Obavijesti

Tech

Komentari 4

Apple I iz 1976. prodali su na aukciji za 5,5 milijuna kuna

Apple I iz 1976. prodali su na aukciji za 5,5 milijuna kuna
3

Računalo je izrađeno 1976. godine, imalo je četiri kilobajta memorije i stajalo je 3500 kuna. Na aukciji u New Yorku ga je kupila organizacija “Henry Ford”

VIDEO

Ovaj model nije bio samo inovativan, nego je bio ključan temelj digitalne revolucije. Željeli smo ga sačuvati za sve buduće generacije, rekla je Patricia Mooradian, predsjednica organizacije “Henry Ford”, koja je na aukciji kupila legendarno računalo.

Voditelji aukcijske kuće Bonhams u New Yorku računali su da će računalo postići cijenu od oko 2,7 milijuna kuna, no na kraju je prodano za dvostruko više, što je najveći iznos koji je netko platio za Apple-I računalo. Prodao ga je John Anderson, osnivač AppleSiders korisničke grupe iz Cinncinatija.

Riječ je o modelu koji je Steve Wozniak izradio u garaži Stevea Jobsa u Kaliforniji u ljeto 1976. godine. Vjeruje se da je dio prve serije od 50 računala s kojima su dva Stevea pokrenula računalnu revoluciju. Sastoji se od stare tipkovnice, rudimentarne matične ploče, malog monitora, napajanja, kasetofona i uputstva za korištenje. U odličnom je stanju te se prije početka aukcije mogao uključiti i koristiti.

- To je najbolja stvar. Nevjerojatno je da još radi i sretni smo da ga imamo - rekla je Mooradian.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema nekim podacima, u svijetu su “preživjela” još samo 63 Apple-I računala, a samo 15 ih radi.

Wozniak i Jobs počeli su ga prodavati u srpnju 1976. godine po 666,66 dolara. Imao je procesor od jednog megaherca, četiri kilobajta memorije i mogao se spojiti na bilo koji televizor.

Iako je prodaja išla slabo, Apple-I bio je preteča megauspješnog modela Apple-II, koji je usmjerio razvoj osobnih računala kakvima se danas koristimo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle