Obavijesti

Viral

Komentari 83

Obavijeni velom tajne: Ovo je 10 najčuvanijih mjesta svijeta

Obavijeni velom tajne: Ovo je 10 najčuvanijih mjesta svijeta
1

Da, svi očekujemo da mjesta poput misteriozne Area 51 baze budu među najčuvanijima na svijetu, no u prvih deset je i trezor s receptom za piletinu KFC-a

VIDEO

10. Riznica Scijentološke crkve

Scijentologija je jedna od najomraženijih (i najbogatijih!) religija na svijetu čiji brojni pripadnici rade u uvjetima ropstva, na što nas je nedavno još jednom podsjetio briljantni dokumentarac u produkciji HBO-a ' Going Clear: Scientology and the Prison of Belief '. O koliko se opasnoj sekti radi govori i činjenica da je scijentologiju zabranila inače vrlo liberalna Njemačka. No, to su pitanja za neku drugu temu.

VIDEO

Njihova podzemna riznica nalazi se u špilji u pustinji New Mexica u SAD-u. Ona je konstrukciji ojačana da može izdržati i udar hidrogenske bombe, a u njoj se nalaze titanski sanduci u kojima su na zlatnim diskovima upisana učenja scijentologije. Ulazi u riznicu zatvoreni su trojim vratima od kojih svaka teže čak 2267 kilograma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U špilju mogu ući samo najistaknutija lica scijentologije, a cijelo vrijeme riznicu štite brojni i naoružani zaštitari.

9. Pionen bunker

Ovaj nuklearni bunker nalazi se pod Stockholmom u Švedskoj i u vlasništvu je Bahnhofa, švedskog teleoperatera. Ulaz u bunker zaštićen je vratima debelim 40 centimetara do kojih se pak dolazi podzemnim tunelom dugim 30 metara.

8. Vatikanski arhiv

Oko arhiva u Vatikanu ispričano je mnogo teorija i mitova, no javnost nije i vjerojatno nikada neće biti upoznata s njegovim sadržajem. Švicarska garda čuva ga 24 sata na dan, a priča se kako se u njemu nalazi čak 80 kilometara polica prepunih dokumenata koji datiraju sve do osmog stoljeća. Iako određene struje u Crkvi rade na tome da ta organizacija postane otvorenija, one još snažnije grčevito se bore da sadržaj arhiva nikada ne bude predstavljen javnosti.

VIDEO

Iako se time već ulazi u teritorij teorije zavjera, neki tvrde da se u arhivu nalaze evanđelja koja su kontradiktorna Bibliji. Ključeve arhiva trenutno drži aktualni papa Franjo.

7. Riznica KFC-a

Ne, ovo nije šala. Riznica popularnog lanca brze prehrane u Kentuckyju u SAD-u zaista je jedna od najčuvanijih na svijetu. I da, u njemu se nalazi tajni recept za pripremu piletine. Poznato je tek da se na njemu nalazi 11 biljaka i začina.

Prije sedam godina riznica je renovirana pa se kroz pet mjeseci recept nalazio na tajnoj lokaciji. Sef s receptom zaštićen je armiranim betonom najviše kvalitete, najboljim zaštitnim sustavima, a 24 sata dnevno čuvaju ga naoružani čuvari.

6. Trezor Antwerp World Diamond Centrea

Javno - privatna kompanija koja se bavi uvozom i izvozom dijamanata poznata je, između ostaloga, i po najnaprednijem sefu dijamanata na svijetu. U njemu se naime nalazi čak 70% svih svjetskih zaliha dijamanata. Osim svih najnaprednijih sustava zaštite, trezor je opremljen čak i Dopplerovim radarom koji može detektirati 'udar' svake kapi kiše na tlo.

No, čak ni to nije bilo dovoljno da 2003. godine zaustavi nekoliko Talijana koji su provalili u trezor , ugasili sve mjere zaštite i ukrali dijamante u vrijednosti stotinu milijuna američkih dolara. I da, nakon toga su nesmetano išetali iz riznice bez da se aktivirao ijedan alarm.

VIDEO

Vođa pljačke Leonardo Notarbartolo uhićen je kao vođa grupe lopova te je osuđen na 10 godina zatvora. Na slobodu je pušten i ranije, a dijamanti nikada nisu pronađeni.

