Obavijesti

Tech

Komentari 36

Sljedeća velika stvar: Appleov novi patent je pametni prsten

Sljedeća velika stvar: Appleov novi patent je pametni prsten
4

Apple je predao zahtjev za patentiranje pametnog prstena. Zasad imaju više modela s raznim funkcijama, a hoće li ijedan od njih zaživjeti, tek ćemo vidjeti

VIDEO

Ako ste pomislili da je Apple nakon pametnog sata zaključio svoju kolekciju nosivih uređaja, krivo ste mislili. Američki mediji otkrivaju da je Apple predao patent za razvoj još jednog nosivog gadgeta. Ovog puta još manjeg, a radi se o - pametnom prstenu. 

United States Patent and Trademark Office

Imate priliku upravo vidjeti crteže onog što bi vrlo lako moglo postati Apple iRing. Prema predanoj dokumentaciji za zaštitu patenta "iRing je vanjski elektronski uređaj koji ima ekran na dodir ugrađen na prstenu koji se nosi na prstu. Uređaj uključuje računalni procesor, wireless prijamnik, te obnovljivo napajanje". 

Prema shematskim crtežima može se zaključiti da prsten ima gumbe koji se mogu pritiskati te okretati, kao i ugrađeni mikrofon ispod ekrana. Neke varijante, pak, uopće nemaju ekran, već imaju ugrađenu kameru za snimanje fotografija i videa. 

Dokumenti sadrže i Appleovu izjavu za svrhu ovakvih uređaja: 

"Upotreba postojećih ekrana na dodir može biti nedostatna za izvršavanje određenih zadataka ili aplikacija. Korisnikova ruka može biti već uposlena nekim drugim zadatkom, ili su korisnikova ruka i prsti jednostavno već premoreni od držanja uređaja u položaju za gledanje. Svjetlo koje emitira s ekrana može biti neprikladno u nekim društvenim okruženjima pa čak i opasno ako otkrivaju poziciju osobe koja je u tom trenutku u nekoj opasnosti. Također, prebacivanje iz jednog načina korištenja u drugi može biti nedovoljno djelotvorno. Stoga postoji potreba za diskretniji, sigurniji, učinkovitiji i ergonomičniji način za korištenje ekrana na dodir, i dodirnih površina". 

United States Patent and Trademark Office

Apple nadalje opisuje da bi takvi pametni prsteni mogli obavljati jednostavne praktične zadaće poput uspostavljanja poziva ili primanja poziva te otvaranje i korištenje nekih aplikacija poput e-mailova, tekstualnih poruka, provjera vremenskih i biometrijskih senzora za zdravstvene ili fitness primjene te mnoge druge. 

Koncept 'pametnog prstena' nije nešto što je Apple upravo izmislio. Već postoji niz uređaja koji ili prate našu aktivnost ili nam omogućuju pristup informacijama s naših telefona. Tako je vjerojatno najpoznatiji Ringly koji će nas obavijestiti kad nam stiže poziv, mail ili poruka. Već postoji i uređaj koji se zove iRing koji reagira na naše geste kako bi svirao glazbu.

United States Patent and Trademark Office

Dakako, ovo sve je tek dio početnih dizajnerskih rješenja i zamisli. Ne mora značiti da će ovi uređaji doista i biti napravljeni, a ako i budu sigurno se neće ubrzo pojaviti na tržištu. No, radi se o stvarnim Appleovim planovima za budućnost. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu