Obavijesti

Viral

Komentari 18

'Nevidljivi prsti': Evo zašto se vezice na tenisicama razvezuju

'Nevidljivi prsti': Evo zašto se vezice na tenisicama razvezuju
1

Otkriveno je da stopalo u trku stvara sedam puta jaču silu prilikom dodira s tlom. Time se čvor vezica rasteže i opušta te se na kraju i razveže. Istovremeno, kako čvor slabi tako se vezice izvlače iz čvora

VIDEO

Inženjeri sa Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji otkrili su razloge zbog kojeg se vezice na tenisicama pri trčanju samostalno odvezuju.

Nakon detaljne studije otkrili su kako dvije sile djeluju kao nevidljivi prsti koji prvo oslabe čvor, a onda izvlače vezice dok se ne počnu vući po podu.

Otkriveno je da stopalo u trku stvara sedam puta jaču silu prilikom dodira s tlom nego stopalo koje stoji. Time se čvor vezica rasteže i opušta te se na kraju i razveže. Istovremeno, kako čvor slabi tako se vezice njišu usporedno sa stopalom. To njihanje naprijed-nazad stvara inercijsku silu koja djeluje tako da izvlači vezice iz čvora.

Pri istraživanju korištene su usporene snimke osobe koja trči na pokretnoj traci kako bi otkrili zašto se čvor raspada u sekundama nakon što na njega počnu djelovati kompleksne sile.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedan od autora istraživanja, Christine Gregg, kaže kako otkrivene sile djeluju kao "nevidljiva ruka".

- Kada hoću odvezati čvor, uzmem krajeve vezica, povučem ih i razvežu se. Čvor na tenisicama se razveže zbog istog poteza. Sile koje to stvaraju ne dolaze od osobe, već od inercijskih sila noge koja se kreće naprijed i nazad, a time se čvor raspada kako tenisica stalno dodiruje tlo, rekla je Gregg.

Vodeći ispitivač Christopher Daily-Diamond sa Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji dodaje kako se ovo istraživanje može primijeniti i na ostale stvari koje ima oblik čvora, poput DNK.

- Kada govorite o čvornim strukturama, ako možete razumjeti čvor na tenisici, onda to možete primijeniti i na ostale stvari poput DNK ili mikrostruktura koje se raspadaju pod dinamičnim silama. Ovo je prvi korak u razumijevanju zašto su neki čvorovi bolji od ostalih, a to do sada nije otkriveno, dodao je Daily-Diamond.

Dodavanje težine na krajeve vezica isto tako ubrzava samostalno odvezivanje čvora jer je djelovanje sile veće.

Studija je otkrila i kako nema rješenja za ovaj problem ako su neke vezice kvalitetnije od drugih. Sve testirane vezice u čvoru razvezale su se zbog istih razloga, prenosi Sky News.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'
'LJUDI MISLE DA JE PATKA'

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'

Iako se radi o neobičnoj ponudi, postoje oni koji su zainteresirani doživotno na koži nositi predsjednika HDZ-a

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”
NAGRADNA IGRA

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”

Od 22. travnja do 26. travnja čitatelji tiskanog izadanja 24sata moći će sakupiti kupone i osvojiti odmor za cijelu obitelj.
Pravila SMS natječaja za pretplatnike „Osvoji vrećicu za reciklažu"
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila SMS natječaja za pretplatnike „Osvoji vrećicu za reciklažu"

Pretplatnici tiskanog izadnja 24sata u ponedjeljak 22. 4. imat će priliku osvojiti vrećicu za reciklažu.