5. Trezor sjemena na arhipelagu Svalbardu

Globalnu riznicu biljnog sjemena nazivaju i 'riznicom sudnjeg dana'. U njoj se čuva sjeme zaštićeno od svih mogućih katastrofa upravo za slučajeve katastrofa koje bi u pitanje dovele biljnu ravnotežu na planetu. Kamen temeljac za trezor postavljen je 2006. godine, a nalazi se čak 120 metara u 'utrobi' planine na pola puta između kopnene Norveške i Sjevernog pola.

VIDEO

U trezoru se nalazi vrtoglavih 865 tisuća uzoraka sjemena, a s obzirom da se radi o jednoj od najbitnijih građevina za budućnost ljudske vrste, njena zaštita na najvišoj je mogućoj razini.

Sjeme iz trezora prvi je puta korišteno 2015. godine i to zbog rata u Siriji.

4. Depozitorij 'US Bullion'

U ovom depozitoriju koji se nalazi u Fort Knoxu u SAD-u skladišti se na tisuće tona zlata, kao i bitni povijesni dokumenti. Depozitorij je ograđen granitnim zidom debelim 1.2 metra, a čuvaju ga naoružane snage. Na samom ulazu nalaze se vrata teška 22 tone, a kako bi se otvorila potreban je uvježbani tim od desetak ljudi.

livingnewdeal.org

Pretpostavlja se da bi depozitorij mogao izdržati čak i izravni udar atomske bombe.

3. Zatvor 'ADX Supermax'

carrington.edu

U ovom zatvoru sagrađenom u Coloradu u SAD-u, smješteni su neki od najgorih svjetskih kriminalaca. Čak i da netko uspije pobjeći izvan njegovih zidina, tamo će ga prvo pričekati trenirani psi, a onda i ograda od žilet-žice visoka 3.6 metara. Tu su također i laseri za detekciju pokreta, senzori koraka na tlu i stotine nadzornih kamera.

Kada bi došlo do krizne situacije, zatvor je opremljen tzv. 'dugmetom za paniku' na čiji se pritisak zatvaraju i zaključavaju baš sva vrata u zgradi.

2. Area 51

Kada ste pročitali naslov teksta, vjerujemo da je većini vas 'Area 51' bila prva misao koja vam je pala na pamet. Kao što vjerojatno znate, radi se o tajnoj bazi američke vojske smještenoj u pustinjama Nevade. Kroz brojna desetljeća tamo su razvijana najnaprednija oružja, a teoretičari zavjera kunu se da Amerikanci tamo nešto 'kemijaju' s izvanzemaljcima.

Imgur

Nad teritorijem baze zabranjen je bilo kakav zrakoplovni promet, a ukoliko joj se samo pokušate približiti, biti ćete vrlo brzo vraćeni 'na pravi' put, budite bez brige. U suprotnome, vojska ima pravo ubiti vas na licu mjesta.

1. Federalna rezerva, Banka New Yorka

Na prvom mjestu najbolje čuvanih mjesta na planetu pomalo se neočekivano nalazi Federalna rezerva SAD-a. Radi se o centralnom bankarskom sustavu u toj zemlji čiji se trezor nalazi čak 24 metra ispod površine Manhattana. U njemu se nalazi najveća svjetska zaliha zlata čija je vrijednost procijenjena na 203 milijarde američkih dolara.

Na njenom se ulazu nalaze vrata teška 90 tona što je, vjerujemo, sasvim dovoljno da bilo koji kriminalac odustane od provale.

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'
POGLEDAJTE VIDEO

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'

Radujem se našim raspravama i dijalogu, rekao je Andrej Plenković koji se uključio na TikTok. Njegov prvi video u sat vremena pregledan je oko 6000 puta

Dalmatinski Spiderman u akciji: Ova snimka postala je hit, neki sigurni da znaju što djedica radi
POGLEDAJTE VIDEO

Dalmatinski Spiderman u akciji: Ova snimka postala je hit, neki sigurni da znaju što djedica radi

Što ga je nagnalo da se na ovaj način spušta niz zgradu vjerojatno nećemo doznati, ali ima onih koji krivca vide u južini...
Ambiciozna Australka: 'Ove ću godine spavati s 365 frajera. U 2025.  želim da ih bude 600...'
'NE OSUĐUJTE ME'

Ambiciozna Australka: 'Ove ću godine spavati s 365 frajera. U 2025. želim da ih bude 600...'

On je odan, nježan, ne osuđuje, smiješan je, ima slične interese kao i ja, samouvjeren je, ali nikako bahat, opisuje Australka svojeg idealnog muškaraca...