Obavijesti

Tech

Komentari 82

Isprobali smo Nexus 5: Pravi izlog za najbolje od KitKata

Isprobali smo Nexus 5: Pravi izlog za najbolje od KitKata
11

Nexus 5 dolazi s 2,26 GHz Snapdragon 800 procesorom, 2 GB RAM-a te ekranom od 4,95 inča odlične Full HD slike. Telefon je iznimno brz i ugodan za korištenje

VIDEO

Nexus 5 koji se našao na našem testu novi je primjerak suradnje Googlea i LG-a. Uređaj je odličan, brz, dobrog dizajna i pun mogućnosti koje nudi Android KitKat, ali i prihvatljive cijene. Kod nas je ona dosta niža od top modela konkurencije, dok je u SAD-u 350 dolara za 16 GB model, što je u rangu dosta telefona dosta slabijih karakteristika. Uz zadržavanje cijene, Google je na telefonu ispravio i neke od nedostataka s Nexusa 4, poput LTE podrške. Aduti koji mu idu u prilog doveli su do toga da se telefon rasprodao iznimno brzo u SAD-u.

Na prvi pogled, ne izgleda impresivno i očito je da želja nije bila ekstravagantni uređaj. Iako će netko reći da izgleda obično, mislim da mu je ta jednostavnost jača strana. Uz 13,7 cm visine i gotovo 7 širine, ovo nije malen telefon, ali uz 130 grama mase u rukama djeluje lagano. Zaobljeni rubovi čine ga još malo manjim, a zbog plastike na poleđini koja djeluje gumirano, prilično ga je ugodno držati u rukama.

Ekran štiti Gorilla Glass 3, a na telefonu se najviše ističu Nexusov logo i prstenasti obruč oko lagano ispupčene kamere. Iako se u određenoj mjeri temelji na LG G2, za razliku od njega nema sve kontrolne tipke smještene ispod kamere na poleđini.

Njegov 4,95-inčni IPS ekran Full HD rezolucije odlično odrađuje svoj posao. Slika je čista, točna i iznimno detaljna te je ovo odličan uređaj za gledanje filmova ili ugodno čitanje tekstova. No, pored nekih drugih modela boje izgledaju pomalo isprano, no ova zamjerka  smetat će tek rijetkima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sam ekran odličan je prozor u svijet KitKata, a Nexusu 5 jedna od glavnih zadaća je prikaz najboljih mogućnosti najnovijeg Androida, koji je srećom dolazi bez raznih dorada sučelja kakvima ga nakrcaju drugi proizvođači. KitKat donosi puno bjeline, od pozadina do mapa. Vide se lagano povećane ikone i suženi fontovi. Sitnice podižu dojam pa je tako pozadina ispod statusne trake i kontrolnih tipki prozirna. Bolja je i glasovna podrška. Ako su jezične postavke na engleskom, naredba Ok, Google aktivirat će pretraživanje, a želite li pretraživati na hrvatskom, trebate pritisnuti mikrofon. Redizajnirano je i polje za pozivanje, koje bi moglo biti sretnije riješeno, a pomalo je nezgodno korištenje Hangoutsa. Naime, u njemu su sada integrirali i SMS poruke i stvar bi trebala raditi bez problema, no Google razdvaja poruke istih ljudi te ovdje očito trebaju dorada.

Nexus pogoni Snapdragon 800 procesor na 2,26 GHz s 2 GB RAM-a, u verzijama sa 16 i 32 GB memorije. Radi iznimno glatko, a i pogled na performanse u AnTuTu Benchmarku pokazuje da je pri vrhu s konkurencijom. U igrama izgleda jednako impresivno. Asphalt 8 izgleda odlično i nema zastajkivanja. Performanse, ekran i LTE podrška uzimaju danak na bateriji. Nexus 5 ima veću bateriju, kapaciteta 2300 mAh, a kroz testiranje je znao izdržati do kraja dana. No, puno igranja, surfanja i drugog opterećenja su bateriju skratili i na pola dana. Nemogućnost zamjene baterije i proširenja interne memorije su među glavnim prigovorima. 

Kamera fotografije snima u rezoluciji od 8 megapiksela, kao i Nexus 4, no sada ima optičku stabilizaciju slike te HDR+ podršku. Fokusiranje može biti automatsko ili na dodir, a dobit ćete i 3,9 x digitalni zum. Prednja kamera snima fotografije od 1,3 megapiksela, a u oba načina rada proizvodi zadovoljavajuće fotografije. Tu su i panorame i foto sfere, a video će snimati Full HD rezoluciji.

Nexus 5 od utorka je dostupan i u crvenoj boji, uz bijelu i crnu koje su bile dostupne od početka. Odmah će biti dostupan u 12 država, dok će u većini europskih zemalja stići krajem mjeseca. Nexus 5 trenutno je dostupan u Hrvatskoj u Svijetu Medija, a iz LG-a su rekli da će se od sredine mjeseca moći kupiti i u M SAN-u.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje