• Članak
  • Komentari 58
  • Share 4
  • Tweet1

Ocjene će profesor upisivati u tablet računalo, novi e-dnevnik

TEHNOLOŠKA INOVACIJA: Sadržajno je e-dnevnik isti kao papirnata razredna knjiga. Podatke je nemoguće izgubiti jer CARNetov sustav sve sigurno pohranjuje

Utorak, 30. 8. 2011. u 19:00    Piše: Anela Kuburaš

Požeška gimnazija, zagrebački MIOC i Medicinska škola Ante Kuzmanića u Zadru prve će u Hrvatskoj izbaciti tradicionalne imenike. Umjesto debele knjižurine, nastavnici će na sat od početka ove školske godine nositi tablet računala. Informatičari iz CARNeta za njih su razvili posebnu aplikaciju e-dnevnik, koja je sadržajno ista kao i obična razredna knjiga, ali u elektroničkom obliku.

U e-dnevnik nastavnici će upisivati ocjene iz ispitivanja i testova, datume ispitivanja, obrazloženje ocjena, svoje komentare, vladanje učenika, opravdane i neopravdane izostanke, voditi dnevnik rada, zapisnike, moći će vidjeti osobne podatke o učeniku i to samo s nekoliko laganih dodira po tabletu, objašnjava voditeljica projekta Barbara Kolarek (34) iz CARNeta. Dodaje da je korištenje e-dnevnika vrlo jednostavno.

- Profesori će se priključiti na internet preko svog tableta. Potom će utipkati šifru za ulazak u e-dnevnik, a sustav će mu otvoriti popis učenika. Klikom na pojedinog učenika nastavnik ulazi u njegovu stranicu. Profesori mogu upisivati samo zabilješke u kućici svog predmeta - objašnjava Kolarek. Inovaciju su počeli razvijati u svibnju, a tijekom školske godine nastavit će je usavršavati.

- Uz svaki profil učenika može stajati i njegova fotografija. S obzirom na to da više nema klasičnog otvaranja kako bi se izabrao kandidat za odgovaranje, morat ćemo uvesti i posebni gumbić koji će to automatski raditi - rekao je Dalibor Kirchmayer (35), koji je cijelu aplikaciju osmislio. E-dnevnik olakšat će nastavu učenicima i profesorima. Primjerice, ako je neki učenik isti dan dva puta odgovarao, sustav će to profesorima naglasiti, tako da ga ne pitaju još jedan predmet, a aplikacija će alarmirati razrednike i ako učenik ima veći broj jedinica.

- Loši đaci neće moći prevariti profesore i skrivećki upisati bolje ocjene, a o krađi i spaljivanju imenika ne trebaju ni razmišljati. Sustav je osiguran od hakera, bilježi vrijeme upisa ocjena, a naša firma radi backup (sprema kopiju) i čuva sve podatke - objašnjava Kolarek. Svoje šifre imat će i učenici. Ocjene će moći gledati na računalima i “pametnim telefonima’’, a roditelji će na informacijama dobivati isprint ocjena. Još se razmatra opcija da roditelji imaju šifre za ulaz u e-dnevnik. Tablete će za sada koristiti samo prvi razredi triju škola.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Gadgeti.

Tagovi: škola, imenik, e-dnevnik, carnet

Izdvojeni komentari 58 komentara Pogledaj sve komentare
30.08.2011., 20:09

car13: a zašto nebi imali i e-nastavu

30.08.2011., 20:39

rave: Veću glupost nisam vidjela, nisam neki informatičar, ali radim na kompjuteru i sve što proknjižim moram snimit na disketu da imam u arhivi ako dođe do kvara da imam podatke, a što će bit sa dnevnicima i ocjenama mislim isto tako onda je bolji stari dnevnik nego ovakve gluposti. Možda bi trebalo učenicima ugraditi i čip da ga računalo odmah registrira.

30.08.2011., 21:29

SvenIpsa Horvat: kako cu se smijat dok neko hakira ocjene

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar