Obavijesti

Tech

Komentari 13

S ovim fotoaparatima zaronite i snimite svoju ljetnu avanturu

S ovim fotoaparatima zaronite i snimite svoju ljetnu avanturu
6

Snimajte bezbrižno na plaži i u moru s vodootpornim fotoaparatima. Najizdržljiviji će preživjeti udarac, pad i zaron do 25 metara bez potrebe za zaštitnim kućištima

VIDEO

Stiglo je ljeto, a s njim i velike vrućine. Sezona kupanja već je počela i svi jedva čekamo baciti se u more u potrazi za  osvježenjem. Kako biste s ljetovanja ponijeli i nezaboravne uspomene, opremite se fotoaparatom koji se ne “boji” vode.   

Njihova ponuda i mogućnosti iz godine u godinu su sve veće, a cijene niže. Novi ovogodišnji modeli snimaju fotografije i odličan Full HD video s još više megapiksela, leće su im sve kvalitetnije, kućišta otpornija... Napredniji modeli, poput nekog pametnog telefona, opremljeni su zaslonom osjetljivim na dodir i GPS senzorom koji će automatski “geotagirati” snimljene fotografije pa na karti možete vidjeti točnu lokaciju snimanja i podijeliti je s prijateljima. Svi vodeći proizvođači fotoaparata nude barem jedan model koji je vodootporan i otporan prašinu, padove i udarce. Cijena im se kreće od 2000 kn na više.

Bez straha u more

Nakon ljetnih odmora svi servisi mobitela i fotoopreme su zatrpani pokvarenim fotoaparatima i videokamerama. Standardni fotoaparati - bilo kompakti, mirrorless ili DSLR-ovi - nikako ne podnose susret s vodom, prašinom i pijeskom. 

Čak i najmanje zapljuskivanje vodom trajno će ih onesposobiti, a pijesak kao da namjerno traži spojeve kroz koje ulazi u objektiv i ispod ekrana. Servisiranje tako oštećene fotoopreme jako je skupo, nerijetko čak i skuplje od njihove tržišne vrijednosti. Takvi fotoaparati mogu pod vodu jedino u posebnim zaštitnim kućištima koja nisu nimalo jeftina. Snimanje u njima nije jednostavno, a ujedno znatno povećavaju masu fotoaparata i otežavaju bilo kakvu promjenu postavki snimanja. Osim zaštitnih kućišta, postoje i vodonepropusne prozirne vrećice koje će zaštititi fotoaparat od vode, ali je i snimanje u vrećici poprilično nepraktično. 

Za snimanje na plaži i pod vodom postoje posebni kompaktni modeli koji su dodatno zabrtvljeni kako ne bi propuštali vodu i čestice prašine u fotoaparat. Takvi uređaji nisu ništa posebno veći ili nezgrapniji od “normalnih” kompakta. Konstruirani su tako da im objektiv ne izlazi iz kućišta kako se ne bi oštetio pri padu fotoaparata. Zabrtvljena su i vratašca za bateriju i memorijsku karticu te imaju dodatno zaključavanje koje sprječava slučajno otvaranje. Gumbići su im čvršći i veći pa ih je lako koristiti i u rukavicama. Većina ih, osim “standardnih” načina snimanja, ima i dodatni podvodni. 

Osim modela s GPS senzorom, za prave avanturiste koji vole izlete u prirodu i na planine dostupni su i još napredniji modeli s dodatnim senzorima, poput barometra, visinomjera, dubinomjera i kompasa. Ovi “neuništivi” fotoaparati mogu podnijeti vrlo visoke i niske temperature pa ćete njima moći snimati i svoje zimske avanture na snijegu.

Olympus Tough TG-3

Najbolji Olympusov model može se nadograditi teleobjektivom, širokokutnim objektivom “riblje oko” i led bljeskalicom. Njegov standardni F2.0 4x zum objektiv snima 16-megapikselne fotografije. Video snima u 1080/30p Full HD rezoluciji, a tu su i GPS te Wi-Fi. “Drži vodu” do dubine od 15 metara.

Snimite najbolji “selfie” u morskim dubinama

Olympus TG-850 jedini je model sa zakretnim ekranom kojim ćete lako snimiti sami sebe. Snima 16-megapikselne fotografije i 1080/60p Full HD video. Vodootporan je do dubine od deset metara, a preživjet će padove s visine od dva metra. Raspon zuma mu je od 21-105 mm. 

Powershot D30 može roniti najdublje od svih

Canonov model vodootporan je do dubine od 25 metara i otporan na padove s visine do dva metra. Snima 12-megapikselne fotografije i 1080/24p Full HD videozapis. GPS će zabilježiti lokaciju snimanja, a 3-inčni antirefleksni LCD ekran dobro je vidljiv i pri jarkom suncu. Raspon zuma je od 28 do 140 mm.

Maskirni fotoaparat za najtajnije misije

Nikon Coolpix AW-120 pravi je avanturistički model vodootporan do 18 metara dubine. Otporan je na padove s visine do dva metra, opremljen je Wi-Fi-jem, GPS-om, barometrom, kompasom, visinomjerom i dubinomjerom. Snima 16-megapikselne fotografije i 1080/60p Full HD video.

Ricoh WG-4 Snima najoštrije fotografije uz dvostruku stabilizaciju

Ovaj gumirani model snima 16-megapikselne fotografije i 1080/30p Full HD video. Vodootporan je do 14 metara dubine i preživjet će pad s visine od dva metra. Ima svijetli F2.0 25-100 mm objektiv i dvostruki sustav za stabilizaciju slike pri snimanju.

Sony Cyber-shot DSC-TX30 

Sonyjev model je najtanji vodootporni model na tržištu. Ovaj šminkerski fotoaparat snima 18-megapikselne fotografije i 1080/50p Full HD videozapis. S njim možete roniti do dubine od deset metara, a tu je i Carl Zeiss objektiv raspona 26-130 mm.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno