Obavijesti

Viral

Komentari 40

Otkrivena je tajna misterioznih podzemnih tunela u Meksiku

Otkrivena je tajna misterioznih podzemnih tunela u Meksiku
1

Meksički arheolozi napokon su otkrili čemu su služili podzemni tuneli u gradu Pueblu za koje se stoljećima mislilo da su tek proizvod nečije vrlo bujne mašte

VIDEO

Stanovnike jednog od najstarijih meksičkih gradova prošle godine je šokirala vijest da ispod njihovog grada zaista postoje tajnoviti tuneli koji su dotad smatrani isključivo urbanom legendom.

Za vrijeme javnih radova u rujnu 2015. godine u Pueblu radnici su sasvim slučajno 'provalili' u jedan od tunela za koji se smatra da je sagrađen još 1531. godine. Meksički arheolozi odmah su zasukali rukave i počeli s otkrivanjem cijele mreže tunela koji su ukupno dugi oko desetak kilometara .

Probleme su im pri tome zadavale tone blata, a kada su ih izbacili utvrđeno je da su tuneli na nekim mjestima visoki nevjerojatnih sedam metara. S obzirom na vrhunsku kvalitetu gradnje i korištenih materijala tuneli su i dalje u gotovo izvornom stanju, a arheologe je najviše iznenadila činjenica da su izdržali težinu brojnih zgrada i kuća na površini iznad njih .

VIDEO

- U urbanoj naraciji i urbanim mitovima pričalo se o tunelima u Pueblu, ali nitko nije znao gdje su i postoje li uopće, izjavio je za meksički list El Universal direktor Centra za kulturno naslijeđe i povijest Sergio Vergara Bermejo .

Puebla je inače jedan od najstarijih gradova u Meksiku i jedan od pet najvažnijih španjolskih kolonijalnih gradova u toj zemlji. Zbog njegove bogate povijesti, grad je dobio titulu Svjetske baštine 1987. godine.

S obzirom da se vrijeme izgradnje tunela poklapa s vremenom izgradnje većine crkava u gradu, arheolozi su došli do zaključka da je njihovu gradnju inicirala upravo Crkva za transport blaga. Kasnije su se pak koristili za transport oružja u ratu protiv Francuza 1862. godine.

- Detalji podupiru teoriju da su podzemni tuneli korišteni za transport oružja, streljiva i vojnika za vrijeme borbe u kojoj su Meksikanci uspjeli odbiti napad francuske vojske Napoleona III. Tuneli su također korišteni i za protunapade u istoj bitci, piše list El Pais, prenosi AncientOrigins .

Gradske vlasti Puebla sada rade na tome da se tuneli što prije otvore kao turistička atrakcija, a prvi od četiri ulaza biti će otvoren već u veljači ove godine . Dakle - uskoro.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”
NAGRADNA IGRA

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”

Od 22. travnja do 26. travnja čitatelji tiskanog izadanja 24sata moći će sakupiti kupone i osvojiti odmor za cijelu obitelj.

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković