Obavijesti

Tech

Komentari 6

Najprecizniji košarkaš svijeta prvi put stigao je u Hrvatsku

Najprecizniji košarkaš svijeta prvi put stigao je u Hrvatsku
6

Postotak šuta mu je 95 posto. Robotsku ruku dizajnirala je švedska tvrtka ABB i inače se koristi u metalnoj industriji, a Slovenci su ga modificirali da igra košarku

VIDEO

Hvata loptu, spretno se okreće, pažljivo cilja, šutira i pogađa ravno u koš. Čisto kao suza. I to u 95 posto slučajeva. Robotsku ruku, koju je dizajnirala švedska firma ABB, inače koriste u metalnoj industriji. Neumorni radnik s potrebnim produžecima najaktivniji je na poslovima zavarivanja, a neki su zaposleni i kao asistenti. Ugrađen u veći stroj služi kao dodatna ruka, za preuzimanje i dodavanje materijala. Slovenci su pak od nje napravili zlatnu ruku - robotskog Michaela Jordana.

Na glavu su mu u roku dva dana ugradili zakrivljene šipke s navojem koje robotu daju potpuno drugu funkciju. Dizajniran je za lanjski EuroBasket, a od srijede je igrao na 22. Međunarodnom sajmu alatnih strojeva i alata Biam – Zavarivanje, na Zagrebačkom Velesajmu. Kako robot ne bi zabijao koševe sam, jer je priključen na struju doslovno neumoran, odmah pored njegovog terena instalirali su još jedan - za ljude.

Pokretanje videa...

24sataTV VIDEO

Cijeli poligon za košarkaški dvoboj košta oko 40.000 eura (300.000 kuna), od čega je cijena robotske ruke s postoljem 15.000 eura (više od 100.000 kuna). Oba igrališta priključena su na glavno računalo koje se nalazi u sredini i predstavlja svojevrsnog suca: određuje na koji točno koš moraju gađati i broji postignute pogotke. I naravno, natjecatelji koji se odluče na ovu utakmicu imaju prednost. Odmah na početku dvoboja dobivaju dvije lopte. Pa dok se robotski Jordan namjesti, čovjek u prosjeku stigne odraditi pet ili šest pokušaja bacanja prema košu. No, rijetki su mu dostojna konkurencija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad je u vodstvu tri koša, prestane bacati. Bahato stane držeći loptu i čeka, kao da daje vremena igraču pored sebe da ga sustigne. No, moguće ga je i pobijediti, samo potrebna je velika koncentracija i mirna ruka – objašnjava Darko Švetak, direktor firme PROFIDTP u sklopu koje je i stručni časopis IRT (Inovacije, razvoj i tehnologije), a koji je i osmislio čitavu ideju, a potom i naručio stroj iz Švedske. Od tada ga prati na svim sajmovima, a posjetitelji se ne mogu zasititi.

Čim uhvate loptu ne mogu prestati igrati, nevjerojatno je opuštajuće – objašnjava nam i istovremeno šutira. Na Velesajmu su do subote.

Brojke:
20 kg težina koju robot može držati, najmanji naručili iz Švedske
5-6 sati potrebno za slaganje cijelog poligona, prevoze ga u jednom kombiju rastavljenog
300.000 kuna košta cijeli poligon za košarkaški dvoboj s robotskom rukom

Dijelovi igre:

GLAVNO RAČUNALO – na njega su spojena oba terena za košarku (onaj za robota i onaj za igrača). Na njemu se daju naredbe robotu – mogu ga namjestiti na mod za lagano zagrijavanje ili za pravu igru. Broji i rezultat.

ROBOTSKA RUKA – postolje na kojem stoji je njegovo vlastito računalo koje ga pokreće

DODATAK NA GLAVI - Na robotsku ruku su Slovenci stavili obične nakrivljene šipke. Pomučili su se dok su pogodili pravi kut pod kojim moraju biti da bi robot gađao u koševe. U prvom pokušaju robot nije mogao niti dobaciti do koša.

IGRALIŠTE – Svaki igrač ispred sebe ima tri koša. Kako igra ne bi bila prejednostavna, nakon svakog pogotka mijenja se koš na koji bacaju. Moraju gađati onaj iznad kojeg svijetli zelena lampica. Ako robot bude u vodstvu više od tri pogotka, onda lagano, pomalo bahato pričeka, okrećući se s loptom u ruci, kao da daje vremena igraču do njega da ga dostigne.

SENZORI – Osim senzora iznad koša, postoje i oni ispod koša. Prema njima robot zna je li pogodio ili nije. U slučaju da promaši tuguje tako da spusti glavu prema dolje, a u slučaju sreće ju podiže.

MREŽA I OBRUČ I – naručeno, radili po mjeri

Anelu Kuburaš pratite na Facebooku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle