Obavijesti

Tech

Komentari 8

Bijesni na aplikaciju u kojoj se ljude ocjenjuje kao restorane

Bijesni na aplikaciju u kojoj se ljude ocjenjuje kao restorane
1

Ova kontroverzna aplikacija funkcionira kao Yelp, no umjesto restorana i trgovina ocjenjivat će se ljudi. Iako još nije izašla, mnogi su se pobunili protiv aplikacije

VIDEO

Privatnost na internetu nije lako zadržati, a uskoro bi moglo biti još teže. Kao da Facebook nije dovoljan, u studenome se očekuje lansiranje aplikacije Peeple, koja će omogućavati rangiranje, klasificiranje i ocjenjivanje ljudi i to bez njihovog odobravanja. 

Iako aplikacija tek treba zaživjeti već izaziva kontroverze i kritike jer se mnogi brinu da će to samo biti poligon za tračanje i ocrnjivanje. 

Osnivačice Julia Cordray i Nicole McCullough su zamislile da korisnik može 'recenzirati' prijatelje, bivše ljubavi pa čak i sadašnje ili bivše suradnike i kolege s kojima ste radili. Nešto poput ostavljanja reference nakon što ste nekoga ugostili na Couchsurfingu ili recenziju restorana u kojem ste bili. 

Korisnici će moći dodavati praktički bilo koga, a ocjenjivana osoba neće imati mogućnost odbiti komentar, što samo dodaje još zabrinutosti na širinu invazivnosti koju će aplikacija imati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ocjenjivat će se klasičnim ocjenama od 1 do 5. Aplikacija će u startu biti dostupna samo na iOS uređajima, a već se više tisuća korisnika prijavila za korištenje

Da bi netko ostavio komentar o nekome morat će se prijaviti preko aktivnog Facebook profila. Recenzije će biti potpisane punim imenom i prezimenom ocjenjivača, a nakon svake objave osoba koju se komentira i ocjenjuje će dobiti obavijest da je nešto o njoj objavljeno. 

- Kada nešto kupujemo provjeravamo puno izvora o određenoj robi kako bismo donijeli najbolju odluku, zašto istu vrstu istraživanja ne bismo primijenili i na druge dijelove našeg života - pojašnjava Cordray svrhu aplikacije. 

Osnivači tvrde da će imati više načina borbe protiv bullyinga na aplikaciji. Korisnici će moći prijaviti zle komentare, a prekršitelji će biti uklanjani. No, koji će im točno biti kriteriji zasad još nije poznati. 

Jedan od načina kako namjeravaju riješiti potencijalne nugodne i zle komentare je da negativne ocjene zamrznu na 48 sati i prvo ih pošalju osobama koje su ocijenjene. Drugim riječima namjeravaju samim korisnicima ostaviti da rješavaju potencijalne probleme između sebe i dogovoriti se. Ako to ne uspije, ističu da će omogućiti ocjenjivanim osobama da se jave svojim komentarom.

Mnogi tviteraši su javno progovorili protiv aplikacije, istaknuvši da na internetu već ima i previše "hejtera" i glasina. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje