Obavijesti

Viral

Komentari 64

Novo otkriće: Jesu li nacisti na Antarktici gradili tajne baze?!

Novo otkriće: Jesu li nacisti na Antarktici gradili tajne baze?!
1

Ako ste ikada 'zagrebli' u područje teorija zavjera, gotovo ste sigurno naletjeli i na jednu od onih koje spominju kako su nacisti na Akrtiku i Južnom polu gradili tajne baze...

VIDEO

Ovih su se dana brojni svjetski mediji raspisali o pronalasku ostataka tajne nacističke baze koja je na Arktiku izgrađena 1942. godine. Njih su, piše Daily Mail, pronašli ruski znanstvenici, koji su na otoku 'Alexandra Land' zatekli 500 artefakata poput municije, praznih spremnika goriva i dokumentacije. 

To je, naravno, odmah na noge diglo brojne teoretičere zavjera koji već desetljećima tvrde da su nacisti na Arktiku imali tajne baze u kojima su razvijali supermoćna oružja uz pomoć izvanzemaljskih tehnologija ili pak da se tamo poslije rata sakrio glavom i bradom - Adolf Hitler. 

U ovom je slučaju u pitanju bila stanica za proučavanje i analizu vremenskih prilika, a mi vam donosimo još nekoliko teorija zavjera o nacističkoj prisutnosti na Antarktici. 

Teorija broj 1

Prema jednoj od tih teorija, nacisti su 1938. godine na Antarktiku poslali veliki tim sastavljen od znanstvenika, vojnika i graditelja. Njihovo je odredište bio Queen Maud Land gdje su, kaže popularna priča, pronašli ogromnu mrežu toplih podzemnih rijeka i špilja. U najvećoj od njih nacisti su sagradili 'Bazu 211' poznatu i kao 'Novi Berlin'. 

Osim znanstvenika koji su radili na tajnovitom superoružju, tamo su smještena i brojna tajna društva, sve od Thule do Iluminata. Neki idu toliko daleko da tvrde da je baza i danas u funkciji, a tajna društva u njemu i danas samo čekaju pravi trenutak za uspostavu tzv. 'Novog svjetskog poretka'. 

Što se zapravo dogodilo?

Nijemci su 1938. godine zaista poslali tim istraživača na Queen Maud Land i to su detaljno dokumentirali. Tamo su došli s namjerom da pronađu idealno mjesto za novu stanicu za izlov kitova. Naime, Nijemci su očajnički trebali novi izvor masti za proizvodnju margarina i sapuna kako više ne bi bili ovisni o norveškom izlovu kitova i njihovoj proizvodnji masti. 

Teritorij koji su Nijemci istražili zbog ove je male ekspedicije nazvan 'Nova Švabija', iako je i tada, baš kao i danas, pripadao Norveškoj. Nikakva baza, a ni stanica za izlov kitova nikada nisu sagrađeni. Svoj prvi istražni centar Nijemci su na tom teritoriju sagradili tek 1981. godine. 

Teorija broj 2

Kako bi nadzirali nacističku aktivnost između Antarktika i Južne Amerike, piše MentalFloss, Velika Britanija je u regiji u sklopu operacije 'Tabarin' sagradila nekoliko baza koje su u ljeto 1945. godine otkrili i napali nacisti. Baze su pod opsadom bile mjesecima sve dok ih nije oslobodio britanski SAS. 

Što se zapravo dogodilo?

Do ljeta 1945. Nijemci su se predali savezničkim snagama, a Adolf Hitler bio je mrtav. Operacija 'Tabarin' pak nije bila ni opsežna, a ni borbene prirode. Ciljevi te operacije bili su u potpunosti istraživačke naravi, a najveći je tim brojio tek 13 ljudi. 

Teorija broj 3

Dva mjeseca nakon pada Trećeg Reicha, u argentinsku je bazu u Mar de Platu uplovila njemačka podmornica U-530. Na njoj su bili Adolf Hitler, Eva Braun i druga visoko pozicionirana lica nacističkog režima koji su potom krenuli prema nacističkoj bazi na Antarktici gdje su doživjeli starost. 

Što se zapravo dogodilo?

Unatoč naredbi, posada podmornice U-530 nije se predala po završetku Drugog svjetskog rata. Umjesto toga su se zaputili prema Argentini, iako nije posve jasno zašto su im do Mar de Plata trebala puna dva mjeseca, kao ni zašto je U-530 uopće krenuo prema Argentini s obzirom da im je ta zemlja pred kraj rata objavila rat  Trećem Reichu unatoč vrlo prisnim odnosima koje su održavali kroz nekoliko prethodnih godina. 

Cijela posadu detaljno su ispitale argentinske i američke službe nakon čega su i posada i podmornica prebačeni u SAD. U-530 je tamo potopljen usred vojne vježbe krajem 1947. godine. 

Teorija broj 4

SAD je 1946. godine pokrenuo operaciju 'Highjump' kako bi s Antarktike izbrisao nacističku prisutnost i uništio njihove baze. Nijemci su Amerikancima uzvratili napadima letećim tanjurima, pa su Amerikanci sve odlučili okončati s tri nuklearna napada. 

Što se zapravo dogodilo?

Ova teorija dokaz je da su teoretičari zavjera ljudi s vrlo bujnom maštom i s možda mrvicu previše slobodnog vremena. No, idemo redom. Operacija Highjump zaista se dogodila - bila je to najveća vojna operacija na Antarktiku. No, njena je namjena bila isključivo uvježbavanje pješaštva za borbu na ekstremno niskim temperaturama kako bi ono bilo spremno u slučaju borbi na teritoriju SSSR-a što se lako i moglo dogoditi da je došlo do eskalacije Hladnog rata. 

Drugo, postoje određene indicije da su nacisti zaista radili na razvoju letjelice u obliku zvona koja je trebala funkcionirati i kretati se upravo onako kako danas zamišljamo leteće tanjure. No, to nikada nije službeno potvrđeno ili pak dokazano. 

Treće, operacija 'Highjump' održala se na teritoriju poznatom kao 'Ross Ice Shelf' koji se nalazi na potpunoj suprotnoj strani kontinenta od Queen Maul Landa gdje su, prema teoretičarima zavjera, postojale nacističke baze. 

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'
'NISAM OVO NIKAD VIDIO'

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'

Iznad Karlovca su snimljeni krugovi na nebu. Snimke su stigle i sa sjevera Hrvatske. Čitatelji su zbunjeni. Kažu da ovako nešto nikad nisu vidjeli

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković