Obavijesti

Viral

Komentari 66

Cro-tragedija: Ako se promijeni Dan državnosti, nema spajanja!

Cro-tragedija: Ako se promijeni Dan državnosti, nema spajanja!
1

Državni vrh najavio je promjenu datuma Dana državnosti i povratak s 25. lipnja na 30. svibnja. Ta promjena bi već sljedeće godine mogla izazvati tektonske poremećaje kod onih koji spajaju blagdane

VIDEO

Taj dan su nam, kao i puno toga, jednostavno uzeli. Vratit ćemo 30. svibnja kao Dan državnosti, vratit ćemo državu Narodu i ništa nas na tom putu ne može zaustaviti, poručio je u utorak predsjednički kandidat Miroslav Škoro.

Promjena datuma obilježavanja Dana državnosti nije samo Škorina ideja. Kompletni državni vrh ujedinjen je da se vrati na 30. svibnja, kao što se obilježavalo u prvom desetljeću hrvatske samostalnosti, a odnosi se na konstituiranje prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora 1990.

- Meni 30. svibanj jest onaj autentičan datum kad su se dogodile promjene u Hrvatskoj i kad se počela stvarati državnost. Mislim da taj datum nije trebalo mijenjati ni prvi put. Promjena datuma zbunjuje i međunarodnu zajednicu, ali osobno sam za to da se vrati na 30. svibnja - rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Meni je 30. svibanj isto najdraži datum koji se veže za te slavne dani i volio bih da on bude Dan hrvatske državnosti - kaže predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a s njim se slaže i premijer Andrej Plenković.

- Taj dan je izazivao ono ushićenje, emociju...

Promjena datuma bi, prema brojnim anketama, pala na plodno tlo jer su građani skloni ideji da se blagdan slavi na datum koji je obilježavan od 1991. do 2001. godine.

Ono što bi promjenom datuma sigurno nestalo je već standardno lipanjsko spajanje blagdana i radnih dana, čemu su pribjegavali mnogi u Hrvatskoj.

Tako je ove godine blagdan Tijelova 'pao' na četvrtak, 20. lipnja. Dan antifašističke borbe (22. lipnja) bio je u subotu a Dan državnosti (25. lipnja) u utorak. Bila je to prilika mnogima da 'spoje' barem šest neradnih dana od četvrtka do utorka.

No već dogodine, ako 30. svibnja postane Dan državnosti, neće biti ništa od toga. Dogodine 30. svibnja pada u subotu. Tijelovo je 11. lipnja (četvrtak), što se može spojiti s nadolazećim vikendom, a Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, bit će u ponedjeljak. 

Već i letimičan pogled na kalendar pokazuje da će spajanje neradnog tjedna biti mnogo, mnogo teže izvesti pod tim okolnostima.

Kalendar za 2020.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega
zima u proljeće

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega

Sjeverni Velebit - Iako smo u kalendarskom proljeću, na Velebitu je prava zima. U noći s ponedjeljka na utorak na Zavižanu je palo 27 centimetara snijega. -Cesta od Babića Siče nije očišćena i nije prohodna za osobna vozila i autobuse. Kako se danas i sutra očekuju nove snježne padaline, trenutno ne preporučujemo posjet Parku-, napisali su iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Kako snježna idila izgleda koncem travnja, pogledajte u videu

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'
URNEBESNI KOMENTARI

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'

'Joj pa i u Austriji se tako radi', napisao je jedan korisnik društvene mreže. 'Čovjeku se nešto prosulo po tepihu pa ispire...', dodao je drugi
Najveselija pseća fešta: 620 retrivera nakon velike Svjetske izložbe seli se u Veliku Goricu!
RETRIEVER WEEKEND

Najveselija pseća fešta: 620 retrivera nakon velike Svjetske izložbe seli se u Veliku Goricu!

U prostranom parku Osnovne škole Eugena Kvaternika, osim specijalnih izložbi retrievera iz cijelog svijeta, bit će predstavljeni i psi za traženje droge i eksploziva. spasilački i potražni psi te terapijski i psi pomagači