Obavijesti

Viral

Komentari 52

Neki drugi planet? Ne, ovi su prizori snimljeni jako blizu nas

Neki drugi planet? Ne, ovi su prizori snimljeni jako blizu nas
1

Gotovo presušilo: Portal Dnevni Avaz dronom je snimio kako danas izgleda Ramsko jezero kod Prozora u BiH, koje je na najnižem nivou u posljednjih nekoliko godina

VIDEO

Nakon što su u BiH zbog loše hidrološke godina i pojačane proizvodnje električne energije doveli Jablaničko i Ramsko jezero na najniži nivo u posljednjih nekoliko godina, Dnevni Avaz je dronom snimio kako danas Ramsko jezero izgleda iz zraka.

Prizori koji su zabilježeni oduzimaju dah, a neki podsjećaju kao da nisu s planete Zemlje.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Podsjetimo, prije nekoliko dana objavljene su i snimke na kojima se vide ostaci kuća, grobova i džamije koji su 'izronili' isušivanjem Ramskog jezera. Naime, na dnu jezera nalazi se potopljeno selo Kopčići, u kome je život nekada bujao.

Ramsko jezero postoji od 1968. godine i nastalo je kao rezultat potapanja korita rijeke Rame. Kada je vodostaj na normalnom nivou, njegova dužina iznosi približno 12 kilometara.

Kako su nam potvrdili Ramljaci najveća izmjerena dubina jezera je iznosila oko 95 metara.

No, ono što ga izdvaja od ostalih umjetnih jezera u BiH su otoci i poluotoci. Na jednom od poluotoka Ramskog jezera nalazi se Franjevački samostan Rama-Šćit.

Na ovom jezeru pripremala se i veslačka reprezentacija Australije, a za osvajanje medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru ovdje su se pripremali i hrvatski veslači Braća Martin i Valent Sinković, te Damir Martin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Znate li što zapravo znači 'bre'?
NEKOLIKO TEORIJA

Znate li što zapravo znači 'bre'?

Jedna od teorija ide prema tome da 'bre' ima porijeklo iz turskog jezika i da znači 'magare' ili 'budalo'. Druga teorija je da je to skraćena verzija od originalne riječi 'hombre'

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!
Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju