Obavijesti

Viral

Komentari 36

Piramida 's kraja svijeta': Baza koja je mogla presuditi Rusima

Piramida 's kraja svijeta': Baza koja je mogla presuditi Rusima
1

Vojna baza u Nekomi bila je opremljena radarom koji je, priča se, na tisuću milja mogao detektirati loptu, te s nuklearnim bojevim glavama koje su mogle započeti uništenje SSSR-a

VIDEO

Ukoliko slučajno zalutate u Nekomu, mjestašce koje se nalazi u Sjevernoj Dakoti, ono što će vas tamo zateći moglo bi vas poprilično iznenaditi. Osim 49 stanovnika koji su odlučili ostati u gradiću bez obećavajuće budućnosti, tu je i neobično zdanje u koje je američka vlada 'ulupala' gotovo šest milijardi dolara u strahu od nuklearnog rata. 

Ako pitate teoretičare zavjera, za Hladni rat karakteristično megalomansku strukturu neobična oblika sagradili su Illuminati, tajno društvo koje želi uspostaviti Novi svjetski poredak. Oni tvrde i, piše Fusion, da se zdanje nalazi na mjestu drevnog mayanskog hrama te da je vlada u njemu provodila stravične tajne eksperimente. Ništa od toga, dakako, nije točno. No, to ne znači da je istina išta manje interesantna, dapače. 

Piramida s fotografije je dio nekadašnjeg Obrambenog kompleksa Stanleya Mickelsena koji je napušten već 40 godina. Nekada je unutar njega bio najsnažniji radarski sustav na planeti potpomognut nuklearnim arsenalom, a danas je tek odredište za brojne turiste, urban explorere i teoretičare zavjera. 

Na izgradnju samo jedne baze SAD je utrošio 5.7 milijardi američkih dolara, a da je u toku Hladnog rata došlo do dodatne eskalacije odnosa između SAD-a i Rusije, diljem zemlje bilo bi sagrađeno još 14 ovakvih baza. Bio bi to najveći obrambeni kompleks na planetu koji, nasreću i zahvaljujući sporazumu 'SALT', nikada nije sagrađen. 

Kada je u travnju 1970. godine američka vojska odlučila da će bazu graditi iz mjestašca 'Bogu iza nogu', bio je to ponajveći dan u povijesti Nekome, seoceta s tek nekoliko desetaka stanovnika. Nekoma se naime nalazi na geografski savršenoj poziciji za obranu SAD-a od nuklearnog napada SSSR-a. Projektili smješteni u utrobi piramide presreli bi ruske i 'napravili mjesta' za 'Minuteman', američki nuklearni napad na Rusiju. 

No, dvije su zemlje potpisale cijeli niz mirovnih sporazuma što su bile vrlo dobre vijesti za cijeli svijet i loše vijesti za piramidu. U veljači 1976. godine, nakon samo godinu dana u pogonu, baza u Nekomi je zatvorena i napuštena. 

Osjetljiviji dijelovi baze zapunjeni su betonom, stotine je vojnika povučeno, a od piramide je ostala samo - piramida. Sljedećih nekoliko desetljeća baza je izložena brutalnim zimama i ljetima te je polako, ali sigurno propadala. Lokalne vlasti nisu imale dovoljno sredstava za njeno održavanje, pa su se njome bavili gotovo isključivo teoretičari zavjera. 

Da njihove bizarne teorije nemaju nikakvog utemeljenja pokazala je i prodaja baze koja je na dražbu stavljena tek 2012. godine. Okrug Cavalier (u sklopu kojeg se nalazi i Nekoma) ponudio je 500 tisuća dolara, a vrlo velike svote ponudilo je i nekoliko imućnih tzv. 'preppera', ljudi koji vjeruju da je nuklearni sukob neizbježan pa velika sredstva ulažu u podzemne bunkere i gomilanje potrepština. 

No, piramida je na kraju završila u rukama pacifističke sekte Hutterita koji su za nju dali najveću ponudu - 530 tisuća dolara. Vlasti okruga Cavalier bili su vrlo razočarani gubitkom, no sekta im je odmah ponudila da kupe bazu - za tri i pol milijuna dolara.  

Ovi to naravno nisu učinili pa je tako propala svaka mogućnost da se baza pretvori u turističku atrakciju. Otkad su je kupili, piše Fusion, Hutteriti s bazom nisu učinili baš ništa, osim što su je u nekoliko navrata pokušali prodati po nerealno visokim cijenama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega
zima u proljeće

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega

Sjeverni Velebit - Iako smo u kalendarskom proljeću, na Velebitu je prava zima. U noći s ponedjeljka na utorak na Zavižanu je palo 27 centimetara snijega. -Cesta od Babića Siče nije očišćena i nije prohodna za osobna vozila i autobuse. Kako se danas i sutra očekuju nove snježne padaline, trenutno ne preporučujemo posjet Parku-, napisali su iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Kako snježna idila izgleda koncem travnja, pogledajte u videu

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'
URNEBESNI KOMENTARI

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'

'Joj pa i u Austriji se tako radi', napisao je jedan korisnik društvene mreže. 'Čovjeku se nešto prosulo po tepihu pa ispire...', dodao je drugi
Najveselija pseća fešta: 620 retrivera nakon velike Svjetske izložbe seli se u Veliku Goricu!
RETRIEVER WEEKEND

Najveselija pseća fešta: 620 retrivera nakon velike Svjetske izložbe seli se u Veliku Goricu!

U prostranom parku Osnovne škole Eugena Kvaternika, osim specijalnih izložbi retrievera iz cijelog svijeta, bit će predstavljeni i psi za traženje droge i eksploziva. spasilački i potražni psi te terapijski i psi pomagači