Obavijesti

Tech

Komentari 13

Kako će u sljedećih 10 godina tehnologija mijenjati starenje

Kako će u sljedećih 10 godina tehnologija mijenjati starenje
1

Kako mi starimo, tako će se i naši domovi prilagođavati našoj dobi. Čim uđemo u kuću, svjetla će se automatski paliti, a kućni elementi će samostalno komunicirati

VIDEO

S razvojem tehnologije sve se mijenja na bolje. Stalno stižu novi gadgeti i aplikacije za kojima trebamo držati korak. Tehnologija se uvukla u našu svakodnevicu i mijenja način na koji živimo, prenosi Huffington Post. Utjecaj tehnologije je neupitan, a sada vam donosimo 10 načina na koji će tehnologija promijeniti naše starenje.

1. Prometni znakovi koji “pričaju”

Noćna vožnja je pravi bauk za starije osobe. Naš vid slabi kako starimo i na kraju dođemo do točke kada više ne vjerujemo vlastitoj sposobnosti upravljanja osobnim vozilom po mraku. GPS sustavi malo su pomogli da se starije osobe osjećaju sigurnije, a u budućnosti bi mogli vidjeti ulične znakove koji preko Bluetootha govore što se na njima nalazi.

2. Automobili koji sami voze

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mnoge tvrtke već rade na autima koji sami voze i testiraju prototipe. Nema sumnje da bi takvi auti pomogli starijim osobama da zadrže svoju neovisnost. Automobili budućnosti bit će u stanju prepoznati nesigurne uvjete vožnje i moći će napraviti automatske prilagodbe kako bi spriječili potencijalnu nesreću.

3. Liječnik će vas pregledati preko Skypea

Nekada su liječnici dolazili u kućne posjete. Sada je praksa da idemo u ordinacije, laboratorije i bolnice na preglede, no u budućnosti ćemo uštedjeti dosta vremena jer ćemo dio toga moći obaviti i preko Skypea ili drugih alata za video chat.

4. Daljinski nadzor bolesnika

Pacijenti već mogu provjeriti svoju razinu glukoze i podijeliti rezultate s liječnicima bez da odlaze u ordinaciju. Uskoro ćemo imati uređaje koji će pratiti težinu, otkucaje srca i krvni tlak te će očitanja slati liječniku i time smanjiti potrebu za posjete liječnicima.

5. Online medicinska evidencija

Veliki je plus ako su vam svi liječnici na istoj stranici, doslovno. Rezultati pretraga i povijest bolesti se sprema online i svaki liječnik kojem odete ima pristup vašim podacima što uvelike olakšava dijagnozu i liječenje.

6. Roboti kao skrbnici

Japanski inženjer je razvio robota namijenjenog za pomaganje starijim osobama. Obavlja zadatke poput podizanja osoba iz kreveta i pomaže pri premještanju u invalidska kolica. Ovakvi roboti zasigurno bi bili korisni osobama koje imaju poteškoća s kretanjem.

7. Svjetlo

Kako smo već spomenuli, vid slabi s godinama. Postaje sve teže čitati ili na primjer vidjeti jelovnik u restoranu. LED svjetla će priskočiti u pomoć te ćemo ih moći nalaziti na mjestima na kojima nikada ne bi očekivali. Čak i na vrhu jelovnika i knjiga.

8. Sigurnosni monitori

Budući senzori će  uključivati podatke o životnim navikama i obrascima. Svi mi imamo svoje navike. A senzori će upozoriti ako starija osoba o kojoj brinemo nije izvršila određenu radnju. Na primjer, ako vaša majka svaki dan gleda određenu emisiju te ju jedan dan propusti, dobit ćete obavijest. Senzori također mogu pratiti da li je osoba ustala iz kreveta ili ostavila uključen štednjak.

9. Naši domovi će starjeti s nama

Kako mi starimo, tako će se i naši domovi prilagođavati našoj dobi. Čim uđemo u kuću, svjetla će se automatski paliti. Kućni elementi bi mogli komunicirati međusobno – hladnjak šalje poruku televizoru da smo zaboravili zatvoriti vrata.

10. Više aplikacija za sve

Postoje mnoge aplikacije za praćenje težine, unos kalorija i tjelesne aktivnosti. A bit će ih još i više i bit će naprednije. Aplikacije će davati savjete kako postupati poslije operacije te kako se ponašati ukoliko osoba ima određenu bolest.

Naravno, uz sve to trebat će paziti i na privatnost korisnika i naših osobnih podataka. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se regulirati u što sve jedan liječnik smije imati uvid, kako će pametni automobili funkcionirati na cesti s klasičnim vozilima, ali i kako ćemo dati svim tim aplikacijama dozvole da se povezuju i prate ti podaci. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle