Obavijesti

Viral

Komentari 0

Poput Atlantide: U dubinama oceana otkrili drevni kontinent

Poput Atlantide: U dubinama oceana otkrili drevni kontinent
1

Kontinent imena Mauricija bio je dio ogromnog superkontinenta zvanog Gondwana, koji se razdvojio na Afriku, Antarktiku, Australiju i Južnu Ameriku.

VIDEO

Znanstvenici su otkrili dokaze o drevnom "izgubljenom kontinentu" koji leži na dnu Indijskog oceana, pokazala su istraživanja. Kontinent se nalazi između Indije i Madagaskara i postoji mogućnost da otočna država Mauricijus leži upravo na njemu.

- Svakodnevno proučavamo naš planet i trudimo se približiti ga laicima - kaže Lewis Ashwal sa sveučilišta Witwatersrand u Južnoafričkoj Republici. Znanstvenici smatraju da je ostatak Mauricije potonuo pod morem prije otprilike 84 milijuna godina, a ključni trag do otkrića bio je drevni mineral koji nije smio biti na tom području, piše USA Today

Lewis Ashwal

Proučavajući kristale koji se nalaze u krhotinama iz vulkanske erupcije, Ashwal i njegovi suradnici otkrili su ostatke koji su bili previše stari da bi pripadali Mauriciji.

- Zemlja se sastoji od dva dijela - kontinenata, koji su stari i oceana, koji su mladi. Na kontinentima kamenje može biti staro milijardama godina, ali ništa takve dobi ne postoji u oceanima, tvrde Ashwal.

Kontinent

Ovo nije prvi put da su minerali pronađeni na otoku, jer je istraživanje norveške ekipe prije tri godine pronašlo tragove minerala na pješčanoj plaži. Međutim, studija je dobila određene kritike i nije uzeta u obzir. Mauricija nije jedini stari kontinent, jer su znanstvenici pronašli i neke dokaze oko Islanda i kod Australije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju
Slovenac osvojio 60 milijuna  na lutriji. Uplatio  putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini
SRETNIK IZ SUSJEDSTVA

Slovenac osvojio 60 milijuna na lutriji. Uplatio putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini

U 33. kolu igre Eurojackpot izvučeni su brojevi 2, 3, 6, 15, 35 – 1, 3 koji su igračima iz Njemačke i Slovenije donijeli dobitak u iznosu od 60.000.000 eura.