Obavijesti

Tech

Komentari 11

Napravili kameru koja se sama puni i može snimati "zauvijek"

Napravili kameru koja se sama puni i može snimati "zauvijek"
3

Znanstveni tim sa Sveučilišta Columbia u SAD-u kreirao je prvu video kameru koja se sama puni i snima. Teoretski to može raditi vječno, tj. dok ima izvor svjetlosti

VIDEO

Puniti baterije telefona i drugih gadgeta ponekad je prava gnjavaža, pogotovo kada ste na putu. I dok se veliki proizvođači natječu tko će ponuditi bolju jaču i dugotrajniju bateriju jedan znanstveni tim sa Sveučilišta Columbia u SAD-u ostvario je nešto drugačije – kreirali su prvu video kameru koja se sama puni.

Rezolucija nije sjajna i kamera može snimiti jednu sliku po sekundi u dobro osvijetljenom prostoru, ali teoretski, dok ima izvor svjetlosti, može snimati video beskonačno dugo, objavio je tim profesora Shree Nayara.

Senzori koji hvataju sliku za digitalnu kameru i senzori koji pretvaraju svjetlo u struju u solarnim ćelijama oslanjaju se na istu tehnologiju, a znanstvenici su sada naumili napraviti senzor koji radi obje te radnje, te tako dobiti kameru koja se sama napaja.

Prototip kamere iz tima profesora Shree Nayara sastavljen je od priručnih dijelova i nije baš posljednji krik dizajna, ali potencijalno bi ova kamera mogla značiti veliku promjenu na tržištu. Senzor ima samo 30x40 pixela i prvo  mjeri intenzitet svjetla koji stiže kroz leću senzora, a potom pretvara svjetlost u struju. Sama kamera piksele prebacuje između dva moda u kojima se napuni za trenutak, pa okida fotografiju i sve to ponavlja u krug. Nema ni bateriju, već samo kondenzator u kojem se sprema energija potrebna za okidanje fotografija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Usred smo revolucije. Naš eksperiment bi mogao utjecati na razna digitalna područja, poput nosivih uređaja, senzorskih mreža, pametnog okoliša pa čak i donijeti i novitete u liječenju i brizi za pacijente. Kamera koja bi vječno mogla raditi, bez vanjskog napajanja bila bi iznimno korisna - poručuje profesor Nayar.

VIDEO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle