Obavijesti

Tech

Komentari 4

Lenovo objavio kako ukloniti Superfish adware s računala

Lenovo objavio kako ukloniti Superfish adware s računala
1

Uz upute kako ukloniti Superfish s računala, iz Lenova kažu i da je bila namjera poboljšati iskustvo kupovanja. No, softver je mogao izložiti računala napadima

VIDEO

Lenovo je u petak objavio ispriku zbog instaliranja programa Superfish na dio njihovih računala. Kažu kako im je bila namjera poboljšati iskustvo kupovanja, no da softver nije ispunio očekivanja njih, ali ni korisnika koji su se žalili na Superfish. U siječnju su prekinuli s predinstaliranjem, ali i zatvorili serverske veze koje ga omogućuju. Uz ispriku u petak su objavili i upute za uklanjanje softvera s računala, a više o tome možete vidjeti na linkovima uz priopćenje iz Lenova. Dodaju i da će sljedećih tjedana detaljnije istraživati cijeli problem.

Inače, Superfish je softver koji je dolazio uz neka računala te mijenjao rezultate pretraživanja kako bi vam prikazivao oglase koje inače ne bi vidjeli. No, to je moglo izložiti i računala napadima hakera. 

Lenovo

LEnovo

Lenovo je objavio i izjavu vezanu uz Superfish koju prenosimo u cijelosti

Kompanija Lenovo nastoji pružiti izvrsno korisničko iskustvo svojim korisnicima. Znamo da se svakodnevno milijuni ljudi oslanjaju na naše uređaje, i naša je odgovornost svakom korisniku pružiti kvalitetu, pouzdanost, inovaciju i sigurnost. U nastojanju da poboljšamo korisničko iskustvo, predinstalirali smo dio softvera dobavljača, Superfish (sa sjedištem u Palo Alto),  na neke modele potrošačkih  prijenosnika. 

Mislili smo kako će proizvod poboljšati iskustvo kupovanja, što je bila namjera Supefisha. Nije ispunio naša očekivanja ili ona naših korisnika. Zapravo,  korisnici su se žalili na softver. Reagirali smo brzo i odlučno kada su korisnici izrazili zabrinutost. Ispričavamo se što smo uzrokovali i najmanju zabrinutost korisnicima zbog bilo kojeg razloga -  uvijek nastojimo učiti iz iskustva te poboljšati što i kako radimo.

Prestali smo s predinstaliranjem  u siječnju. Zatvorili smo serverske veze koje omogućuju softver (također u siječnju te pružamo online resurse kako bismo pomogli korisnicima ukloniti ovaj softver. Konačno, radimo izravno sa Superfishem te drugim parterima iz industrije kako bismo adresirali bilo koje sigurnosno pitanje sada i u budućnosti. Detaljne informacije o ovim aktivnostima i alatima za uklanjanje softvera dostupne su ovdje:

https://support.lenovo.com/us/en/product_security/superfish
https://support.lenovo.com/us/en/product_security/superfish_uninstall

Da naglasimo, Lenovo nikada nije instalirao ovaj softver na bilo koji ThinkPad prijenosnik, niti bilo koje Lenovo stolno računalo ili pametni telefon. Ovaj softver nikad nije instaliran niti na  jedan enterprise proizvod – server ili pohranu – i ovi proizvodi nisu ni na koji način pod utjecajem. Nadalje, Superfish se više ne instalira na bilo koji Lenovo uređaj. Uz to,  sljedećih nekoliko tjedana istraživat ćemo ovaj problem, učeći što možemo napraviti bolje. Razgovarat ćemo s našim partnerima, stručnjacima iz industrije i našim korisnicima. Dobit ćemo povratnu informaciju od njih. Do kraja ovog mjeseca najavit ćemo plan koji će pomoći voditi Lenovo i našu industriju naprijed s dubljim znanjem, većim razumijevanjem i čak s većom usmjerenošću na pitanja vezana uz adware, predinstaliranje i sigurnost. Želimo biti odgovorni za svoje proizvode, vaše iskustvo i rezultate ovog novog nastojanja.

Superfish se možda pojavio na ovim modelima:

G Serija: G410, G510, G710, G40-70, G50-70, G40-30, G50-30, G40-45, G50-45
U Serija: U330P, U430P, U330Touch, U430Touch, U530Touch 
Y Serija: Y430P, Y40-70, Y50-70
Z Serija: Z40-75, Z50-75, Z40-70, Z50-70
S Serija: S310, S410, S40-70, S415, S415Touch, S20-30, S20-30Touch
Flex Serija: Flex2 14D, Flex2 15D, Flex2 14, Flex2 15, Flex2 14(BTM), Flex2 15(BTM), Flex 10
MIIX Serija: MIIX2-8, MIIX2-10, MIIX2-11
YOGA Serija: YOGA2Pro-13, YOGA2-13, YOGA2-11BTM, YOGA2-11HSW
E Serija: E10-30

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Prije 19 godina objavili su prvi video ikad na YouTubeu. Znate li koji je video najgledaniji?
A DANAS BERU MILIJARDE

Prije 19 godina objavili su prvi video ikad na YouTubeu. Znate li koji je video najgledaniji?

Nakon 19 godina postojanja, YouTube broji 2.7 milijardu mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta. Tada vjerojatno nitko nije mogao ni predvidjeti kakvu će popularnost ova platforma steći

Google ulaže 600 mil. eura u Nizozemsku, 125 novih radnika
PODATKOVNI CENTAR

Google ulaže 600 mil. eura u Nizozemsku, 125 novih radnika

Google je u utorak objavio da će uložiti 600 milijuna eura u novi podatkovni centar u Nizozemskoj, koji bi trebao zaposliti 125 radnika
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...