Obavijesti

Viral

Komentari 13

Sjaj i bijeda simbola Amerike kojeg je uništila čista pohlepa

Sjaj i bijeda simbola Amerike kojeg je uništila čista pohlepa
4

Nedaleko od New Yorka, u Sullivan Countyju, je početkom 20. stoljeća izniklo 500 hotela. Židovi su tu pronašli svoj raj daleko od svakodnevne diskriminacije, no sav sjaj i glamur bili su kratkog vijeka...

VIDEO

Nakon što su liječnici 1914. godine Seligu Grossingeru preporučili da se iseli iz New Yorka, on je to i učinio. Sa svojom se obitelji preselio u Catskills gdje je kupio farmu za 750 američkih dolara. Iako je obrađivao mnogo zemlje, brzo je shvatio da mu se više isplati iznajmljivati sobe za putnike nego liti krv i znoj na oranicama. 

Već prve godine zaradio je 81 dolar što mu je bilo i više nego dovoljno da proširi poslovanje, a u isto vrijeme nešto su slično učinili i farmeri oko njega. Već 1920. godine u Catskillsu su se gradili veliki hoteli financirani većinom od židovskih investitora. Među njima je bio i Grossingerov. Ili da budemo točniji - njegovih 35 hotela u kojima je godišnje odsjedalo više od 150 tisuća ljudi. 

Židovski su imigranti tu naime pronašli svojevrsni raj daleko od rastuće diskriminacije koja ih je pratila na svakom koraku. U Catskillsu su se osjećali kao kod kuće u vrijeme kada su ih ostala turistička središta odbijala uopće primiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako je interes za luksuzne hotele rastao nevjerojatnom brzinom, tako se razvijao i cijeli resort nauštrb prirode koja je donedavno bila glavni razlog velike posjećenosti turista.

4
| Foto: Flickr

Unutar hotela su se gradile kazališne dvorane ogromnih proporcija gdje su nastupala ponajveća imena iz zabavne industrije. S obzirom da se goste uveseljavale legende poput Miltona Berlea, Sida Caesara i Alana Kinga, mnogi tvrde da se tamo rodila američka komedija. 

'U Catskillsu se živjelo punim plućima.' 

Na novim su se pak sportskim terenima redovito održavale košarkaške utakmice između profesionalnih NCAA timova u prekidima između sezona. Bilo je to zaista zlatno doba za Catskills, doba koje je imalo ogroman utjecaj ne samo na sportsku i zabavnu industriju u SAD-u, već i na cjelokupnu popularnu kulturu. U Catskillsu se živjelo punim plućima. 

John Conway, službeni povjesničar Sullivan Countyja, uvjeren je da su fenomen i glamur Catskillsa inspirirali cijelu generaciju  filmova predvođenih Prljavim plesom s Jennifer Grey i Patrickom Swayzeom u glavnim ulogama. Radnja tog filma odvijala se u resortu 'Kellerman's' koji je bio inspiriran upravo Catskillsom. 

Iako su hoteli i cijeli resort kroz desetljeća prerasli u jednu od najomiljenijih turističkih destinacija u SAD-u, sve je to, piše Conway bio lažni sjaj. Na kraju svake sezone najprofitabilniji bi hoteli predstavili spektakularne inovacije kako bi privukli još više bogate klijentele za sljedeću sezonu.

Tako je primjerice Grossinger's hotel 1958. godine predstavio prvi ogroman unutarnji bazen, nekoliko godina nakon što su prvi počeli koristiti umjetni snijeg. Već četiri godine kasnije unutarnje je bazene imalo ukupno 30 hotela, a taj je broj samo nastavio rasti.  

'Sve je to bio lažan sjaj. Do kraja 60-ih sve se jednostavno urušilo'. 

Troškovi su tako rasli iz godine u godinu, a hoteli su se u želji da se istaknu nad ostalima zaduživali i uzimali kredite koje jednostavni nikada nisu bili u stanju vraćati. Do kraja 60-ih godina sve se jednostavno urušilo. Model koji su primjenjivali gotovo svi investitori u Catskillsu jednostavno je bio neodrživ. 

To ne samo da je označilo kraj zlatne ere Catskillsa, to je označilo njegov potpuni kraj i propast. No, tvrdi Conway, pohlepni kapitalisti bili su tek jedan kotačić u mehanizmu koji je presudio Catskillsu. 

 

{ 05/25/15 } Photographer : @keegankapugalphoto

A photo posted by Keegan Kapugal - Photographer (@keegankapugalphoto) on

S obzirom da su mnogi u Sullivan County dolazili na izričitu preporuku liječnika zbog njegove klime i čistog zraka, jedan od tri pogubna faktora bili su sve dostupniji i jeftiniji klima uređaji zbog čega su brojni pacijenti idealne uvjete mogli dobiti u svoja četiri zida. 

'Rast tolerancije prema Židovima presudio je resortu koji je ovisio o njima.' 

Drugi je faktor bila asimilacija i društveni napredak SAD-a. Židovi su naime bili sve manje stigmatizirani pa više utočište nisu tražili isključivo u Catskillsu, nego i u wellness centrima diljem zemlje. Sullivan County time ne samo da je izgubio goste, nego i sezonske radnike koji su također bili redom Židovi s obzirom da su i oni sada lakše pronalazili posao nego ranije. 

Zbog sve pozitivnije društvene klime, Židovi više nisu imali potrebu 'držati se zajedno' pa su se raselili diljem zemlje, a mnogo je njih počelo putovati i u Europu na što je pak utjecao sve pristupačniji zračni putnički promet. 

I tako, kao iz vedra nema, Catskills više nije bio jedno od najinteresantnijih turističkih odredišta u zemlji, piše The Daily Beast

- Catskills je bio toliko raskošan i onda - bum - onda je samo nestalo, prisjetio se Conway. Većina od 500 hotela je ubrzo srušena, a neki još uvijek stoje na svojim starim temeljima. Jedan od njih je i prvi među njima - Grossinger's, hotel koji je sagradio farmer s početka ove priče.

 

#grossingers #abandoned #urbandecay #urbanexploration #ruinporn #catskills

A photo posted by Stephanie Massine (@smas405) on

Njegove nekad bajne dvorane sada zjape prazne, iz podova pomalo izbijaju različite biljke, a krovovi prokišnjavaju. Priroda polako, ali sigurno vraća ono što joj je čovjek počeo oduzimati još početkom 20. stoljeća. 

Sjaj Catskillsa tako se pretvorio u njegovu najveću bijedu. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'
'NISAM OVO NIKAD VIDIO'

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'

Iznad Karlovca su snimljeni krugovi na nebu. Snimke su stigle i sa sjevera Hrvatske. Čitatelji su zbunjeni. Kažu da ovako nešto nikad nisu vidjeli

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković