali i da će premjestiti hidrant uz stazu